"


ΡΕΤΡΟ ΕΠΣ: Η 10χρονη ιστορία του Κεραυνού Αμπελοχωρίου – Συμπλήρωσε 26 χρόνια χωρίς δράση - Μεγάλο αφιέρωμα!!!

Ένας και μοναδικός τίτλος και μάλιστα από… σπόντα!!!

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν αρκετά ποδοσφαιρικά σωματεία που στο παρελθόν συμμετείχαν σε επίσημα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.

Ένα από αυτά ήταν και ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ. Ένας μικρός ορεινός οικισμός (160 περίπου μόνιμοι κάτοικοι) που βρίσκεται νότια του νομού Καστοριάς, ενώ διοικητικά υπάγεται στον Δήμο Άργους Ορεστικού.

Όπως και άλλα μικρά χωριά του νομού, στις αρχές της 10ετίας του ’80, οι σύλλογοι ξεφύτρωναν σαν… μανιτάρια στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της ΕΠΣ Καστοριάς, έτσι και αυτό, ιδρύθηκε και αποτέλεσε επίσημο μέλος της ποδοσφαιρικής δύναμης της ΕΠΣΚ, συμμετέχοντας στα επίσημα πρωταθλήματά της.
Ήταν το τρίτο σωματείο που επέλεξε την ονομασία ΚΕΡΑΥΝΟΣ, μιας και υπήρξαν ο Κεραυνός Χρυσής και ο Κεραυνός Χιλιοδένδρου.

Προσωπικό Αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ - Sentranews.gr)


Ο ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΑΜΠΕΛΟΧΩΡΙΟΥ ιδρύθηκε το 1985, ενώ ως έδρα τα πρώτα χρόνια χρησιμοποιούσε κυρίως το γήπεδο του Άργους Ορεστικού και αργότερα της Ασπροκκλησιάς. Ωστόσο, πολύ ελάχιστα ήταν τα ματς αυτά που έδωσε στο δικό του γήπεδο την περίοδο 1987-88.

Στην 10χρονη πορεία του συμμετείχε στα πρωταθλήματα της Γ’ και Β’ κατηγορίας, έχοντας κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα και αυτό από… σπόντα, στην παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας.

Τελευταία παρουσία ήταν την περίοδο 1994-95 στην Γ’ κατηγορία, στην οποία μάλιστα παρότι δήλωσε συμμετοχή, δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι κι έτσι αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα. Μετέπειτα ούτε συμμετείχε, ούτε επανιδρύθηκε και εξαφανίστηκε σχεδόν πρόωρα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού Καστοριάς....

Με το… καλημέρα και από… σπόντα ο πρώτος και μοναδικός τίτλος 
Άνοδος στην Β’ κατηγορία και Έπαθλο ήθους

Με πολύ μεγάλη διάθεση και ενθουσιασμό ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου  ξεκίνησε το ποδοσφαιρικό του ταξίδι στις αρχές του 1986 (περίοδος 1985-86), όπου και συμμετείχε στν ενιαίο όμιλο της  Γ’ κατηγορίας των 10 ομάδων (Μηλίτσα, Χιονάτο, Μελάνθιο Ασπροκκλησιά, Σιδηροχώρι, Οξυά, Μεταμόρφωση, Αυγή και Βέργα).

Σύμφωνα με την αρχική προκήρυξη οι δύο πρώτες ομάδες ανέρχονταν στην Β’ κατηγορία, και αυτές ήταν ο Μακεδονικός Μηλίτσας και το Χιονάτο. Ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου, αν και νεοσύστατος είχε αξιόλογη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο, τερματίζοντας στην 3η θέση με 24 βαθμούς.

Την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 1986 στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έδωσε στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού, το πρώτο του επίσημο ματς στην ιστορία του, το οποίο μάλιστα ήταν και νικηφόρο κόντρα στον Αετό Σιδηροχωρίου με το ευρύ σκορ 5-0.

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΤΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ


Ωστόσο, όμως, με απόφαση της ΕΠΣ Καστοριάς και με αφορμή την συγχώνευση Κελέτρου – Ελπίδες Καστοριάς στην Α’ κατηγορία και το κενό που έμεινε από την διάλυση του Κελέτρου, αλλά και της Ορεστειάς Καστοριάς από την Β’ κατηγορία, προβίβασε στην Β’ κατηγορία τον 3ο και 4ο της βαθμολογίας από την Γ’ κατηγορία, προκειμένου το νέο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣ να διεξαχθεί με 32 ομάδες (16 ο κάθε όμιλος).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1985-86





Έτσι, λοιπόν, ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου επωφελήθηκε από αυτή την συγκυρία και ανήλθε στην Β’ κατηγορία, κατακτώντας τον πρώτο του – και μοναδικό όπως αποδείχθηκε – τίτλο στην ιστορία του.

Μάλιστα, την ίδια περίοδο στον Κεραυνό Αμπελοχωρίου απονεμήθηκε και το έπαθλο ήθους, μιας και δεν είχε αποβολές και μηδενισμούς.

Ο απολογισμός ήταν 11 νίκες, 2 ισοπαλίες και 5 ήττες και τέρματα 32 υπέρ-20 κατά. Ξεχώρισαν οι νίκες 1-2 στην Ασπροκκλησιά, 3-4 στο Χιονάτο, 1-2 στο Μελάνθιο και το 1-1 εντός με το Χιονάτο.

1986 : Αγχωτική παραμονή στην παρθενική συμμετοχή του στην Β’ κατηγορία – Αρνητικό ρεκόρ η άμυνά του με 77 γκολ!!!

Η παρθενική του συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, ήταν γεμάτη άγχος και αγωνία, κυρίως από απειρία. Τελικά, κατάφερε τις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος να αποφύγει τις δύο τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα που οδηγούσαν σε υποβιβασμό και να παραμείνει στην κατηγορία.

Συμμετείχε στον Α’ όμιλο των 16 ομάδων (Ελλάς Άργους, Καλλιθέα, Απόσκεπος, Κεφαλάρι, Φωτεινή, Βογατσικό, Βασιλειάδα, Τοιχιό, Αγ. Αντώνης, Κωσταράζι, Βυσσινιά, Γέρμας, Μηλίτσα, Σταυροπόταμος και Μακροχώρι), τερματίζοντας στην 13η θέση με 23  β. (απολογισμός 10-3-17 και τέρματα 51-77), έχοντας μάλιστα την χειρότερη άμυνα στην ιστορία του.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1986-87







Ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα που ξεχώρισαν εντός έδρας ήταν 1-1 με την πρωταθλήτρια Ελλάς Άργους, 3-0 το Κεφαλάρι,6-3 την Βασιλειάδα και οι ήττες με τις ομάδες που υποβιβάστηκαν Σταυροπόταμος 3-4 και Μακροχώρι 0-1.
Εκτός έδρας τα διπλά σε Φωτεινή 1-4, Γέρμας 0-3 και Μακροχώρι 2-3.

1987 : Ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος – 3η θέση, ρεκόρ νικών και παραγωγικότητας τερμάτων

Η δεύτερη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, συνδυάστηκε με την πλέον πετυχημένη και καλύτερη χρονιά την ιστορία του.

Αποτέλεσε την μεγάλη ευχάριστη έκπληξη, καθώς τερμάτισε στην 3η θέση με 37 βαθμούς, πλην όμως με 14 βαθμούς διαφορά από την 2η προνομιούχο θέση και απολογισμό 15-7-8, με ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων (57) και καλύτερης άμυνας (38).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1987-88

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο έδωσε λίγα ματς στο γήπεδό του που είχε κατασκευάσει, ωστόσο, όμως, στη συνέχεια και για καμία άλλη περίοδο δεν αγωνίστηκε εκεί.






Ορισμένα χαρακτηριστικά αποτελέσματα που ξεχώρισαν εντός έδρας ήταν 3-1 με Λιθιά, 6-0 Βασιλειάδα, 2-1 Φωτεινή, 1-1 με τον δευτεραθλητή ΑΟ Κάστωρ.
Εκτός έδρας τα διπλά σε Γέρμας 1-2, Βυσσινιά 1-2 και Βασιλειάδα 0-1.

1988: 9η θέση στον σκληροτράχηλο Β’ όμιλο

Στην τρίτη συνεχόμενη  συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας, τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στον σκληροτράχηλο β’ όμιλο των 16 ομάδων (Δισπηλιό, Λεύκη, Ιεροπηγή, Κρανοχώρι, Ελπίδες Μεσ/μίας, Διποταμία, Πευκόφυτο, Χρυσή, Λακκώματα, Πτεριά, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης, Ελλάς Άργους, Κορομηλιά και Κολοκυνθού
Σχετικά η πορεία του ήταν ικανοποιητική, καθώς τερμάτισε στην 9η θέση με 29 βαθμούς και απολογισμό  11-7-12 (τέρματα 42 υπέρ-49 κατά).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1988-89








Εντός έδρας ήταν πολύ ισχυρός (μόλις 3 ήττες), ισοπαλία 0-0 με τον πρωταθλητή Νικηφόρο Δισπηλιού, νίκη 2-1 με Ιεροπηγή (ίσως να την στέρησε και την άνοδο) και εκτός έδρας το 1-1 με το Κρανοχώρι, που επίσης διεκδικούσε άνοδο.

1989 : Ανώμαλη προσγείωση- Υποβιβασμός με αρνητικά ρεκόρ βαθμών και τερμάτων

Η επόμενη χρονιά (1989-1990) - τέταρτη συνεχόμενη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Β’ κατηγορία -  ήταν και η τελευταία στην 10χρονη ιστορία του.

Ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου συμμετέχοντας στον β’ όμιλο των 14 ομάδων (Ελπίδες Μ., Κρανοχώρι, Ιεροπηγή, Ασπροκκλησιά, Διποταμία, Λακκώματα, Πευκόφυτο, Χιονάτο, Πτεριά, Χρυσή, Τσάκωνη, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης και Ελλάς Άργους Ορ.), είχε μία απογοητευτική πορεία τερματίζοντας στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 5 βαθμούς (είχε και τρεις μηδενισμούς -6 β. γιατί δεν προσήλθε στα ματς με Διποταμία, Χιονάτο και Χρυσή ), επιστρέφοντας έτσι μετά από 4 χρόνια στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1989-90




Χαρακτηριστικό της απογοητευτικής χρονιάς ήταν και οι αρνητικοί συντελεστές που σημείωσε, όπως οι βαθμοί και τα τέρματα. Σε 26 ματς είχε μόλις 4 νίκες (μόνο δύο εντός έδρας, με Χιονάτο 1-0 και Πτεριά 2-0) και δύο εκτός έδρας (Πτεριά 2-6 και Ελλάς Άργους 2-3).

1990: Ικανοποιητική πορεία με πρωταγωνιστικό ρόλο και ρεκόρ νικών στην Γ’ κατηγορία

Παρά την πίκρα του υποβιβασμού ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου ανασυντάχθηκε και πρωταγωνίστησε στον α’ όμιλο των 12 ομάδων (Λιθιά, Κρεπενή, Κλεισούρα, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης, Τοιχιό, Ελλάς Άργους, Αυγή, Σιδηροχώρι, Βασιλειάδα, Κολοκυνθού και Μελάνθιο), τερματίζοντας στην 4η θέση με 30 βαθμούς, πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωταθλητή Απόλλων Λιθιάς).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1990-91






Δημιούργησε ρεκόρ νικών από την 6χρονη παρουσία του στην Γ’ κατηγορία. Απολογισμός 14-2-6 και τέρματα 42-32.

1991 : Μέτρια πορεία με αρνητικό ρεκόρ στην άμυνα

Πολύ μέτρια ήταν η πορεία του, αφού συμμετέχοντας στον ενιαίο όμιλο των 12 ομάδων (Μακροχώρι, Τοιχιό, Σιδηροχώρι, Αυγή, Σταυροπόταμος, Βασιλειάδα, Ψαλλίδα Ν. Λεύκης, Κολοκυνθού, Μεταμόρφωση, Κορομηλιά και Ελλάς Άργους), τερμάτισε στην 8η θέση, έχοντας την χειρότερη άμυνα στην ιστορία του στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας με 45 τέρματα.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1991-92




Να σημειωθεί ότι από το 1991 και μετέπειτα χρησιμοποιούσε το γήπεδο της Ασπροκκλησιάς.
Απολογισμός 7-6-9 με 16 βαθμούς και τέρματα 41-45, ενώ είχε και δύο μηδενισμούς (-4) γιατί δεν προσήλθε στα ματς με Σιδηροχώρι και Μακροχώρι).
Εντός έδρας έχασε όλα τα ματς με τους πρωτοπόρους (Μακροχώρι 1-5, Τοιχιό 2-3, Σιδηροχώρι 0-1 και Αυγή 1-3, ενώ εκτός έδρας ξεχώρισαν οι ισοπαλίες σε Τοιχιό 3-3 και Αυγή 4-4.

1992 : Απογοητευτική πορεία, με μόλις μία νίκη - Προτελευταία θέση και 3 μηδενισμούς 

Η καθοδική πορεία του Κεραυνού Αμπελοχωρίου συνεχίστηκε και την επόμενη σεζόν, αφού συμμετέχοντας στον α’ όμιλο των 7 ομάδων (Κλεισούρα, Σταυροπόταμος, Βασιλειάδα, Μελισσότοπος, Μεταμόρφωση και Ελλάς Άργους), τερμάτισε στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 1 βαθμό, ενώ είχε και 3 μηδενισμούς (-9) γιατί δεν προσήλθε να αγωνιστεί στα ματς με Βασιλειάδα, Σταυροπόταμο και Μεταμόρφωση.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1992-93


Ουσιαστικά πέτυχε μόλις μία νίκη (1-0 τον Μελισσότοπο), αφού οι άλλες δύο ήταν στα χαρτιά α.α. 2-0 με την Ελλάς Άργους, η οποία δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε κανένα ματς, ενώ η μοναδική ισοπαλία ήταν εκτός έδρας 1-1 στην Μεταμόρφωση.

1993 : Ανασύνταξη δυνάμεων, 8η θέση, και ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων αλλά και -10 βαθούς!!! - 

Την επόμενη χρονιά (1993-94) ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου προσπάθησε να ανασυνταχθεί, και παρότι στον ενιαίο  όμιλο των 14 ομάδων που είχε δημιουργηθεί, παρουσίασε ικανοποιητικό αγωνιστικό πρόσωπο, κατάφερε να τερνατίσει στην 8η θέση της βαθμολογίας με 24 βαθμούς.

Μάλιστα, δημιούργησε και ρεκόρ παραγωγικότητας τερμάτων στην Γ’ κατηγορία σημειώνοντας 43 γκολ, όσα επίσης δέχθηκε, ενώ είχε και τρεις μηδενισμούς με -10 βαθμούς, γιατί δεν προσήλθε να αγωνιστεί στα ματς με Κεφαλάρι, Αγ. Κυριακή, ενώ είχε αποχωρήσει από τον εντός έδρας αγώνα με την Κολοκυνθού στο 30’ της αναμέτρησης και ενώ το σκορ ήταν 0-3 (-4 β).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΑΓΩΝΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1993-94






Απολογισμός  10-4-9, ενώ ξεχώρισε το 0-0 κόντρα στην ισχυρή Αγ. Κυριακή (τριταθλήτρια) και οι ευρείες νίκες με Βασιλειάδα 6-4 και Καλλιθέα 5-3.

Ουσιαστικά το τελευταίο ματς που έδωσε ήταν στις 27  Απριλίου 1994 στο γήπεδο της Ασπροκκλησιάς κόντρα στην Ψαλλίδα Νέας Λεύκης, ματς που έληξε με σκορ 1-4. Έκτοτε δεν προσήλθε να αγωνιστεί στα δύο εναπομείναντα ματς με Αγ. Κυριακή και Κεφαλάρι, ενώ την επόμενη χρονιά (1994) δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι.

ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΜΑΤΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ (ΦΥΛΛΟ ΑΓΩΝΑ)


1994 :Σφράγισε το 10χρονο ταξίδι του… - Δήλωσε συμμετοχή, αλλά δεν προσήλθε να αγωνιστεί σε κανένα ματς!!!

Την επόμενη χρονιά 1994-95 έδειξε έντονα τα σημάδια της διάλυσης του σωματείου. Έλλειψη ενδιαφέροντος κυρίως από διοικητικής πλευράς και αποδυνάμωση έμψυχου δυναμικού, ήταν οι βασικές αιτίες, που υποχρέωσαν τον Κεραυνό Αμπελοχωρίου να αποχωρήσει από την ενεργό δράση.

Παρά την ύστατη προσπάθεια να συμμετέχει στο πρωτάθλημα, δηλώνοντας μάλιστα συμμετοχή, τελικά δεν κατάφερε να πάρει μέρος. Έτσι μετά από τους πρώτους μηδενισμούς στους αγώνες που δεν προσήλθε να αγωνιστεί, αποκλείστηκε από το πρωτάθλημα.

Φυσικά, ούτε την επόμενη χρονιά ο σύλλογος δήλωσε συμμετοχή, και ούτε επανιδρύθηκε στο μέλλον, κι έτσι ο Κεραυνός εξαφανίστηκε σχεδόν πρόωρα από τον ποδοσφαιρικό χάρτη του νομού Καστοριάς, ολοκληρώνοντας και αυτό άδοξα το όμορφο ταξίδι με 10 συνεχόμενες συμμετοχές στα πρωταθλήματα της ΕΠΣ Καστοριάς.

Φ έτος συμπληρώνει 26 ολόκληρα χρόνια ανενεργούς δράσης και προσφοράς στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του νομού Καστοριάς.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Συνολικά στα 10 χρόνια συμμετοχής του στα πρωταθλήματα Β’ και Γ’ κατηγορίας ΕΠΣ Καστοριάς (1985 μέχρι 1994), ο Κεραυνός Αμπελοχωρίου έχει δώσει 231 αγώνες, μετρώντας 84 νίκες, 37 ισοπαλίες, 110 ήττες (134 βαθμούς) και τέρματα 344 υπέρ – 426 κατά.






Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ