"


Στα σκαριά νέα 3μηνη παράταση στις 120 δόσεις

Άλλους 3 μήνες περιθώριο εξετάζει να δώσει το υπουργείο Εργασίας σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες δεν προλάβουν –με υπαιτιότητα των Ταμείων– να υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικές οφειλές έως τις 31 Δεκεμβρίου.



Ως νέα προθεσμία αναμένεται να είναι η 31η Μαρτίου 2020. Θα αφορά αποκλειστικά όσους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσαν μεν αίτηση προσδιορισμού των ασφαλιστικών οφειλών τους έως και την 7η Οκτωβρίου, αλλά τα Ταμεία δεν θα προλάβουν να τους ενημερώσουν για το ύψος των οφειλών αυτών έως 31 Δεκεμβρίου. Κάτι τέτοιο, όμως, ισοδυναμεί με "πάγο" στην δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για ένταξη στις 120 δόσεις.

Και αυτό γιατί χωρίς τον προσδιορισμό των χρεών των επαγγελματιών προς τον τέως ΟΑΕΕ και το τέως ΕΤΑΑ που αιτούνται κάτι τέτοιο από τα Ταμεία, δεν μπορούν οι εν λόγω οφειλέτες να υποβάλλουν αίτηση για τις 120 δόσεις. Έτσι κινδυνεύουν να αποκλειστούν ντε φάκτο από το δικαίωμα αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Στόχος του υπ. Εργασίας, με την υπό εξέταση νέα παράταση, δεν είναι άλλος από το να αποφευχθεί, με κάθε τρόπο, ένα τέτοιο ενδεχόμενο,το οποίο θα έπληττε κοντά στους 50.000 οφειλέτες, αλλά και τα Ταμεία τα οποία προσδοκούν στην ένταξη όσο το δυνατόν περισσοτέρων οφειλετών στις 120 δόσεις, προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδά τους από τις ρυθμίσεις.

Στοίχημα η εκκαθάριση όλων των αιτήσεων
Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη του υπ. Εργασίας με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr από τις 100.000 εκκρεμείς –κατά την 7η Οκτωβρίου– αιτήσεις προσδιορισμού των χρεών, μόλις οι 50.000 αναμένεται να εκκαθαριστούν έως την 31η Δεκεμβρίου. Έτσι οι εν λόγω οφειλέτες θα μπορέσουν έως τα τέλη Δεκεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία.

Οι άλλες 50.000, δηλαδή οι μισές εκκρεμείς –κατά την 7η Οκτωβρίου– αιτήσεις προσδιορισμού δεν αναμένεται να εκκαθαριστούν έως την 31η Δεκεμβρίου.
Αυτό σημαίνει πως αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών τους σε έως 120 δόσεις, καθώς χωρίς τον προσδιορισμό των οφειλών τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν στην υποβολή αίτησης ένταξης στη νέα ρύθμιση. Είναι, γι' αυτόν το λόγο που το υπ. Εργασίας εξετάζει να τους δώσει επιπλέον 3 μήνες περιθώριο, προκειμένου και οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ να προλάβουν να "τρέξουν" τις αιτήσεις προσδιορισμού, αλλά και οι αιτούντες οφειλέτες να προλάβουν να κάνουν αίτηση για ένταξη στις 120 δόσεις.

Υπενθυμίζεται πως κατά την 7η Οκτωβρίου, γύρω στους 150.000 επαγγελματίες (οφειλέτες ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ) είχαν προχωρήσει στο τελικό στάδιο υποβολής αίτησης για τις 120 δόσεις, ενώ –όπως προαναφέρθηκε– 100.000 αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς. Συνεπώς η διευκόλυνση (μέσω μίας 3μηνης παράτασης) υποβολής αιτήσεων για τους 50.000 οφειλέτες που αναμένεται –με υπαιτιότητα των Ταμείων– να μην προλάβουν στις 31 Δεκεμβρίου να κάνουν κάτι τέτοιο αποτελεί ένα κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχία της όλης διαδικασίας της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Σημειώνεται πως η υφιστάμενη προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου ήλθε με απόφαση της παρούσας κυβέρνησης, καθώς η προηγούμενη προθεσμία (την οποία είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση) έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου και, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τους ενδιαφερομένους για τις 120 δόσεις, οφειλέτες.
Κατά τα άλλα, σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη νέα 3μηνη παράταση στην υποβολή αιτήσεων για την εν λόγω ρύθμιση, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο "Κ" πως έως την εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων και, ακολούθως την κατάθεση των αιτήσεων για τις 120 δόσεις, οι οικονομικά ενεργοί οφειλέτες θα πρέπει να καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες εισφορές τους, καθώς αυτό αποτελεί όρο για την υπαγωγή στην εν λόγω ρύθμιση.

Αυτό επιβάλλεται, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικό το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών κρατήσεων βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και οι αποφάσεις αυτές έχουν ισχύ από τις 4 Οκτωβρίου.

Ο λόγος της καθυστέρησης

Η καθυστέρηση στον προσδιορισμό των οφειλών είναι το γεγονός ότι το τέως Ταμείο των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων (ΕΤΑΑ) δεν είχε μεταφέρει στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) μετά το 2017 (όπως προέβλεπε τότε σχετική Υπουργική Απόφαση), έναν μεγάλο όγκο των συσσωρευμένων χρεών των ασφαλισμένων του προ του 2017.
Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πως για κάθε αίτηση ασφαλισμένου του τέως ΕΤΑΑ προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ για τον προσδιορισμό των οφειλών του, οι αρμόδιες υπηρεσίες αναζητούν τις οφειλές αυτές σε τεχνικά δύσκολα προσβάσιμα αρχεία.

Αφού τις βρουν θα πρέπει να ενημερώσουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα του ΕΦΚΑ. Έπειτα, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει, να επανυπολογίσουν τις οφειλές του αιτούντος οφειλέτη με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και τις αναρτήσουν στον ηλεκτρονικό "φάκελό" του.

Από εκεί και έπειτα, ο οφειλέτης θα πρέπει να επιλέξει ποια από τις δύο οφειλές θα θελήσει να ρυθμίσει: την παλιά υψηλή οφειλή (δηλαδή εκείνη που είχε με βάση το σύστημα που ίσχυε προ του 2017) ή τη νέα, μειωμένη (δηλαδή εκείνη που είχε προκύψει με βάση το σύστημα που ίσχυσε από το 2017).

Υπενθυμίζεται πως η επιλογή ρύθμισης της επανυπολογισθείσας –μειωμένης– οφειλής οδηγεί σε κύρια σύνταξη χαμηλότερη σε σχέση με εκείνη που οδηγεί η επιλογή ρύθμισης της παλιάς και υψηλότερης οφειλής.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ