"


Σαν σήμερα: 21 χρόνια από τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)


Άρχισε το σφυροκόπημα του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια



Τα Βαλκάνια στις φλόγες. Ηταν 24 Μαρτίου 1999, όταν το ΝΑΤΟ εξαπολύει βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Πρόκειται για ένα ακόμη “μαύρο” κεφάλαιο στην ιστορία των Βαλκανίων.


Αιτία για την πράξη αυτή, σύμφωνα με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ήταν η άρνηση της Γιουγκοσλαβίας του Μιλόσεβιτς να υπογράψει τη συμφωνία για το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου.

Οι αεροπορικές επιδρομές θα διαρκέσουν τρεις μήνες, έως ότου οι δυνάμεις της Γιουγκοσλαβίας αποσυρθούν από την περιοχή. Είναι η πρώτη επίθεση στην ιστορία της Συμμαχίας κατά κυρίαρχου κράτους.

Οι αεροπορικές επιδρομές διήρκεσαν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου του 1999. Η επίσημη κωδική ονομασία της επιχείρησης του ΝΑΤΟ ήταν Operation Allied Force, στις Ηνωμένες Πολιτείες ονομαζόταν Operation Noble Anvil.

Οι βομβιστικές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι που επετεύχθη συμφωνία, η οποία οδήγησε στην απόσυρση των γιουγκοσλαβικών ενόπλων δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο και τη δημιουργία της Προσωρινής Διοίκησης των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο (UNMIK), μιας ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο.



Στη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch, 500 περίπου άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε 90 διαφορετικά επεισόδια, κατηγορώντας το ΝΑΤΟ για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Το Βελιγράδι, από την πλευρά του, έκανε λόγο για 5.000 νεκρούς αμάχους στη διάρκεια των 78ήμερων αεροπορικών επιχειρήσεων.

www.thes.gr/




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ