"


ΚΕΕΛΠΝΟ: Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε ότι εισπνέουμε καπνό;


Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ στις οδηγίες του, κατά τη διάρκειας μιας φωτιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων,


η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού.

Η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

Στην περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται, η απομάκρυνση από τη περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από τη περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

– Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
– Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
– Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
– Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.

Οδηγίες προστασίας
 
– Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει
καπνός.
– Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.
– Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα
διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.
– Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πηγή: alfavita.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ