"


Του Κόσμου τα Περίεργα!



Πόσο καλά γνωρίζετε τον κόσμο που ζούμε;  Ιδού μια ευκαιρία να τεστάρετε αλλά και να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας, με ενδιαφέροντα στοιχεία από διάφορες γωνιές του πλανήτη μας. 

Ξεκινάμε!

Στη Σιβηρία, βρίσκεται περίπου το 25% των δασών όλου του κόσμου, γεγονός που καθιστά τη Ρωσία τη χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή οξυγόνου στον κόσμο.

Η χώρα με τους αναλογικά περισσότερους υπέρβαρους πολίτες είναι το Ναούρου (νότιος Ειρηνικός Ωκεανός): το 95% του πληθυσμού του μικρού αυτού νησιού είναι υπέρβαροι.  Επίσης, τo Ναούρου είναι η μικρότερη ανεξάρτητη δημοκρατία στον κόσμο από άποψη πληθυσμού αλλά και έκτασης, με μόλις 14.019 κατοίκους (απογραφή 2007) και έκταση 21 km2.

Η μεγαλύτερη πόλη-κράτος στον κόσμο είναι η Σιγκαπούρη.

Η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό λιμνών είναι ο Καναδάς: περισσότερα από 3 εκατομμύρια λίμνες (ήτοι το 60% του συνόλου των λιμνών παγκοσμίως) καταλαμβάνουν το 9% της καναδικής γης.
Η πιο άνυδρη χώρα είναι η Λιβύη.  Το 99% του εδάφους της καλύπτεται από έρημο, ενώ σε ορισμένες περιοχές δεν έχει βρέξει εδώ και δεκαετίες…

Η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων πίσω από τα κάγκελα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με περίπου 2,2 εκατομμύρια φυλακισμένους.  Στη δεύτερη θέση είναι η Ρωσία και στην τρίτη η Κίνα.

Η μόνη χώρα στον κόσμο με κοραλλιογενείς …δρόμους είναι το Γκουάμ.  Ελλείψει φυσικής άμμου, η άσφαλτος φτιάχνεται από κοράλλια και πετρέλαιο.

Η χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό κατά κεφαλήν προβάτων είναι τα Νησιά Φώκλαντ : 500.000 πρόβατα για μόλις 3.000 κατοίκους!  Επόμενο είναι η εξαγωγή μαλλιού να αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματός τους.

Το Αφγανιστάν είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε όπιο (95% της παγκόσμιας παραγωγής).

Η λιγότερο ειρηνική χώρα στον κόσμο είναι η Σομαλία.  Οι Σομαλοί βρίσκονται σε μια διαρκή κατάσταση πολέμου και επανάστασης, γεγονός που οφείλεται στο ότι η Σομαλία είναι μια πολύ φτωχή χώρα και τα τρόφιμα δεν επαρκούν για το σύνολο του πληθυσμού της.

Η πιο αραιοκατοικημένη χώρα είναι η Μογγολία.  Η πυκνότητα του πληθυσμού της Μογγολίας είναι μόλις 4 άτομα / 1,5 km2, όταν στο Χονγκ Κονγκ η αντίστοιχη αναλογία είναι 340.000 κάτοικοι / 1,5 km2!

Η χώρα με το νεότερο πληθυσμό στον κόσμο είναι ο Νίγηρας.  Περίπου ο μισός πληθυσμός του είναι κάτω των 15 ετών.

Η χώρα που συναντάμε τις περισσότερες και διαφορετικές γλώσσες είναι η Παπούα Νέα Γουινέα:  όπου ομιλούνται 838 διαφορετικές γλώσσες!!!

Η πιο ποικιλόμορφη χώρα του κόσμου είναι η Ινδία. Πολιτιστικές, οικονομικές, κλιματικές, φυλετικές, γλωσσικές, εθνοτικές και θρησκευτικές κοινότητες κάνουν την Ινδία τη χώρα με τα περισσότερα ετερόκλητα στοιχεία στον κόσμο.

Γνωρίζουμε καλύτερα τον κόσμο γύρω μας …κάνει καλό!




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ