"


“Έκοψαν” τις επιδοτήσεις σε 45.000 αγρότες

Ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2020 για τις αγροτικές επιδοτήσεις.

Χιλιάδες όμως είναι οι δικαιούχοι που θα περιμένουν την εξόφληση του Δεκεμβρίου για να πληρωθούν και την προκαταβολή. Η πληρωμή της προκαταβολής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης, αφορά 539.000 δικαιούχους σε όλη τη χώρα και το ύψος της πληρωμής ανέρχεται σε 796 εκατομμύρια 596 χιλιάδες ευρώ.

Όμως 47.076 με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ δεν πληρώθηκαν και θα πρέπει να περιμένουν την δεύτερη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ για να λάβουν την βασική ενίσχυση μαζί με το πρασίνισμα και εφόσον το ποσό είναι έστω και ένα ευρώ περισσότερο από τα 250 ευρώ σε διαφορετική περίπτωση δεν λαμβάνουν καθόλου την επιδότηση, καθώς κάθε χρόνο υπόκεινται σε μείωση κατά 8% των επιδοτήσεών τους.

Έτσι όλοι αυτοί οι παραγωγοί είναι με το ένα πόδι εκτός επιδότησης αφού με τη νέα μείωση έχουν πέσει κάτω από το πλαφόν των 250 ευρώ, ενώ να σημειωθεί ότι η μείωση του αριθμού των ενεργοποιήσεων καθώς από το 2014 -15 μέχρι και σήμερα οι ενεργοποιήσεις των παραγωγών από 56.000 έπεσαν στις 45.000.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του για την πληρωμή της ενίσχυσης: ότι Στην πληρωμή της προκαταβολής περιλαμβάνονται 30.131 αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων 2020 σε αντίθεση με πέρυσι που πληρώθηκαν κατά την εξόφληση της ενίσχυσης. 

Επιπλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ πληροφορεί ότι κατά την διαδικασία των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2020, εντοπίστηκαν ευρήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των ορισμένων δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε: Γεωργούς (47.076) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση όπως προβλέπει ο κανονισμός.

Επίσης αφορούν Γεωργούς (113) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού και Γεωργούς (461) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ