"


Εκδίδεται το βιβλίο που «καίει» τον Τραμπ

Να μπλοκάρει την έκδοσή του ήθελε ο Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να εμποδίσει την κυκλοφορία του εκρηκτικού βιβλίου του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ

Ομοσπονδιακός δικαστής αρνήθηκε να εμποδίσει την κυκλοφορία του εκρηκτικού βιβλίου του Τζον Μπόλτον, του πρώην συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, μια απαγόρευση που ζητούσε η κυβέρνηση του προέδρου.

Ο Τζον Μπόλτον, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας στον Λευκό Οίκο «εξέθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» και «εξέθεσε τη χώρα του σε κίνδυνο και τον ίδιο σε αστική [και ενδεχομένως ποινική] ευθύνη» υπογράμμισε ο δικαστής Ρόις Λάμπερθ, στην απόφασή του.

Ωστόσο «η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει ότι μια απαγόρευση μπορεί να αποτρέψει ανεπανόρθωτες ζημιές. Το αίτημά της συνεπώς απορρίφθηκε» κατέληξε.

Να μπλοκάρει το βιβλίο ήθελε ο Τραμπ
Το βιβλίο 592 σελίδων με τίτλο «The Room Where It Happened» που αναμένεται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα ασκεί δριμεία κριτική στον τρόπο άσκησης πολιτικής εξουσίας του Τραμπ. Απεικονίζει τον ίδιο ως «ακανόνιστο» και «εντυπωσιακά παραπληροφόρο» αρχηγό, και εκθέτει μια μακρά σειρά συγκλονιστικών συναντήσεων μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ, κορυφαίων συμβούλων του και των ξένων ηγετών.

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο Τραμπ υπέβαλε μήνυση προκειμένου να «μπλοκάρει» την επικείμενη έκδοση του βιβλίου.

Στο κείμενο της προσφυγής, που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, διατυπωνόταν το επιχείρημα ότι ο Μπόλτον δεν υπέβαλε το χειρόγραφό του στην προεδρία για έγκριση και κατά συνέπεια τελούσε «καθαρά σε παραβίαση των όρων της σύμβασης εργασίας του και της πρόσβασής του σε άκρως απόρρητες πληροφορίες», ενώ θέτει σε κίνδυνο την ίδια «την εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.

Ο εκδοτικός οίκος Simon & Schuster, που έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα, διαβεβαίωσε από την πλευρά του πως ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας συνεργάστηκε με την προεδρία, τροποποίησε το αρχικό χειρόγραφό του και πήρε υπόψη του τις «ανησυχίες» της.

Σε κάθε περίπτωση, επικαλέστηκε «το δικαίωμα του πρεσβευτή Μπόλτον να αφηγηθεί την ιστορία του περάσματός του από τον Λευκό Οίκο του Τραμπ, σύμφωνα με την Πρώτη Τροπολογία» του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης.



Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ