"


Απίστευτο: Βόας της άμμου εμφανίστηκε στα Φάρσαλα

Συνέπεια των καταστροφικών πλημμυρών της 18ης Σεπτεμβρίου

Ένας βόας της άμμου έκανε την εμφάνισή του στα Φάρσαλα, σπάνιο γεγονός, το οποίο φαίνεται πως σχετίζεται με τις πρόσφατες πλημμύρες, που «έπνιξαν» την περιοχή.

Η φύση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια τις τελευταίες μέρες, απόρροια των καταστροφικών πλημμυρών της 18ης Σεπτεμβρίου, που «έπνιξαν» ολόκληρες πόλεις, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, φυσικά, την Καρδίτσα.

Το γεγονός ότι η φύση βρίσκεται σε σύγχυση αποδεικνύεται και από το ότι στην περιοχή Χαϊντάρια, στα Φάρσαλα, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη και νότια αυτής, έκανε την εμφάνισή του ένας βόας της άμμου. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», σπάνια συναντά κανείς ένα τέτοιο είδος φιδιού στον νομό Λάρισας, καθώς προτιμάει άλλες περιοχές και εδάφη, με επικρατέστερο σενάριο να μεταφέρθηκε εκεί με τις πλημμύρες, από τον γειτονικό νομό Φθιώτιδας, όπου και ευδοκιμεί.

Η φωτογραφία είναι από το περασμένο Σάββατο (3/10), από Φαρσαλινούς δρομείς, κατά την απογευματινή τους προπόνηση. Αμέσως, ξεκίνησε η διαδικασία της αναγνώρισης, για το τι είδος θα μπορούσε να είναι, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Έρυξ ο Βόας της Άμμου

Όπως αποδείχθηκε, λοιπόν, πρόκειται, για τον Έρυξ τον Βόα της Άμμου (Eryx jaculus). 

Η λέξη Βόας παραπέμπει σε κάτι μεγάλο, σε φίδια που σκοτώνουν σφίγγοντας τα θύματά τους, κάτι μη γνώριμο για την Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα ζουν σε τροπικά δάση της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής. 

Στην Ευρώπη έχουμε μόνο ένα είδος βόα, αυτό της άμμου, το ερημόφιδο ή Λουρίτης, όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για ένα κρυπτικό είδος, νυκτόβιο, που αποφεύγει να εμφανίζεται σε κοινή θέα και κινείται κυρίως υπόγεια. Είναι σχετικά μικρό φίδι, που φτάνει έως 80 εκατοστά, έχει λεπτό κεφάλι και ουρά, ενώ το ενδιάμεσο μέρος είναι παχύτερο, ζει κυρίως σε περιοχές με χαμηλή βλάστηση, χώμα και πετρώδες υπόστρωμα, δραστηριοποιείται υπογείως την ημέρα εκτός από την περίοδο αναπαραγωγής, που βγαίνει στην επιφάνεια του εδάφους. 

Τρέφεται με τρωκτικά, μικρές σαύρες, νεοσσούς, καθώς και με ασπόνδυλα. Πρόκειται για μη δηλητηριώδη φίδι, άκακο για τον άνθρωπο, που πολλοί το περνούν για οχιά και το σκοτώνουν.

Στα Φάρσαλα, πάντως, αυξήθηκε κατακόρυφα από τις 18 Σεπτεμβρίου η εμφάνιση φιδιών σε ανθρώπους και μάλιστα, σε κοινή θέα, μέσα σε χωριά, ακόμα και μέσα και σε αυλές σπιτιών, πράγμα που δεν υπήρχε σε τέτοια έκταση το προηγούμενο διάστημα.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ