"


Πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ στην H&M

Kατέγραφε πληροφορίες για την προσωπική ζωή των εργαζομένων της

Πρόστιμο 35,3 εκατ ευρώ επέβαλε στην Η&Μ η Hamburg Data Protection and Freedom (HmbBfDI) με την κατηγορία ότι κατέγραφε κατ’επανάληψη και με λεπτομέρειες, πληροφορίες για την προσωπική ζωή των εργαζομένων της στο H&M Service Center στη Νυρεμβέργη.

Γερμανός επίτροπος για την προστασία του απορρήτου και την προστασία προσωπικών δεδομένων δήλωσε την Πέμπτη ότι επιβάλλει μεγάλο πρόστιμο στη γνωστή εταιρεία ενδυμάτων H&M μετά από έρευνα που έγινε στις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με την έρευνα, η H&M κατηγορείται για συστηματική παρακολούθηση υπαλλήλων της στη Γερμανία. Το πρόστιμο που επιβλήθηκε, είναι 35,3 εκατομμύρια ευρώ (41 εκατομμύρια δολάρια).

Σύμφωνα με τον επίτροπο προστασίας δεδομένων, Johannes Caspar, “η συλλογή πληροφοριών για την ιδιωτική τους ζωή και η καταγραφή των δραστηριοτήτων τους οδήγησε σε μια ιδιαίτερα εντατική παραβίαση των αστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων“.

Σύμφωνα με report της HmbBfDI, που δημοσιεύει το BnB Daily, η εταιρεία φέρεται να ασκούσε τη συγκεκριμένη ενέργεια, τουλάχιστον από το 2014, με τις σχετικές πληροφορίες να έχουν αποθηκευτεί και στο network drive.

Ειδικότερα, κάθε φορά που κάποιος εργαζόμενος επέστρεφε από διακοπές ή είχε αναρρωτική άδεια, ή έλειπε για λίγο από την εργασία, οι επικεφαλής των ομάδων πραγματοποιούσαν Welcome Back Talks με αυτούς και, κατά τη διάρκεια τους, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταγράφονταν, πληροφορίες για προσωπικά θέματα, μεταξύ των οποίων διαγνώσεις προβλημάτων υγείας.Επιπλέον, ορισμένοι supervisors είχαν πλήρη γνώση για την ιδιωτική ζωή των υφισταμένων τους, μέσω προσωπικών συζητήσεων, που είχαν μαζί τους αλλά και floor talks, τα θέματα των οποίων κυμαίνο-νταν από οικογενειακά ζητήματα έως θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ορισμένες μάλιστα από αυτές τις πληροφορίες, αποθηκεύτηκαν στο network drive της εταιρείας και, εν μέρει, ήταν προσβάσιμες σε 50 σχεδόν managers.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το περιεχόμενο των ηχογραφήσεων περιείχε αρκετές λεπτομέρειες και, επειδή ακριβώς γινόταν επανειλημμένως, περιείχε πληροφορίες και για το πως εξελίχθηκαν θέματα, που είχαν αναφερθεί παλαιότερα.Τα συγκεκριμένα δεδομένα, πέραν του ότι χρησιμοποιούνταν για σχολαστική αξιολόγηση των εργαζομένων, μεταξύ άλλων, αξιοποιήθηκαν και κατά τη λήψη αποφάσεων, σχετικά με την πορεία τους στην εταιρεία.Ο συνδυασμός συλλογής λεπτομερειών για την ιδιωτική τους ζωή και η καταγραφή των δραστηριοτήτων των εργαζομένων, οδήγησε σε μια ιδιαιτέρως έντονη προσβολή των πολιτικών τους δικαιωμάτων, όπως αναφέρει η HmbBfDI.

Η εταιρεία συμμορφώθηκε στην εντολή, με τη Διοίκηση να ζητά συγγνώμη από τους εργαζομένους, ενώ δέχτηκε να τους καταβάλει υψηλή αποζημίωση





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ