"


Στις 9 Μαΐου μεταφέρεται ο εορτασμός της ΠρωτομαγιάςΑνοίγουν και οι εκκλησίες μετά τις αντιδράσεις της ΙεραρχίαςΓια το Σάββατο 9 Μαΐου, δηλαδή το πρώτο Σάββατο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, μεταφέρονται οι καθιερωμένοι εορτασμοί για την Εργατική Πρωτομαγιά, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι ανοίγουν οι εκκλησίες και αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν πρώτες. Τέλος ενημέρωσε ότι αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει μήνυμα για την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Αναφορικά με την Πρωτομαγιά ανακοίνωσε την μεταφορά των εορτασμών και ζήτησε την κατανόηση των συνδικάτων. «Προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων, όλων των βαθμίδων, αλλά και όλες οι πολιτικές δυνάμεις, θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους ότι φέτος είναι αλλιώς. Όπως το Πάσχα, έτσι και η Πρωτομαγιά».

Ανοίγουν οι εκκλησίες μετά τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας

Επιπλέον ανακοίνωσε ότι ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ σε επόμενο στάδιο «οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας της λειτουργίας τους και για το ποίμνιο».

Υπενθυμίζεται πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζητώντας το άνοιγμα των εκκλησιών, ενώ η Ιεραρχία μοιάζει με καζάνι που βράζει.
«Ο χρόνος της υπομονής εξαντλήθηκε», λένε και δεν είναι λίγοι δε αυτοί που επικαλούνται τις εικόνες έξω από το Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την κινητή συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. «Θα ανοίξουμε τις εκκλησίες. Μετά από αυτό που έγινε αν θέλουν ας μας ζητήσουν το λόγο», δηλώνουν μητροπολίτες και ιερείς.

«Τηρήσαμε τα μέτρα, σφραγίσαμε τις εκκλησίες σταματήσαμε τις καμπάνες κλπ. Όμως είδαμε χθες, αυτούς πού θέσπισαν τους νόμους με πρώτο και καλύτερο τον πρωθυπουργό, να έχουν συνωστιστεί μαζί με τους συνεργάτες του και πολλούς άλλους, ώστε να ακούσουν μία περιφερόμενη συναυλία. Χωρίς τα μέτρα ασφάλειας χωρίς τις αποστάσεις κλπ. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Γι’αυτό και εμείς από σήμερα ανοίγουμε τις εκκλησίες μας και είμαστε εδώ ώστε όποιος θέλει να έρθει να μας ζητήσει τον λόγο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων Θεόκλητος.

Η «ανταρσία» της εκκλησίας έχει ξεκινήσει από την Κυριακή. Σε αρκετές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος αρκετοί ναοί ως απάντηση στις εικόνες του Μαξίμου ενεργοποίησαν τα εξωτερικά τους ηχεία και επέτρεψαν σε πιστούς που προσήλθαν να προσευχηθούν ενώ οι μητροπολίτες ο ένας μετά τον άλλο διαμηνύουν πως αλλάζουν γραμμή πλεύσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του orthodoxia.info, Μητροπολίτες είχαν ήδη ετοιμάσει μια κοινή επιστολή προς τον αρχιεπίσκοπο που του ζητούσαν να αναλάβει δράση. Η εν λόγω πρωτοβουλία, με την υπογραφή τουλάχιστον 15 πρόσωπα από όλες τις ιδεολογικές διαστρωματώσεις της Ιεραρχίας, πάγωσε μετά την ανακοίνωση πως ο Ιερώνυμος έστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας.
Μένει να φανεί αν η απόφαση της κυβέρνησης ικανοποιεί την εκκλησία, αλλά και το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει, καθώς το άνοιγμα των εκκλησίων αναπόφευκτα θα οδηγήσει και σε συνωστισμό πιστών εντός των ναών.

Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ