"

Ολυμπία Τελιγιορίδου : Να νικήσουμε τον φόβο-Να κοιτάξουμε το μέλλον δυναμικά-Να προχωρήσουμε δυναμικάΑπό τις αρχές του χρόνου ζούμε αυτό που μέχρι πριν από λίγους μήνες υπήρχε μόνο σε ταινίες τρόμου ως «σενάριο συνωμοσίας»

και έγινε ξαφνικά η καθημερινότητα του φόβου όλων των ανθρώπων και η τραγωδία πολλών, παντού στον πλανήτη και στην Πατρίδα μας.
Κι εδώ, στην πόλη μας, στον νομό μας, δυσανάλογα μεγάλη τραγωδία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα…

Σε αυτή την αφύσικη εποχή της αναγκαστικής «αποχώρησης» από την κοινωνικότητα, όλοι μας αναρωτιόμαστε ποια θα είναι η «επόμενη ημέρα».
Πιστεύω ότι η πανδημία αποτελεί από μόνη της μια ξεκάθαρη απάντηση.
Ανέδειξε την πλήρη αποτυχία ενός συστήματος αξιών, που για πολλές δεκαετίες έθετε τον Άνθρωπο σε δεύτερη μοίρα και προέκρινε την ευημερία των λίγων σε βάρος της συλλογικής προόδου.

Αυτή την αποτυχία την παραδέχονται πλέον ακόμα και όσοι μέχρι την έκρηξη της πανδημίας  ήταν κήρυκες της «ιερότητας» της αγοράς, της απορρύθμισης του κοινωνικού κράτους και των πυλώνων που το συγκροτούν.

Αυτοί που δεν «έβλεπαν» τίποτε άλλο πέρα από τους «νόμους των αγορών» και από την δήθεν νομοτέλεια της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού στις κοινωνίες και στην οικονομία.
Και σήμερα «ανακαλύπτουν» την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας, την αξία των μαχητών της «πρώτης γραμμής», των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζόμενων στην καθαριότητα, των δασκάλων, των καθηγητών, των εργαζομένων σε καταστήματα τροφοδοσίας, των αγροτών, τόσων και τόσων που οι ίδιοι παραδέχονται ότι τους «βλέπουν» για πρώτη φορά…

Ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό μέχρι και το πραγματικά εξοργιστικό ότι «μέσα σε πέντε εβδομάδες έγιναν στο ΕΣΥ όσα δεν έγιναν σε δεκαετίες»!

«Ξεχνά» φαίνεται ότι το 2015 ως ΣΥΡΙΖΑ ανατρέψαμε την επιλογή του για 7.500 απολύσεις στον τομέα της υγείας.

«Ξεχνά» πως επί τέσσερα χρόνια μας λοιδορούσε ως «κρατιστές» επειδή προχωρήσαμε σε 19.500 προσλήψεις για να κρατηθούν όρθια τα νοσοκομεία, και ενώ ακόμη παραμένουν παγωμένοι οι 4.000 διορισμοί που προκήρυξε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Ξεχνά» τις απειλές που εκτόξευαν ακόμα και από το βήμα της Βουλής, ο τομεάρχης τότε Υγείας της ΝΔ και τα στελέχη του, ότι οι άνθρωποι αυτοί, που διορίστηκαν στα νοσοκομεία, θα «έφευγαν όλοι».

«Ξεχνά» πως δεν ανανέωσαν τις συμβάσεις 5.500 επιστημόνων με πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, ανάμεσά τους και οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Αποκατάστασης του Άργους Ορεστικού, γεγονός  που διέλυσε την 24ωρη λειτουργία του.

Η στελέχωση του Νοσοκομείου μας που είχε αρχίσει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόσληψη, 8 μόνιμων γιατρών και 7 επικουρικών, δεν συνεχίστηκε και «πάγωσε» η συνέχισή της από τον Ιούλιο του 2019.

Με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, οι προσπάθειες και οι παρεμβάσεις τόσο οι δικές μου, όσο και των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών φορέων της Καστοριάς και οι συνεχείς εκκλήσεις των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο δεν βρήκαν δυστυχώς ανταπόκριση.

Και μετά ήρθε ο εφιάλτης. Διασπορά του ιού, πολλά κρούσματα, συνάνθρωποί μας που έχασαν τη ζωή τους.

Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες γι’ αυτή την ολιγωρία.

Όπως υπάρχουν ευθύνες για την επιχειρησιακή και υγειονομική διαχείριση ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσης και της μετάδοσης των κρουσμάτων.

Αυτές οι ευθύνες δεν μπορούν να αποσιωποιηθούν όταν θα έχει κλείσει ο τραγικός για τον νομό μας κύκλος της πανδημίας.

Και ταυτόχρονα, θα τεθεί χωρίς καμία καθυστέρηση σε απόλυτη προτεραιότητα ο σχεδιασμός της «επόμενης ημέρας» για την πλήρη αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Υγείας που χρειάζονται αποφασιστική ενίσχυση σε έμψυχο δυναμικό και υποδομές.

Αυτό αποτελεί κεντρική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θέλησαν να υπογραμμίσουν ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα με την δωρεά δύο μηχανημάτων αξίας 120 χιλιάδων ευρώ στο Νοσοκομείο Καστοριάς.

Υπάρχει όμως και η άλλη διάσταση αυτής της κρίσης, αυτή που αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών στην Οικονομία. Είναι ακόμα νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέγεθος και την διάρκεια της ύφεσης που θα αντιμετωπίσουμε.

Αλλά και τα δύο θα εξαρτηθούν σε σημαντικό βαθμό από τις δικές μας επιλογές.

Το πρώτο στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε από τώρα είναι ότι στην δύσκολη μάχη που μας περιμένει δεν περισσεύει κανείς.

Κι αυτό σημαίνει ότι οι θέσεις εργασίας πρέπει να διασφαλιστούν μέσα από εμπροσθοβαρείς παρεμβάσεις στήριξης της ιδιωτικής οικονομίας στο πνεύμα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ με το πρόγραμμα “Μένουμε όρθιοι”.
Δεν μπορούμε να πορευτούμε με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που ακολουθεί η κυβέρνηση. Τα δείγματα που έχουμε από την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ήδη ανησυχητικά και αν περιμένουμε να δούμε χιλιάδες λουκέτα και νέες στρατιές ανέργων για να διορθώσουμε την κατάσταση, θα είναι καταστροφικό.

Αυτό που ισχύει για ολόκληρη τη χώρα, ισχύει κατεξοχήν για τον νομό μας.
Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε να συμπεριληφθεί η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς στις περιοχές εφαρμογής των έκτακτων μέτρων.

-Να δοθεί αναστολή (τουλάχιστον ως το τέλος του έτους) στην καταβολή των δόσεων των ρυθμίσεων στις οποίες εντάχθηκαν οι επιχειρήσεις.Ολυμπία Τελιγιορίδου
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Καστοριάς


 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ