"


Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στην μουσική βιομηχανία



 Τεράστια απειλή για την παγκόσμια μουσική βιομηχανία συνιστά πλέον ο κορωνοϊός και η εξάπλωση του σε όλη την υφήλιο.

Ηχηρά ονόματα της μουσικής ακυρώνουν καθημερινά προγραμματισμένες συναυλίες και αν συνεχιστεί αυτό οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι συνολικές απώλειες στον χώρο θα ξεπεράσουν τα 5 δισ.  δολάρια.
Οι BTS, η Avril Lavigne, οι Green Day, New Order, Pixies, Mariah Carey και πολλοί άλλοι ανακοινώνουν καθημερινά την μη πραγματοποίηση κλεισμένων εδώ και μήνες συναυλιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Παίρνοντας ως δεδομένο ότι κανείς-ούτε οι  ειδικοί-δεν γνωρίζουν ακόμη πως θα εξελιχθεί η πανδημία του Covid-19, οι εκτιμήσεις και οι πρώτες αναφορές σύμφωνα με το Forbes υποστηρίζουν ότι οι απώλειες ενδέχεται να ξεπεράσουν και τα 5 δις δολάρια αν η πανδημία κρατήσει και το 2021.

 Ο φόβος των ταξιδιών για μεγάλα μουσικά γεγονότα, το lockdown των πτήσεων για δεκάδες προορισμούς και φυσικά η συνάθροιση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα μεγάλα φεστιβάλ, έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στον χώρο.

Το Coachella ένα από τα μεγαλύτερα μουσικά events του πλανήτη στο οποίο θα γινόταν και ένα reunion των Rage Against the Machine, που ήταν προγραμματισμένο για τα διήμερα 10-12 και 17-19 Απριλίου αναβλήθηκε για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ο οικονομικός αναλυτής Mark Halstead τόνισε μεταξύ άλλων ότι με τον ρυθμό που αυξάνονται οι ακυρώσεις και κλιμακώνεται το φαινόμενο, οι ζημιές μέσα στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να είναι εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Το φημισμένο φεστιβάλ του Glanstobury που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στο Worthy Farm του Somerset θα γιόρταζε φέτος τα 50 του χρόνια με ένα line up που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τον Paul McCartney, την Taylor Swift και τον Kendrick Lamar. Ήταν προγραμματισμένο για το 5ήμερο 24-28 Ιουνίου και τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί καθόλου, ενώ οι απώλειες για τους διοργανωτές ανέρχονται στα 130,000,000 δολάρια.

Επίσης σε ότι αφορά τους καλλιτέχνες που σταδιακά θα αρχίσουν να ξεμένουν από ημερομηνίες για την φετινή χρονιά, αυτό θα έχει σαν συνέπεια περαιτέρω απώλειες το 2021. Ο ανταγωνισμός για τις διαθέσιμες ημέρες θα κλιμακωθεί και θα καταλήξει στον «κανιβαλισμό» των πωλήσεων, τόσο το ερχόμενο διάστημα, όσο και την επόμενη χρονιά.

  Φαίνεται πως, όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στο εξωτερικό, δεν έχουν ληφθεί από τις εκάστοτε κυβερνήσεις τα απαιτούμενα μέτρα οικονομικής στήριξης για τους καλλιτέχνες και τους διοργανωτές που πλήττονται από τις ακυρώσεις των συναυλιών και των εκδηλώσεων.

"Αν θέλετε οι άνθρωποι να συνεχίσουν να παράγουν τέχνη, τότε θα χρειαστούν οικονομική υποστήριξη. Δεν θέλουμε μόνο οι πλούσιοι να  μπορούν να είναι καλλιτέχνες στα επόμενα χρόνια", δήλωσε προ ημερών η Βρετανή σοπράνο Elizabeth Watts στον The Guardian.

Ακυρώσεις ελληνικών συναυλιών και μεγάλων φεστιβάλ

Ο τομέας του πολιτισμού παγκόσμια και δη της μουσικής βιομηχανίας, που στηρίζεται στο μεγαλύτερο μέρος της στις ζωντανές εμφανίσεις, πλήττεται σημαντικά, εκτός δεν θα μπορούσε να μείνει και η Ελλάδα. Οι συνέπειες είναι άμεσες τόσο στους ίδιους τους καλλιτέχνες και τους μουσικούς, όσο και στους εργαζόμενους του χώρου, όπως διοργανωτές, εταιρείες παραγωγής και τεχνικούς.
Παράλληλα, χωρίς εργασία μένουν όσοι δραστηριοποιούνται σε φεστιβάλ, όπως τα προσωπικά ασφαλείας, οι εταιρείες εστίασης, τα μπαρ των φεστιβάλ και άλλες θέσεις που αποτελούν κομμάτι των διοργανώσεων.

Μεγάλα ελληνικά φεστιβάλ που συγκεντρώνουν κάθε χρόνο χιλιάδες κόσμου,  αποφάσισαν να ακυρώσουν οριστικά τις διοργανώσεις τους, αφού τα μέτρα κατά του κορωνοϊού απαγορεύουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις για τους επόμενους μήνες.

Μένει να δούμε αν οι πρόσφατες ρυθμίσεις για πληρότητα χώρου μόνο στο 40% θα επιτρέψει την διοργάνωση μερικών φεστιβάλ που γίνονται σε μεγάλης έκτασης χώρους, όπως το River Party Nεστορίου, και ο χώρος του ΦΙΞ στην Θεσσαλονίκη.


bandssquad.wixsite.com





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ