"


Μπάνιο στην πισίνα; Το νου σου! - Έλεγξε αν είναι καθαρή


Ιδίως για τις γυναίκες, μια βουτιά σε πισίνα μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι πισίνες αλλά και οι κλειστές θάλασσες, θεωρούνται ζωτικός χώρος για την ανάπτυξη ακόμα και ολόκληρων πληθυσμών μικροβίων. Γι αυτό και κάθε γυναίκα που κολυμπά σε τέτοια μέρη πρέπει να παίρνει τα μέτρα της. Όπως επισημαίνει η κα. Λια Παπαγιαννάκη, χειρουργός ουρολόγος: «Το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να ελέγχει όσο βέβαια γίνεται, αν το νερό είναι καθαρό. Και επειδή αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, από εκεί και έπειτα, θα πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην υγιεινή της “ευαίσθητης περιοχής”. Να αλλάζει δηλαδή το μαγιό της αμέσως μόλις τελειώνει το μπάνιο της και βεβαίως, κάθε φορά που βγαίνει από το νερό να κάνει ένα ντους, ώστε να μη δίνει…το χρόνο στα μικρόβια (αν υπάρχουν) να αναπτυχθούν».

Κυστίτιδα, η κύρια απειλή
Η κυστίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, που ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες, αποτελεί το 90% των ουρολοιμώξεων και οφείλεται κατά κανόνα στην ύπαρξη κάποιου μικροβίου που εισέρχεται στην κύστη από την ουρήθρα. Η λοίμωξη αυτή, εμφανίζεται συνήθως με επώδυνη ούρηση, τσούξιμο, αλλά και συχνουρία (συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, με μικρή ποσότητα ούρων).Συχνά τα ούρα είναι θολά, με δυσάρεστη οσμή και σκούρο χρώμα. Η έγκαιρη διάγνωση, αποτελεί και το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική θεραπεία. Για την θεραπεία της κυστίτιδας χορηγούνται συνήθως αντιβιοτικά και αντισηπτικά ούρων, αφού έχει προηγηθεί ο απαιτουμένος κλινικο-εργαστηριακός έλεγχος και η λήψη ιστορικού, ενώ όταν η κυστίτιδα υποτροπιάζει και τα συμπτώματα εκδηλώνονται ξανά και ξανά, πρέπει να ερευνάται η βαθύτερη αιτία της μόλυνσης

Γιατί ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες;
Η κυστίτιδα, είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα, επειδή οι γυναίκες, έχουν μικρότερη σε μήκος ουρήθρα από τους άντρες. Αυτό, έχει σαν αποτέλεσμα να διευκολύνεται η είσοδος των μικροβίων προς την κύστη, ενώ αντίθετα στον άνδρα, για να μπουν τα μικρόβια μέσα στην ουροδόχο κύστη, πρέπει να περάσουν από την πολύ μεγαλύτερου μήκους ουρήθρα. Η κυστίτιδα, ευνοείται το καλοκαίρι με τα μπάνια , την επαφή της ευαίσθητης περιοχής με την άμμο, την υγρασία που αναπτύσσεται όταν αφήνουμε το μαγιό να στεγνώνει επάνω μας.

Πώς θα καταλάβεις αν η πισίνα είναι καθαρή
Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να καταλάβουμε αν το νερό μιας πισίνας είναι απολύτως καθαρό. Όμως σε γενικές γραμμές υπάρχουν κάποιες ενδείξεις στις οποίες πρέπει να δώσεις βάση πριν κολυμπήσεις:
  • Το νερό να είναι διαυγές χωρίς αφρούς
  • Η επιφάνεια της πισίνας να μην είναι γλοιώδης
  • Το χλώριο που χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό να μην μυρίζει έντονα
  • Το χρώμα του νερού να μην πρασινίζει

Πηγή: womenonly.gr








Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ