"

Επείγουσα επιστολή του Δημάρχου Καστοριάς Γ. Κορεντσίδη στον Νίκο Χαρδαλιά για τη Μεσοποταμία : “Διορθώστε την απόφαση της καραντίνας, δε συμφωνήσαμε και για τις επιπλέον 5 κοινότητες”Επείγουσα επιστολή στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας απέστειλε αργά το βράδυ ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσιδης

ζητώντας να γίνει διόρθωση στην απόφαση που εκδόθηκε για την καραντίνα από «Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας» σε «οικισμό Μεσοποταμίας της ΔΕ Μεσοποταμίας».

του Σπύρου Κουταβά

Ο Δήμαρχος Καστοριάς σημειώνει στην επιστολή ότι δεν υπήρξε καμία αντίστοιχη συνεννόηση η αίτημα του Δήμου για καραντίνα σε ολόκληρη την δημοτική Ενότητα πάρα μόνο τον Οικισμό. Να σημειώσουμε ότι η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει εκτός της κωμόπολης της Μεσοποταμίας, τις κοινότητες Κολοκυνθούς, Καλοχωρίου, Οινόης, Πτεριάς και Αγ. Κυριακής.

Ο δήμαρχος στην επιστολή του σημειώνει ότι οι πέντε οικισμοί δημιουργούν μια νέα κατάσταση από αυτή που αρχικά είχε συζητηθεί εγγράφως και είχε συμφωνηθεί από πλευράς του Δήμου Καστοριάς με την Πολιτική ΠροστασίαЭ.

Να σημειώσουμε ότι η Μεσοποταμία έχει περί τους 3,500 κατοίκους,  ενώ τα χωριά που φαίνεται να προστίθενται στην απόφαση έχουν περί τους 2.000 κατοίκους.

Στο δήμο Καστοριάς υπάρχει έκπληξη εκνευρισμός και ταυτόχρονα απογοήτευση από την εξέλιξη και ελπίζουν ότι μπορεί να πρόκειται για λάθος διατύπωσης.

Από την άλλη εάν δεν πρόκειται για λάθος διατύπωσης επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε καμία επίσημη η ανεπίσημη συζήτηση του δήμου με την Πολιτική προστασία για αυτήν την εξέλιξη.

Λίγο αργότερα ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αντεννες fm” και στο Χρήστο Nατσιούλη, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση αφορά την Μεσοποταμία και τις 5 κοινότητες και ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον υπουργό που του δήλωσε ότι “προχώρησε στον αποκλεισμό της όλης της ΔΕ Μεσοποταμίας, γιατί τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι πιθανώς θα υπάρξει εξάπλωση του ιού και στα διπλανά χωριά και θέλουν να το προλάβουν”.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν ο περιφερειάρχης γνώριζε πριν την γραπτή ανακοίνωση της ΓΓΠΠ, ότι θα γίνει καραντίνα σε όλη την ΔΕ Μεσοποταμίας.

Υπάρχει ερωτήματα που αφορούν τις σχέσεις κυβέρνησης και φορέων της αυτοδιοίκησης.

Τι άλλαξε από τις 11 πμ που ο υπουργός συμφώνησε με όλους τους φορείς της Καστοριάς για την καραντίνα της Μεσοποταμίας και 6 ώρες αργότερα άλλαξε γνώμη;

Εάν ισχύουν τα όσα ανέφερε ο κ. Κασαπίδης για τις πιθανότητες των μαθηματικών μοντέλων για τους 5 οικισμούς, πότε  αντιλήφθηκαν αυτό το νέο δεδομένο;; Από τις 11 πμ που έγινε η διαδικτυακή σύσκεψη  έως τις 18.00 μεσολάβησαν επτά ώρες.

Εφόσον προέκυψαν νέα στοιχεία που άλλαζαν τα δεδομένα απο αυτα που λίγες πριν είχαν συμφωνηθεί  γιατί δεν ενημέρωσαν τον δήμαρχο Καστοριάς, τον Περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους για αυτή την εξέλιξη;

Το vetonews σας παρουσιάζει την επιστολή που στάλθηκε στον υφ. Νίκο Χαρδαλιά:ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                                                                Καστοριά, 31-3-2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                                                                           Αρθμ.Πρωτ.:

ΕΠΕΙΓΟΝ

ΠΡΟΣ:

Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας

κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου

ΚΟΙΝ:

Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
κ. Νίκο Χαρδαλιά

Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας
κ. Γεώργιο ΚασαπίδηΘΕΜΑ: «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Κοινότητα Μεσοποταμίας, Δήμου Καστοριάς»

ΣΧΕΤ.:

Απόφαση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
Αρ.Πρωτ.: 8920/31-3-2020

Απόφαση Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,
Αρ.Πρωτ.: 8921/31-3-2020

Έγγραφο Δήμου Καστοριάς, Αρ.Πρωτ.: 9624/31-3-2020
Με την ανακοίνωση της σημερινής Απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, (Σχετικό 1) διαπιστώνεται ότι στη συγκεκριμένη Απόφαση αναγράφεται, προφανώς εκ παραδρομής, «Την κήρυξη σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για λόγους Δημόσιας Υγείας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμιάς του Δήμου Καστοριάς», αντί του ορθού: «Οικισμού Μεσοποταμίας της Δημοτικής Ενότητας Μεσοποταμιάς του Δήμου Καστοριάς». Παρακαλούμε για τη διόρθωση και την άμεση αποστολή Ορθής Επανάληψης της Απόφασης, διότι ολόκληρη η Δημοτική Ενότητα Μεσοποταμίας συμπεριλαμβάνει άλλους 5 οικισμούς και επιπλέον 2.000 κατοίκους και ως εκ τούτου γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική κατάσταση, με εντελώς διαφορετικές παραμέτρους, κάτι που δεν υπάρχει σε καμία δική μας εισήγηση ή στο σχετικό μας έγγραφο (Σχετικό 3).

Γιάννης Κορεντσίδης  
Δήμαρχος Καστοριάς

 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ