"


Πώς θα ανοίξουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ – Χωρίσματα, αντισηπτικά και μάσκες



Καταστηματάρχες κάνουν πυρετώδεις ανησυχίες για το άνοιγμα των επιχειρήσεών τους, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις - Ανησυχία για την οικονομική επιβίωση στην εποχή μετά τον κοροναϊό.


Υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες θα απολαμβάνουν οι Έλληνες τις αγαπημένες τους συνήθειες του καφέ, του φαγητού και του ποτού στη μετά τον κοροναϊό εποχή.

Με τα καταστήματα εστίασης να αναμένεται να ανοίξουν σε φάσεις μέσα στον Μάιο, οι ιδιοκτήτες τους τελούν στάση αναμονής και αγωνίας για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρουν στις ήδη χρεωμένες επιχειρήσεις τους.

Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα της απόστασης ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα με την ελάχιστη απόσταση να καθορίζεται στο ένα μέτρο, καθώς και συγκεκριμένου αριθμού πελατών, με πιθανότερο αριθμό αυτό του ενός πελάτη ανά 10 τετραγωνικά μέτρα.

Πλεξιγκλάς και διαχωριστικά, αποστάσεις μεταξύ των τραπεζιών, όριο πελατών, αντισηπτικά και προστατευτικά γάντια και μάσκες για προσωπικό και πελάτες είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που εξετάζονται εν αναμονή των κυβερνητικών ανακοινώσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό όλα θα γίνουν σταδιακά με πρωταρχικό γνώμονα την δημόσια υγεία.

Λίγα τραπεζοκαθίσματα και με αποστάσεις

Δεδομένη θεωρείται η μείωση των τραπεζοκαθισμάτων για να υπάρχουν αποστάσεις μεταξύ των πελατών, η οποία ωστόσο αναμένεται να φέρει και μείωση του τζίρου.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 4 τραπέζια και θα χωρούσαν 16 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 8 άτομα.

Σε ένα εστιατόριο το οποίο μέχρι σήμερα είχε 8 τραπέζια και θα χωρούσαν 32 πελάτες τώρα θα υπάρχουν τα μισά και υπάρχει το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται να καθίσουν 16 άτομα.

Μελετάται ακόμα αν θα υπάρχουν 2 ή 4 καρέκλες ανά τραπέζι – το σίγουρο πάντως είναι ότι μεγάλες παρέες και οικογενειακά τραπέζια σε εστιατόρια θα αποτελούν παρελθόν.

Σύμφωνα με εστιάτορες, μάλιστα, αναμένεται τα καταστήματα να λειτουργούν με κλειστούς τους ανεμιστήρες και τα air conditions, καθώς μπορούν να διασπείρουν τα σταγονίδια από το ένα τραπέζι στο άλλο. Κάτι τέτοιο, βέβαια, δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους καταστηματάρχες για μείωση πελατείας ενόψει του καλοκαιριού.

Είδος προς εξαφάνιση το πλεξιγκλάς

Καταστηματάρχες σχεδιάζουν χωρίσματα ανάμεσα στα τραπέζια, ξύλινα ή πλεξιγκλάς, παρότι δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις για τη χωροθέτηση των καταστημάτων.

Θα υπάρχει αντισηπτικό υγρό στη διάθεση των πελατών, ενώ παράλληλα έχουν παραγγείλει μάσκες και γάντια για το προσωπικό.

Μάλιστα, είδος προς… εξαφάνιση τείνει να καταστεί το πλεξιγκλάς, αφού από φαρμακεία και ταξί έως κρεοπωλεία και ινστιτούτα αισθητικής τοποθετούν διαχωριστικά.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ