"


Thomas Cook: Πόσο θα στοιχίσει στην Ελλάδα η πτώχευση – 8 νησιά, 68 ξενοδοχεία, 3 εκατ. τουρίστες

Η Ελλάδα είναι η δεύτερη αγορά της Thomas Cook, μετά την Ισπανία και η σημερινή της πτώχευση αναμφίβολα δημιουργεί ένα σημαντικό ζήτημα, για το οποίο ήδη γίνονται κινήσεις να περιοριστεί ο αντίκτυπός του στη χώρα μας.


Ο αρχαιότερος τουριστικός οργανισμός, που λειτουργεί από το 1841 με 22.000 υπαλλήλους, δεν εξασφάλισε τα απαιτούμενα δάνεια με αποτέλεσμα να κηρύξει πτώχευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό έτος του 2018 είχε πωλήσεις 9,6 δισ. λιρών, εξυπηρετώντας περίπου 22 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Το θέμα είναι τεράστιο, καθώς δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια ταξιδιώτεςπου μεταφέρει διεθνώς και στη χώρα μας, είναι και τα ξενοδοχεία που διαχειρίζεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, περίπου 3 εκατ. ταξιδιώτες διακίνησε στην Ελλάδα το 2018, ενώ το 2019 ο αριθμός αυτός θα ήταν ελαφρώς αυξημένος. Επίσης, η Thomas Cook Hotels & Resorts, που ανήκει στον όμιλο Thomas Cook, διαθέτει περίπου 200 ξενοδοχεία με περισσότερα από 40.000 δωμάτια σε 47 προορισμούς ανά τον κόσμο και ανήκει στις κορυφαίες 40 εταιρείες ξενοδοχείων. Έχει οκτώ εμπορικά σήματα για οικογένειες, ζευγάρια, και μεμονωμένους ταξιδιώτες.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Horwarth, διαθέτει ή και διαχειρίζεται συνολικά 68 ξενοδοχεία με 7.268 δωμάτια, σε Ρόδο, Κω, Κρήτη κ.ά. Και δεν είναι μόνο οι ταξιδιώτες που φιλοξενούνται στα ξενοδοχεία της, αλλά και αυτοί που φιλοξενούνται σε δεκάδες άλλα ξενοδοχεία.

Αυτή τη στιγμή, τα ζητήματα που υπάρχουν είναι: ο επαναπατρισμός όσων βρίσκονται ήδη σε προορισμούς και έληξαν οι διακοπές τους, κάτι που επιλαμβάνεται η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η εξασφάλιση της παραμονής για το υπόλοιπο διάστημα των διακοπών τους και στη συνέχεια ο επαναπατρισμός τους, κάτι για το οποίο ενδεχομένως να χρειαστεί να συμβάλλουν οι Ελληνες ξενοδόχοι.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, μόνο για την Κρήτη οι απώλειες των ξενοδόχων αγγίζουν τα 80 – 100 εκατ. ευρώ και αφορούν σε πληρωμές από τις 15 Ιουλίου και μετά. Αν προσθέσουμε και τις υπόλοιπες περιοχές, η ζημιά θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

Το μόνο παρήγορο, είναι το γεγονός ότι από σήμερα, που κήρυξε η εταιρεία την πτώχευση, όλες οι μετέπειτα παραμονές ταξιδιωτών στα ξενοδοχεία, και όχι οι προγενέστερες, θα καλυφθούν από την ασφάλεια που ενεργοποιείται.




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ