"


Κοζάνη : Ερημιά παντού μετά το lockdown - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Με μόνη πηγή «ζωντάνιας» τα σχολεία της πόλης

Με έρημη πόλη μοιάζει από το πρωί η Κοζάνη, πρώτη μέρα της εφαρμογής του τοπικού lockdown και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που ισχύουν σε όλη την περιφερειακή ενότητα λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Με μόνη πηγή «ζωντάνιας» τα σχολεία της πόλης, τα οποία παραμένουν ανοικτά με υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Εμπορικά καταστήματα, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, χώροι άθλησης παρέμειναν κλειστά, ενώ οι λιγοστοί κάτοικοι που μετακινούνταν στους άδειους δρόμους φορούσαν υποχρεωτικά μάσκα.

Η απόφαση, την Πέμπτη, της Πολιτικής Προστασίας με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να θέσει την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης από σήμερα Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και για 14 ημέρες στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας βρήκε τις αρμόδιες Αρχές αλλά και τους κατοίκους μουδιασμένους, θυμωμένους και απογοητευμένους.

Όχι όμως και έκπληκτους αφού, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κυριακίδη, Αντιδήμαρχο Κοζάνης υπεύθυνο για την οικονομική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, «το βλέπαμε να έρχεται», καθώς η συνεχής αύξηση νέων κρουσμάτων των τελευταίων ημερών είχε προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές της πόλης.

Οι αλλεπάλληλες συσκέψεις του Δήμου με τοπικούς φορείς για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων διαχείρισης της νέας πραγματικότητας αποτυπώνουν την κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας στην οποία είχε τεθεί ο Δήμος.

Πώς έφτασε στο lockdown

«Δεν είναι ώρα απόδοσης ευθυνών, αλλά δράσης, ωστόσο δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς ότι το ζήτημα της αύξησης των κρουσμάτων στην περιοχή μας ήταν πολυπαραγοντικό», λέει ο Αντιδήμαρχος μιλώντας στο CNN Greece:

«Ένας παράγοντας ήταν σίγουρα οι μετακινήσεις των πολιτών σε μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα όπως είναι αυτή της Κοζάνης, το γεγονός ότι διαθέτουμε τη δεύτερη μεγαλύτερη λαϊκή αγορά στην Ελλάδα με αποτέλεσμα, πολλοί συμπολίτες και έμποροι να μετακινούνται προς και από την περιοχή μας αλλά και οι καιρικές συνθήκες, καθώς στην πόλη μας ήδη το βράδυ η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς. Ασφαλώς όμως βασικό ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι πολλοί συνδημότες μας δεν τηρούσαν τα περιοριστικά μέτρα. Υπήρχε μια γενική χαλάρωση».

Το δεύτερο lockdown μέσα σε ένα έξι μήνες προκαλεί έντονη ανησυχία στους φορείς και τους κατοίκους της Κοζάνης, ιδιαίτερα για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα έχει αυτό στην πόλη.

«Είναι βασικό να δούμε πώς θα ξεφύγουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτήν την κατάσταση γιατί το πλήγμα στην οικονομία της πόλης είναι ισχυρό. Πρόκειται για το δεύτερο lockdown σε σύντομο διάστημα, μετά από μία δεκαετή οικονομική κρίση που έπληξε και την πόλη μας και σε μια περίοδο όπου η Κοζάνη βρίσκεται σε φάση απολιγνιτοποίησης με αποτέλεσμα πολλές θέσεις εργασίας να κινδυνεύουν», λέει ο κ. Κυριακίδης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ KOZANILIFE.GR

Ανησυχία και θυμός

Η είδηση του lockdown προκάλεσε την έντονη αντίδραση του επιχειρηματικού κόσμου της Κοζάνης. Πολλοί μάλιστα εκφράζουν θυμό για το γεγονός ότι τα σχολεία παραμένουν ανοικτά ενώ τα εμπορικά καταστήματα, όπου η κίνηση είναι έτσι κι αλλιώς μειωμένη λόγω πανδημίας, να αναγκάζονται να κλείσουν.

«Η ανησυχία μας είναι μεγάλη. Πρέπει αύριο κιόλας να παρθούν μέτρα που θα ανακουφήσουν τις επιχειρήσεις μας. Αλλιώς η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», επισημαίνει ο κ. Κυριακίδης. 

Ο Αντιδήμαρχος Κοζάνης επισημαίνει την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων αλλά και την παροχή διευκρινήσεων από την πολιτεία σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής ορισμένων από τα περιοριστικά μέτρα.

«Υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται στην πόλη μας κι έρχονται από άλλες περιφερειακές ενότητες ή το αντίστροφο. Αναμένουμε αύριο τον κύριο Χαρδαλιά στην πόλη μας να μας δώσει διευκρινήσεις αναφορικά με τις μετακινήσεις».

Υγειονομική πίεση

Τα περισσότερα από 200 ενεργά κρούσματα στην πόλη και η έντονη πίεση που δέχεται το «Μαμάτσειο» νοσοκομείο Κοζάνης, δεν αφήνουν πάντως περιθώριο για εφησυχασμό, γι’ αυτό και οι Αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες για πιστή τήρηση των μέτρων και των απαγορεύσεων προκειμένου η πόλη να βγει το γρηγορότερο δυνατό από τη δύσκολη κατάσταση.

«Το νοσοκομείο είναι πλήρες από περιστατικά κορωνοϊού και μάλιστα αναγκαζόμαστε να ‘διώχνουμε’ ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία. Είναι απολύτως απαραίτητο οι πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι πολλαπλές».

Νέα μέτρα - ανάσα για τις «κόκκινες» περιοχές

Νέα μέτρα οικονομικής στήριξης περιοχών που πλήττονται από τον κορωνοϊό, επιπλέον των όσων ισχύουν πανελλαδικά ανακοίνωσαν σήμερα τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των δύο υπουργείων για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ισχύει η κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας σε επίπεδο κινδύνου 4, οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων-εργοδοτών που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας και είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά για το διάστημα που ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε 14 ημέρες, υπολογιζόμενη επί ποσού 534 ευρώ.

Για το ανωτέρω χρονικό διάστημα καλύπτονται αναλογικά και οι πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με εντολή δημόσιας αρχής, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων και για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες.

Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται αποζημίωση ειδικού σκοπού, ύψους 534 ευρώ σε μηναία βάση.

Σε περίπτωση που η διάρκεια παραμονής στο επίπεδο 4 της Περιφερειακής Ενότητας είναι 14 ημέρες ή λιγότερο, η αποζημίωση του μηνός ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Για τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δίνεται δυνατότητα αναστολής της καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον εν λόγω μήνα, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.

Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες και πλήττονται σημαντικά σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων επιστημονικών κλάδων, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις επιχειρήσεις αυτές και τους ανωτέρω εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημίας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4 που θα δοθεί τον μήνα Δεκέμβριο, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 4, δεν επιστρέφεται το 50% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής. Επιπλέον, για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που βρίσκεται από τον Αύγουστο και έπειτα για τουλάχιστον 14 ημέρες στο επίπεδο 3 ή σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων, δεν επιστρέφεται το 30% της εν λόγω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Παράλληλα, συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων δανείων με βάση τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ σε συνεννόηση με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.

Σημειώνεται ότι για τα επίπεδα κινδύνου 1, 2 και 3 ισχύει η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που έχουν ΚΑΔ όπως έχει οριστεί στην σχετική ΚΥΑ για το μήνα Οκτώβριο (εστίαση, τουρισμό, πολιτισμό, αθλητισμό, μεταφορές και λοιποί πληττόμενοι κλάδοι).

Επιπλέον ισχύει για όλες τις επιχειρήσεις ανά την επικράτεια που έχουν μείωση τζίρου, η δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, εκτός από τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής, των οποίων οι εργαζόμενοι τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

Τέλος, λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση ειδικού σκοπού οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 άτομα, που η λειτουργία τους αναστέλλεται με κρατική εντολή βάσει ΚΑΔ ανά την επικράτεια.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ