"


Τί μαγειρεύουμε αύριο Δευτέρα;


Το μενού για αύριο Δευτέρα 2/9 προτείνει:

Μελιτζάνες παπουτσάκια με κιμά και Μπεσαμέλ 

ΥΛΙΚΑ

4 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες
150 ml λευκό ξηρό κρασί
4 κόκκοι άκοπο μπαχάρι
1 μέτριο ξυλαράκι κανέλα
½ κ.γ. τριμμένη κανέλα
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την Μπεσαμέλ
1 φάκελο Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ
500 ml γάλα
150 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο ξυσμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις μελιτζάνες, αφαιρούμε τις άκρες και τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος. Τις αφήνουμε σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Τις σφίγγουμε ανάμεσα στις παλάμες μας να φύγουν τα υγρά και τις στεγνώνουμε. Αν ακολουθήσουμε τον παραδοσιακό τρόπο ετοιμασίας, αφαιρούμε λίγη από τη σάρκα φτιάχνοντας ένα μικρό κοίλωμα για να βάλουμε τον κιμά, τις τηγανίζουμε και τις αφήνουμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, τις αραδιάζουμε στο ταψί που θα τις ψήσουμε.

Αν αποφασίσουμε να τις ψήσουμε για να γίνουν πιο ελαφρές, ακολουθούμε την εξής διαδικασία: προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180οC, αλείφουμε την κομμένη πλευρά κάθε μελιτζάνας με λίγο ελαιόλαδο, τις τοποθετούμε σε ταψί και τις ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξεφουρνίζουμε και πιέζουμε με το πίσω μέρος ενός κουταλιού τη σάρκα για να φτιάξουμε ένα βαθούλωμα και τις ξαναβάζουμε στο ταψί αφού το καθαρίσουμε πρώτα αν χρειάζεται και το αλείψουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ετοιμάζουμε τον κιμά: ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να μαλακώσουν, γύρω στα 5-7 λεπτά. Προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά ανακατεύοντας συνέχεια για να διαλυθούν οι σβόλοι. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί προσθέτουμε τις ντομάτες, την κανέλα και το μπαχάρι και αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια βράση, ρυθμίζουμε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για μισή ώρα, μέχρι να πήξει αρκετά η σάλτσα. Αν μας φαίνεται πολύ αραιή, ρίχνουμε 2 -3 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη. Αποσύρουμε από τη φωτιά, δοκιμάζουμε το αλάτι, αφαιρούμε το ξυλαράκι κανέλας, προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και γεμίζουμε τις μελιτζάνες.

Ετοιμάζουμε την Μπεσαμέλ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και προσθέτουμε αν θέλουμε το μοσχοκάρυδο και τα 100 γρ. παρμεζάνα. Καλύπτουμε την επιφάνεια κάθε μελιτζάνας με κουταλιές από την Μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180ο C για 30 -40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της Μπεσαμέλ.

Πηγή: athinorama.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ