"


Στο τραπέζι ξανά το υποχρεωτικό "κούρεμα" ενοικίων

 

Την επιλογή της επαναφοράς του μέτρου υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου

για τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη κρίση του κορονοϊού εξετάζει σοβαρά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Αν και το μέτρο είχε αντικατασταθεί από την προαιρετική μείωση των μισθωμάτων, η αυστηροποίηση πλέον των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας που οδηγεί σε περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας και συμπιέζει οικονομικά τις επιχειρήσεις αναγκάζει το οικονομικό επιτελείο να επανεξετάσει το θέμα

Αυτό που εξετάζεται είναι να ισχύσει υποχρεωτική μείωση του ενοικίου για τις επιχειρήσεις που τίθενται αναγκαστικά σε αναστολή λειτουργίας λόγω της κρίσης του κορονοϊού, όπως για παράδειγμα στην εστίαση.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του υποχρεωτικού "κουρέματος" των ενοικίων εφαρμόστηκε έως και τον Σεπτέμβριο σε διάφορους κλάδους. Από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο έχει ψηφιστεί ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί σε προαιρετική βάση, δηλαδή κατόπιν συμφωνίας εκμισθωτή και μισθωτή.

Στην υποχρεωτική βάση το μέτρο είχε την εξής μορφή:

- Η μείωση του ενοικίου ανέρχεται σε 40% του μισθώματος.

- Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου του οποίου το εισόδημα μειώνεται λόγω του υποχρεωτικού κουρέματος του ενοικίου λαμβάνει αποζημίωση από το κράτος. Η αποζημίωση ανέρχεται στο 30% της απώλειας του εισοδήματός του. Η αποζημίωση λαμβάνει τη μορφή της πίστωσης φόρου που συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων. Για τη λήψη της αποζημίωσης ο εκμισθωτής θα πρέπει να υποβάλλει ειδική δήλωση COVID στο taxisnet.

Για παράδειγμα, το αρχικό ενοίκιο σε ένα κατάστημα εστίασης είναι 1.000 ευρώ. Με την υποχρεωτική μείωση κατά 40%, διαμορφώνεται στα 600 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου λαμβάνει αποζημίωση 30% των 400 ευρώ που χάνει, δηλαδή λαμβάνει 120 ευρώ.

Στην προαιρετική του μορφή το μέτρο της μείωσης των ενοικίων προβλέπει "κούρεμα" κατά τουλάχιστον 30%. Για να ισχύσει η έκπτωση του ενοικίου θα πρέπει ο μισθωτής να καταβάλει στον εκμισθωτή το τμήμα του ενοικίου που δεν "κουρεύεται". Και στην περίπτωση της προαιρετικής μείωσης των ενοικίων προβλέπεται αποζημίωση του ιδιοκτήτη σε ποσοστό 30% της απώλειας εισοδήματος.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ