"


Δράσεις Νοεμβρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς


…..και συνεχίζουμε με ανανεωμένη διάθεση κάθε φορά στις 6.00 το απόγευμα !!Παρασκευή  1 Νοέμβρη
Παρουσίαση του βιβλίου «Η σπηλιά του δράκου» του Κώστα Στοφόρου ,από την Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου , την  Ελένη Μανουσάκη και την Αλίκη Καζταρίδου. Την εκδήλωση πλαισιώνουν η  χορωδιακή και θεατρική ομάδα του 4ου Δημοτικού σχολείου Καστοριάς  υπό την καθοδήγηση των εκπ/κών Αριάδνη Κοπιδάκη & Ιάσονα Κοκκινάκη. Στο  πάρκο περιβαλλοντικό πάρκο Καστοριάς
Για μικρούς και μεγάλους.

Τετάρτη 6 Νοέμβρη
Βασικές αρχές  Κολάζ
Θα κοιτάξουμε αντικείμενα, εικόνες , και τεχνικές του κολάζ , μικτές τεχνικές, με βάση την νεκρή φύση και την αφαίρεση .Παρακαλώ φέρτε μαζί σας  τα υλικά, παλιά περιοδικά, εφημερίδες, παλιά υφάσματα , χαρτόνια, παλιά χαρτιά , χρωματιστό χαρτί , κόλα στικ ή UHU, ψαλίδια, κλ.π
Για παιδιά 4-7 ετών

Παρασκευή  8 Νοέμβρη

Ο κύκλος του νερού
Το νερό είναι η ίδια η ζωή. Είναι εμείς, είναι η φύση μας. Είναι πολύτιμο, είναι παντού και είμαστε υπεύθυνοι για να το διαφυλάξουμε, να το προστατεύσουμε.
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καστοριάς το νερό θα μας πει τη δική του ιστορία, και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε την κυκλική του φύση.
Η Δρ. Χριστίνα Ευαγγέλου θα αφηγηθεί τον κύκλο του νερού και με πειράματα θα δείξει στους μικρούς ερευνητές πως το νερό αλλάζει μορφή.  Για  παιδιά 5-10 χρονών

Τετάρτη 13 Νοέμβρη

Πυροσβεστική
Γνωριμία με το επάγγελμα του πυροσβέστη και τα ειδικά μηχανήματα με την συμμετοχή της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ΚαστοριάςΟ Πυροσβέστης ανήκει στην ειδική υπηρεσία αμέσου δράσεως για την κατάσβεση πυρκαγιών, τον απεγκλωβισμό ατόμων ή την αντιμετώπιση πλημμυρών και φυσικών καταστροφών. Κύριο έργο του Πυροσβέστη είναι η φροντίδα για την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των πολιτών, η κατάσβεση πυρκαγιών σε δάση, οικήματα ή πλοία, η αντιμετώπιση θεομηνιών, ο απεγκλωβισμός ατόμων και ο καθαρισμός δρόμων μετά από τροχαία ατυχήματα. Σε σπάνιες περιπτώσεις τα πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιούνται για την καταστολή βίαιων επεισοδίων σε συνεργασία με την αστυνομία.
Για παιδιά 6- ετών και άνω

Παρασκευή 15 Νοέμβρη
Πρώτες βοήθειες
Ο διασώστης Δημήτρης Λεμονιώτης θα μας μιλήσει για αυτά τα περιστατικά που συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας.
Η αντιμετώπιση αναπάντεχων ασθενειών, κοινών τραυματισμών και δυσλειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού αποτελεί μέρος της καθημερινής ζωής.
Καθώς τα ατυχήματα ποικίλουν από την ρινορραγία μέχρι και την καρδιακή ανακοπή, θα πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να είναι έγκυρα καταρτισμένοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν έγκαιρα ένα επείγον περιστατικό.
Για παιδιά 8-14 ετών.

Τετάρτη 20  Νοέμβρη
Η ώρα του παραμυθιού
Η Μαρία και ο κροκόδειλος 
Η παιδική φαντασία δημιουργεί φοβίες στα παιδιά ,μέσα από την ανάγνωση της ιστορίας «Η Μαρία και ο κροκόδειλος» τις  αντιμετωπίζουμε με ευχάριστη και δημιουργική διάθεση. Φέρτε μαζί σας αυγοθήκες για να κάνουμε μια κατασκευή.

Για παιδιά 4-7 ετών

Παρασκευή 22 Νοέμβρη
"Τσαφ τσουφ" παιχνίδι και χαρά

Η Βάσω Ζαρογιάννη θα μας μιλήσει ανθρώπινα δικαιώματα, διακρίσεις, αναπηρία, φτώχεια, κοινωνικός αποκλεισμός, άστεγοι με στόχο να αναπτύξουμε δεξιότητες συνεργασίας και αλληλεγγύης ,
- να εμβαθύνουμε στο δικαίωμα στη διασκέδαση και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και των αστέγων            -
- να συνδέσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν άτομα με αναπηρία ή λιγότερο προνομιούχα άτομα με επίκαιρα  προβλήματα της κοινωνίας, όπως η έλλειψη στέγης και η αδυναμία πρόσβασης σε δημόσιους χώρους.
-Να καταπολεμήσουμε τον αποκλεισμό και τις διακρίσεις
           
Για  παιδιά 6-10 χρονών


Σάββατο 23 Νοεμβρίου
Παρουσίαση των  βιβλίων της  Αναστασίας Λιάπη  «Tο μήλο των παραμυθιών και η κυρία  Σκιάχτρω»
Στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς 5.00μ.μ το απόγευμα
Για μικρά και μεγαλύτερα παιδιά

Τετάρτη 27  Νοέμβρη 6-8 μ.μ
 Εκπαιδευτική Ρομποτική

O Συντονιστής εκπαιδευτικού έργου Πληροφορικής Δ. Τζήμας θα
Θα πραγματοποιηθεί η πρώτη δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής 2019-20. Σε αυτή τη σειρά των STEM δράσεων, με στόχο τη διερευνητική μάθηση, τα παιδιά θα πειραματιστούν, προγραμματίσουν, συνεργαστούν και διασκεδάσουν με καινοτόμες εκπαιδευτικές πλατφόρμες και τεχνικές όπως:
1. Makey makey: Πρόκειται για δημιουργία του MIT για κομψές διεπαφές που εξάπτουν τη φαντασία -- https://makeymakey.com/.
2. Edison: Δημοφιλής εκπαιδευτική πλατφόρμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Αυστραλίας -- http://bit.ly/32YrP0O
3. Microbit BBC: Δημοφιλής εκπαιδευτική πλατφόρμα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Βρετανίας -- https://microbit.org/
4. Hydrobot: Υποβρύχιο εκπαιδευτικό ρομπότ -- http://hydrobots.gr/index/
5. Arduino & Raspberry: Με έμφαση στο ελεύθερο/ανοιχτό λογισμικό & υλικό
6. Προγραμματισμός με εικονίδια αλλά και Python
7. Lego Mindstorms EV3 & Wedo. Η δημοφιλής πλατφόρμα εκπαιδευτικής ρομποτικής
8. Mbot. Εναλλακτική πλατφόρμα ρομποτικής
9. Προγραμματισμός drones.
10. Καινοτόμα εκπαιδευτικά σενάρια (π.χ., smart city)

Για παιδιά 8-12 χρονών


Παρασκευή 29 Νοέμβρη
Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου
Ένα πρόγραμμα για τον ρυθμό και τη μουσικότητα της γλώσσας. Αναπτύσσουμε την φαντασία μας μέσω των ήχων και της μουσικής και το παιχνίδι, με την φιλόλογο Ανδρομάχη Τζήμα.
Για παιδιά 8-12 χρονών


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ