"


Οριστικό : Το 2021 το Euro 2020 - Στον αέρα Champions και Europa League


Με ανακοίνωσή της η UEFA τόνισε πως το Euro λόγω του κορονοϊού αναβάλλεται για το 2021


Είναι πλέον επίσημο! H UEFA με ανακοίνωσή της έκανε γνωστό πως το Euro αναβάλλεται για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία,  με σκοπό να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα που έχουν βάλει «λουκέτο» μετά τον κορωνοϊό.

Εκτός από το EURO, αναβάλλονται και όλες οι υποχρεώσεις των Εθνικών ομάδων δηλαδή τα play off του Nations League για το EURO, που ήταν προγραμματισμένα να διεξαχθούν τον Μάρτιο αλλά και κάποια φιλικά.

Όμως δεν υπάρχει καμία λεπτομέρεια για το τι θα γίνει με τα εγχώρια πρωταθλήματα και τις δύο Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τονίζοντας πως αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα επικρατήσει με τον κορωνοϊό.

Με άλλα λόγια, η κατάσταση θα επανεκτιμάται συνεχώς, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, η οποία βρίσκεται ακόμα σε έξαρση, με τις οριστικές αποφάσεις να μετατίθενται για το εγγύς μέλλον, μολονότι υπάρχουν ήδη αρκετά σενάρια αναφορικά με τον τρόπο που ενδέχεται να συνεχιστεί η σεζόν, τόσο σε ότι αφορά τα εθνικά πρωταθλήματα, όσο και για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αναλυτικά ολόκλήρη η ανακοίνωση της UEFA έχει ως εξής:

Η UEFΑ ανακοίνωσε σήμερα την αναβολή της διοργάνωσης που αποτελεί ναυαρχίδα της, του EURO 2020 που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Ιούνιο και τον Ιούλιο αυτής της χρονιάς. Η υγεία όλων όσοι εμπλέκονται στο παιχνίδια αποτελεί προτεραιότητα, ενώ παράλληλα (με αυτή την απόφαση) θα θέλαμε να αποφύγουμε να βάλουμε οποιαδήποτε αχρείαστη πίεση στις εθνικές ομοσπονδίες. Η μετακίνηση θα βοηθήσει όλα τα εγχώρια πρωταθλήματα τα οποία βρίσκονται εν αναμονή λόγω του COVID 19 να ολοκληρωθούν.

Όλες οι διοργανώσεις υπό την αιγίδα της UEFA όπως και τα παιχνίδια (συμπεριλαμβανομένου και των φιλικών) των συλλόγων, όσο και των εθνικών ομάδων, τόσο για τους άντρες, όσο και τις γυναίκες αναστέλλονται, μέχρι νεότερης ενημέρωσης. Τα play off για το EURO 2020 και τα διεθνή φιλικά που ήταν προγραμματισμένα για τα τέλη Μαρτίου, θα διεξαχθούν στο διεθνές παράθυρο στις αρχές Ιουνίου, ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Μία ομάδα εργασίας δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των πρωταθλημάτων και των ομάδων, ώστε να βρεθούν λύσεις στο καλαντάρι, που θα οδηγήσουν στην ολοκλήρωση της σεζόν και για τη διαχείριση όσων επιπτώσεων έχει η αναβολή του Euro 2020.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή της UEFA μετά από τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα με τους πρόεδρους των 55 ομοσπονδιών καθώς και από εκπροσώπους από την ένωση των Ευρωπαϊκων κλαμπ (ECA) και την FIFPro, υπό την ηγεσία του προέδρου της ΟΥΕΦΑ Αλεξάντερ Τσέφεριν, ώστε να φτιαχτεί ένα εύρυθμο πλάνο που θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το πρόβλημα με τις ημερομηνίες που δημιουργήθηκε από την έξαρση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή ήπειρο. 

Στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάνταρ Τσέφεριν αναφέρει:

«Έχουμε στα χέρια μας την τύχη ενός αθλήματος με αναρίθμητους ανθρώπους που ζουν κι αναπνέουν για αυτό και το οποίο πλήττεται ύπουλα από αυτό τον αόρατο και ταχύτατα εξελισσόμενο αντίπαλο. Σε στιγμές όπως αυτή η ποδοσφαιρική κοινότητα οφείλει να δείξει υπευθυνότητα, ενότητα, αλληλεγγύη και αλτρουισμό. 

Η υγεία των φιλάθλων, του προσωπικού και των παικτών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και με αυτό το πνεύμα, η UEFA κατέθεσε μια σειρά επιλογών έτσι ώστε οι διοργανώσεις να μπορούν να ολοκληρωθούν με ασφάλεια. Είμαι περήφανος για την ανταπόκριση των συναδέλφων μου στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπήρξε ένα πραγματικό πνεύμα συνεργασίας, με όλους να αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να θυσιάσουν κάτι για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είναι σημαντικό ότι, ως όργανο διοίκησης του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, η UEFA οδήγησε τη διαδικασία και έκανε τη μεγαλύτερη θυσία. Η αναστολή του EURO 2020 συνεπάγεται τεράστιο κόστος για την UEFA, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα επηρεαστεί η ζωτική χρηματοδότηση των λαϊκών ομάδων, του γυναικείου ποδοσφαίρου και της ανάπτυξης του παιχνιδιού στις 55 χώρες μας. Ο σκοπός αυτός πέρα από το κέρδος αποτέλεσε κατευθυντήρια αρχή στην λήψη αυτής της απόφασης για το καλό του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου στο σύνολό του.

Το ποδόσφαιρο είναι μία αναζωογονητική και ισυχρή δύναμη στην κοινωνία. Η σκέψη μιας της γιορτής και ενός πανευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού φεστιβάλ σε άδεια στάδια, με ερημικές ζώνες, ενώ η ήπειρος βρίσκεται σε καραντίνα στο σπίτι είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να μας χαροποιήσει και δεν θα ήταν ένας αποδεκτός εορτασμός για τον εορτασμό των 60 χρόνων της διοργάνωσης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συλλόγων, τις ευρωπαϊκές λίγκες και την FIFPro για την συνεργασία και την εξαιρετική δουλειά σήμερα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου, τις 55 εθνικές ομοσπονδίες, τους προέδρους και τους γενικούς γραμματείας και τους συναδέλφους μου στην Εκτελεστική Επιτροπή για την στήριξη και τις σοφές αποφάσεις τους. Οι τελικές λεπτομέρειες θα εξεταστούν στις επόμενες εβδομάδες, όμως οι βασικές αρχές έχουν ήδη συμφωνηθεί, κάτι που αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Έχουμε όλοι δείξει πως είμαστε υπεύθυνοι ηγέτες. Δείξαμε αλληλεγγύη και ενότητα. Βάλαμε τον κοινό σκοπό πάνω από το κέρδος. Είναι κάτι που το καταφέραμε σήμερα.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Αλεχάντρο Ντομίνγκες και την CONMEBOL, η οποία συμφώνησε να μεταθέσει το CONMEBOL 2020 Copa America ακολουθώντας τις υποδείξεις από τους διεθνείς οργανισμούς υγείας και οι οποίοι πρότειναν ακραία μέτρα μετά την αναβολή του Euro 2020. Αυτό σημαίνει ότι οι σύλλογοι και τα πρωταθλήματα στην Ευρώπη θα έχουν την όσο το δυνατόν μικρότερη αλλοίωση από την διαθεσιμότητα των παικτών από αυτή την ήπειρο. Αυτές οι κοινές προσπάθειες και ειδικά αυτή η συντονισμένη και υπεύθυνη απόφαση εκτιμάται βαθιά από ολόκληρη την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική κοινότητα.

Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την FIFA και τον πρόεδρό της, Τζιάνι Ινφαντίν, ο οποίος δήλωσε ότι θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να βοηθήσει αυτό το νέο πρόγραμμα να δουλέψει. Μπροστά σε αυτή την κρίση, το ποδόσφαιρο έδειξε το καλύτερο πρόσωπό του με ανοιχτό μυαλό, αλληλεγγύη και ανοχή».



Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ