"


Επιχειρήσεις- Εργαζόμενοι- Άνεργοι κατά την πανδημία

Το ξέσπασμα της πανδημίας άρχισε το Δεκέμβριο του 2019 και η εξάπλωση της

επεκτείνεται ραγδαία σε όλη την υφήλιο.  Σε ισχυρά αλληλοεξαρτώμενα κράτη οι συνέπειες  έχουν επιπτώσεις στις οικονομίες  των χωρών με την ύφεση να έρχεται στο προσκήνιο και με εφιαλτικά σενάρια για αύξηση της ανεργίας και την οικονομία.  Μία επανάληψη της υγειονομικής κρίσης του 1918/19 θα σημαίνει απώλεια περίπου 4 τρις δολ. και παραπάνω.

Συγκρίσεις με άλλες  παγκόσμιες κρίσεις όπως την οικονομική κρίση του 2018 δεν είναι εφικτές. Με αυτή την κρίση αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις που εμποδίζουν οποιαδήποτε σύγκριση με το παρελθόν. Είναι παγκόσμια, πλήττει όλες τις χώρες ανεξαρτήτως της ανάπτυξης αυτών, ο κόσμος είναι πολύ περισσότερο αλληλοεξαρτώμενος.

Η έκθεση της Eurostat επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων: το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», οι αναστολές εργασίας και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η διευθέτηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η χρήση έκτακτων χρηματοδοτικών εργαλείων στήριξης αποτελούν κλειδιά για την ανάσχεση της ανεργίας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασε τη δουλειά του στην Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 2% κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, όταν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5% και την Ιταλία που κινήθηκε γύρω στο 5%.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση διαθέτει την πυγμή και το σχέδιο για να οδηγεί την χώρα με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα σε πρωτόγνωρες για την υφήλιο καταστάσεις.

Τογκαρίδου Κων/να, 

Υπεύθυνη Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΠΕ Καστοριάς.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ