"

 


2ο Info day στην Καστοριά από την Εταιρεία Τουρισμού Δυτ. Μακεδονίας

Πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων

του ξενοδοχείου “CALMA” εκδήλωση της Eταιρείας Τουρισμού με σκοπό την γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου Culture Plus Interreg IPA CBC. 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν φορείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού, οι οποίοι συζήτησαν την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του προγράμματος. Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν οι κ. Βαβλιάρας Γιώργος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και Πρόεδρος της Εταιρείας Τουρισμού καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σαββόπουλος Δημήτρη οι οποίοι απηύθυναν χαιρετισμό και μίλησαν για τον πολιτικό σχεδιασμό τους, τονίζοντας την αναγκαιότητα αξιοποίησης του τουριστικού αποθέματος της περιοχής αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. 


Ο κ. Τοπάλογλου Λευτέρης- Οικονομολόγος, Διευθυντής ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ξεκινώντας την ομιλία του τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο προσδιορισμός του land branding για την διασυνοριακή περιοχή, ενώ ο κ. Ταμουτσέλης Νικόλαος Εικαστικός, Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας έθεσε τα διλήμματα της μεταλιγνιτικής περιόδου, αναδεικνύοντας περιοχές με καθαρή φυσική ομορφιά, πολιτιστικούς πόρους ενσώματης και άυλης κληρονομιάς στον πρωταγωνιστή της νέας εποχής. 


Στην συνέχεια η κ. Ανδρομάχη Σκρέκα Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς ενημέρωσε το κοινό για τις δράσεις που έχει υλοποιήσει το Υπουργείο Πολιτισμού οι οποίες συνδέονται άμεσα με το τουριστικό προϊόν της περιοχής.

Η Eταιρεία Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020, συμμετέχει στην υλοποίηση του έργου με τίτλο «Culture Branding – Strengthening Extroversion» με ακρωνύμιο Culture Plus.

 Στο έργο συμμετέχουν εκτός της ΕΤΔΥΜΑ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας - Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας και από την πλευρά της Αλβανίας το Κέντρο Μελετών και Ανάπτυξης, ο Δήμος Αργυροκάστρου και το Γεωργικό Πανεπιστήμιο των Τυράννων. Μέσω της υλοποίησής του, το συγκεκριμένο έργο επιχειρεί να εισαγάγει το rebranding στη διασυνοριακή περιοχή μέσω της ενίσχυσης και επιδέξιας προώθησης των οικολογικών πολιτιστικών πόρων, με επίκεντρο την τουριστική ανάπτυξη. 

Η διασυνοριακή περιοχή της Ελλάδας-Αλβανίας φαίνεται να έχει αρνητική εικόνα και για τις δύο χώρες και γενικά για την Ευρώπη. Αυτή η κακή εικόνα υπονομεύεται περαιτέρω από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση που καθορίζει σήμερα την περιοχή. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα ορατό, όταν συγκρίνεται η μεθοριακή περιοχή ΕλλάδαςΑλβανίας με άλλες ευρωπαϊκές διασυνοριακές περιοχές με παρόμοια γεωφυσικά χαρακτηριστικά. 

Η σημερινή, μάλλον υπονομευμένη εικόνα της περιοχής δεν είναι συμβατή με τις πραγματικές ιδιότητες και τις δυνατότητες. Χαρακτηριστικό είναι ότι περιοχές με καθαρή φυσική ομορφιά, πολιτιστικούς πόρους ενσώματης και άυλης κληρονομιάς δεν έχουν ακόμη προωθηθεί ή αξιοποιηθεί. Ως αποτέλεσμα, η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα δεν έχει ακόμη προωθηθεί επαρκώς.


 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ