"


Σαν σήμερα το 1999 : Κυπελλούχος η Ορεστιάς Ποριάς - Συγκλονιστικός Τελικός 5-4 στα πέναλτι τον Παναργειακό



Πριν 21 χρόνια, σαν σήμερα 24 Μαρτίου 1999, η Ορεστιάς Ποριάς πανηγύρισε για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς.

Η απίστευτη σύμπτωση ήταν το γεγονός ότι η ομάδα της Ποριάς με την συμπλήρωση της 21χρονης ιστορίας της στην πρώτη της συμμετοχή στον 21ο Τελικό Κυπέλλου της ΕΠΣ Καστοριάς, κατάφερε να κατακτήσει το πολυπόθητο Κύπελο, που αποτέλεσε την 2η κορυφαία διάκριση στην ιστορίας της, μιας και την προηγούμενη περίοδο, είχε κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Δ' Εθνική.

Προσωπικό αρχείο : Δημήτρης Κουτσής (Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ - sentranews.gr)

Ήταν ένας τελικός με δραματική εξέλιξη, τόσο στην κανονική διάρκεια, όσο και στην διαδικασία των πέναλτι, και μάλλον από τους πιο συναρπαστικούς στην ιστορία, καθώς κρίθηκε στο ένα γκολ διαφορά στην διαδικασία των πέναλτι.

Ο Τελικός μεταξύ Ποριάς και Παναργειακού ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστός, μιας και υπήρχαν ανοιχτοί λογαριασμοί από την προηγούμενη περίοδο, από την μεταξύ τους κόντρα για την διεκδίκηση του πρωταθλήματος.

Πρωταθλήτρια σε ισοβαθμία είχε αναδειχθεί η Ποριά και ανήλθε στην Δ' εθνική, ενώ ο Παναργειακός, πριν τον τελικό προέρχονταν από ένα σερί 15 μηνών ΑΗΤΤΗΤΟΣ στο πρωτάθλημα της Α' κατηγορίας.

Ήταν ένας Τελικός που δεν πρόσφερε ποιότητα και θέαμα, αλλά πολλά νεύρα, δύναμη και πάθος. Η Ορεστειάς Ποριάς που δεν είχε ελπίδες παραμονής στην Δ' Εθνική που συμμετείχε, παρατάχθηκε με αρκετές ελλείψεις, ωστόσο, όμως διψούσε για την διάκριση στην παρθενική της συμμετοχή στον θεσμό του Κυπέλλου, και μάλιστα κόντρα στον ιστορικό Παναργειακό, με πολλές συμμετοχές και κατακτήσεις Κυπέλλου.

Ωστόσο, ο Παναργειακός παρότι ήταν καλύτερος και είχε την υπεροχή, στάθηκε και άτυχος, αφού έχασε δύο πέναλτι, ένα στην κανονική διάρκεια και ένα στην διαδικασία των πέναλτι.

Ο αγώνας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τον Παναργειακό, όταν στο 7' μετά από λάθος του τερματοφύλακα Παπαδόπουλου, ο Σαλτσογλίδης άνοιξε το σκορ 1-0. Κομβικό σημείο του Τελικού ήταν το 52ο λεπτό, όταν ο Παναργειακός κλότσησε την ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, σε εκτέλεση πέναλτι. Συγκεκριμένα, σε ανατροπή του Ντούρου από τον Λεπίδα, το πέναλτι που εκτέλεσε ο Τσούκλης, έπεσε στην σωστή γωνία και απέκρουσε ο τερματοφύλακας Παπαδόπουλος, διατηρώντας το 1-0, κρατώντας ζωντανές τις ελπίδες της ομάδας του.

Η Ορεστιάς Ποριάς την περίοδο 1998-99 στην Δ' Εθνική


Στο 72' ο Ρέββας μετά από σέντρα του Νικολόπουλου, με σουτ βολίδα, έξω από την περιοχή ισοφάρισε σε 1-1, ενώ δέκα λεπτά αργότερα (82'), ο Παναργειακός έμεινε με 10 παίκτες εξαιτίας αποβολής με 2η κίτρινη κάρτα του Εμμανουηλίδη.

Έτσι, το ματς έληξε 1-1 και οδηγήθηκε στην παράταση, όταν στο β' ημίχρονο αυτής και συγκεκριμένα στο 110', μετά από λάθος του Ζαρογιάννη Δημ., και πάλι ο Σαλτσογλίδης με διαγώνιο σουτ έδωσε εκ νέου το προβάδισαμ στον Παναργειακό, 2-1.

Και ενώ το ματς κυλούσε προς την λήξη και όλα έδειχναν ότι ο Παναργειακός θα σηκώσει το κύπελλο, η ομάδα της Ποριάς δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Έτσι, στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, 120', μετά από φάουλ του Γκιάτα και φάση διαρκείας στην περιοχή, ο Θόδωρος Βόλτσης, με δυνατό σουτ, νίκησε τον Γεωργιάδη, ισοφαρίζοντας σε 2-2, μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι, όπου οι ποδοσφαιριστές της Ποριάς, πιο ψύχραιμοι και τυχεροί, επικράτησαν με σκορ 5-4, κατακτώντας με αυτόν τον δραματικό τρόπο το ένα και μοναδικό τους κύπελλο.

Για την ομάδα της Ποριάς ευστόχησαν οι : Νικολόπουλος, Τζιώτζης, Γκαϊτατζής,  Βόλτσης και Γκιάτας, ενώ για τον Παναργειακό οι : Τζημαράκας, Σαλτσογλίδης, Γεωργιάδης και Τσούκλης, ενώ αστόχησε στο 3ο πέναλτι ο Τσεμπερίδης (απέκρουσε ο Παπαδόπουλος).

Με τη λήξη του αγώνα αποβλήθηκε με κόκκινη κάρτα και ο Μήλιος του Παναργειακού

*Οι δύο φιναλίστ του τελικού προκρίθηκαν με νίκες εκτός έδρας σε Μαυροχώρι (1-3 η Ποριά) και Πολυκάρπη (0-6 ο Παναργειακός)

21ος ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ ΠΟΡΙΑΣ - ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ

1-1 κ.α.  2-2 Παρ.  (5-4 Πεν.)
ΤΕΤΑΡΤΗ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ 1999 ΔΑΚ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ


Σκόρερ : Σαλτσογλίδης 7’ 0-1, 52’ πέναλτι Τσούκλη απέκρουσε ο Παπαδόπουλος Ποριάς, Νικολόπουλος 72’ 1-1, παρ. 110’ Σαλτσογλίδης 1-2, Βόλτσης 120’ 2-2.
Πέναλτι : Τζημαράκας 0-1, Νικολόπουλος 1-1, Σαλτσογλίδης 1-2, Τζιώτζης 2-2, Τσεμπερίδης απόκρουση, Γκαϊταζτής 3-2, Γεωργιάδης 3-3, Βόλτσης 4-3, Τσούκλης 4-4, Γκιάτας 5-4)

Διαιτητές : Tζαχαλής,  Σαριπανίδης,  Αργυρόπουλος


ΟΡΕΣΤΕΙΑΣ ΠΟΡΙΑΣ (Παπαδόπουλος Σ.): Παπαδόπουλος, Τζιώτζης, Σπυρόπουλος, Ζαρογιάννης Δ., Βόλτσης, Γκαϊτατζής, Ζαρογιάννης Μ., Γκιάτας, Νικολόπουλος, Ρέββας  (85’ Μήτσης),  Λεπίδας.

ΠΑΝΑΡΓΕΙΑΚΟΣ (Σιώμος Ε.): Γεωργιάδης, Τσεμπερίδης,  Ντέμκας  (83’ Γούβρος),  Παπαγιάννης, Μήλιος,  Εμμανουηλίδης,  Σαλτσογλίδης,  Βασιλείου,  Ντούρος  (68’ Βλαχόπουλος),  Μπίμα (46’ Τζημαράκας),  Τσούκλης.





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ