"


Κοινωνικό μέρισμα 2019: Το 80% των περσινών δικαιούχων δεν θα πάρει φέτος το βοήθημα


Χωρίς κοινωνικό μέρισμα θα βρεθούν εφέτος 8 στους 10 Έλληνες οι οποίοι έλαβαν πέρυσι τον χριστουγεννιάτικο «μποναμά», καθώς η λογική της επιδοματικής αυτής ενίσχυσης έχει αλλάξει και πλέον απευθύνεται μόνον στα εξαιρετικά ασθενή οικονομικά στρώματα.





Δεδομένου ότι εφέτος το υπερπλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στα 440 εκατ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ πέρυσι, ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος είναι αισθητά μειωμένος. Θα ανέλθει σε περίπου 200 εκατ. ευρώ, από 800 εκατ. ευρώ το 2018.

Αυτή η μείωση του διαθέσιμου κονδυλίου κατά 75% έχει ως συνέπεια να μειώνεται και ο αριθμός των δικαιούχων σε ανάλογο βαθμό.

Ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά

Πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα δόθηκε σε περίπου 1,3 εκατ. δικαιούχους, με το ποσό της εισοδηματικής ενίσχυσης να κυμαίνεται από 200 ευρώ έως 1.200 ευρώ. Εφέτος ο αριθμός των δικαιούχων θα ανέρχεται σε 200.000 νοικοκυριά και το μέρισμα θα κυμαίνεται από 500 έως και 1.000 ευρώ, θα δοθεί σε όσους σήμερα πληρούν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.

Εάν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας εφαρμόσουν τα κριτήρια του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης για να χορηγήσουν το κοινωνικό μέρισμα τότε τα επιλέξιμα νοικοκυριά θα πρέπει να πληρούν αθροιστικά τα εξής κριτήρια:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του κάθε νοικοκυριού δεν θα πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το πρώτο άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού και με συνολικό ανώτατο όριο για κάθε ωφελούμενη μονάδα έως 150.000 ευρώ.
Να έχουν εξαμηνιαίο εισόδημα έως το ποσό των 5.400 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών τους.
Η αντικειμενική δαπάνη των αυτοκινήτων ή και των δικύκλων του νοικοκυριού δεν πρέπει να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.
Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του νοικοκυριού δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 14.400 ευρώ.
Το ανώτατο όριο τόκων από καταθέσεις το ποσό των 86 ευρώ.
Σημειώνεται πως τα παραπάνω κριτήρια εφαρμόζονται για τη χορήγηση του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και τα σχετικά στοιχεία είναι ήδη στην κατοχή των αρμόδιων υπηρεσιών.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ