"


Κραυγή αγωνίας για την εκτίναξη ανεργίας από το Επιμελητήριο Καστοριάς



Επιστολές για την Εκτίναξη ανεργίας στην Π.Ε. Καστοριάς προς τον ΟΑΕΔ απέστειλλε το Επιμελητήριο Καστοριάς. Αναλυτικά



Αξιότιμε κ. Διοικητά

Η κατάσταση στον τομέα της εργασίας στην Π.Ε. Καστοριάς οδηγείται πλέον σε συνθήκες κοινωνικής αποσύνθεσης.

Τον Οκτώβριο του 2019 στα γραφεία σας με τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου κ. Μαλέα Γιώργο και παρουσία του βουλευτή Καστοριάς Ν.Δ. κ. Τζηκαλάγια Ζήση σας εξηγήσαμε την ανάγκη αλλά και τους λόγους ειδικής μέριμνας για την Καστοριά και παρόλο την κατανόηση σας μας αναφέρατε για την δυσκολία υλοποίησης τοπικού προγράμματος.

Τον Φεβρουάριο φέτος το Επιμελητήριο με επιστολή του σε εσάς ( σας επισυνάπτεται εκ νέου) επισήμανε την τραγική κατάσταση που θα επέλθει στον κλάδο της γούνας ( και συνεπώς λόγω της ισχυρής αλληλεξάρτησης που έχει η γουνοποιία, σε όλες τις επιχειρήσεις της Καστοριάς) σας ενημερώσαμε ότι ξεκίνησαν απολύσεις και ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν μαζικές και ζητήσαμε την άμεση παρέμβαση σας αντιμετωπίζοντας την κατάσταση ως εκτάκτου ανάγκης.

Με μεγάλη μας έκπληξη βλέπουμε σήμερα στην ιστοσελίδα σας, προκηρύξεις 2 ειδικών προγραμμάτων στήριξης. Πρόγραμμα για 500 ανέργους στην Περιφέρεια Ηπείρου και Πρόγραμμα για 1.100 ανέργους, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, προϋπολογισμών 3.150.000,00 € και 7.150.000,00 €.

Το Επιμελητήριο Καστοριάς μετά από διεξοδικές αναλύσεις προβλέπει νέες εκατοντάδες απώλειες θέσεων εργασίας και εκτίναξη της ανεργίας εως τον Οκτώβριο. Η περιοχή μας που ήδη είχε τεράστια προβλήματα και που δέχτηκε το μεγαλύτερο πλήγμα της πανδημίας του κορωνοϊού (αδίκως), με τον κλάδο της γούνας σε πλήρη αδρανοποίηση και διαπιστώνοντας πλέον την δυνατότητα σας για προκηρύξεις τοπικών προγραμμάτων είναι ζήτημα επιβίωσης η άμεση προκήρυξη προγράμματος για την Καστοριά.

Απώλεια θέσεων εργασίας στον κλάδο της γούνας 

Αξιότιμε κ. Διοικητά
Δυστυχώς εκτός των μεγάλων προβλημάτων που υπάρχουν την τελευταία πενταετία στον κλάδο της γούνας και τα οποία αναλυτικά σας είχαμε παρουσιάσει σε προηγούμενη συνάντηση μας προστέθηκε τώρα και ένα έκτακτο γεγονός, λόγω του οποίου θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας.
Η έξαρση του κορωναϊού οδήγησε στην αναβολή της πρώτης δημοπρασίας γουνοδερμάτων του έτους και της μεγαλύτερης διεθνούς έκθεσης γούνας του Hong Kong. Επιγραμματικά σας αναφέρω ότι η περίοδος Ιανουαρίου – Μαΐου είναι η περίοδος δημοπρασιών οι οποίες διαμορφώνουν τις τιμές των γουνοδερμάτων και των διεθνών εκθέσεων μέσω των οποίων λαμβάνονται παραγγελίες. Η σεζόν ξεκίνησε με τις χειρότερες συνθήκες για τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις χωρίς διαμορφωμένες τιμές και παραγγελίες.
Η κατάσταση αυτή δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στην ιστορία της γούνας. Η αναταραχή και η αβεβαιότητα στο παγκόσμιο εμπόριο γούνας είναι γεγονός. Από τις επαφές μας με τις γουνοποιητικές επιχειρήσεις σας ενημερώνουμε ότι ξεκίνησαν απολύσεις και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν μαζικές. Κ
ύριε Διοικητά ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας αντιμετωπίζοντας την κατάσταση ως εκτάκτου ανάγκης. Προτείνουμε τον χαρακτηρισμό των θέσεων εργασίας ως επαπειλούμενες και την επιδότηση αυτών για την διατηρησιμότητα τους.
Για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες είμαστε στην διάθεση

Ελπίζουμε για την ανταπόκριση σας στην κραυγή αγωνίας μας.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ