"


Η Πανηγυρική Αγρυπνία στην πεντάμορφη Μονή Μαυριωτίσσης (ΦΩΤΟΣ)Η Καστοριά έχει την ιδιαίτερη ευλογία να κοσμείται από πολλούς βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς οι οποίοι αποτελούν πόλο έλξης των ανά της οικουμένης προσκυνητών.

Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε αυτούς τους ναούς αποτελεί το Καθολικό της παραλίμνιας Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, το οποίο χρονολογείται περί το έτος 1082. Τιμάται στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου και, λόγω της πανηγύρεως του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, πανηγυρίζει κατά την απόδοση της εορτής της Κοιμήσεως, όπου τελείται υπαίθρια αγρυπνία με πλήθος κόσμου.

Έτσι, η αυτή αγρυπνία τελέστηκε και φέτος, αφού ο καιρός το επέτρεψε, στον αύλειο χώρο της Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Σεραφείμ. Πλήθος Ιερέων τίμησαν την Παναγία και συμμετείχαν στις Ιερές Ακολουθίες, ενώ ο καστοριανός λαός κατέκλυσε τον χώρο από νωρίς.

Προ της ενάρξεως της Λιτανείας, ο Σεβασμιώτατος ομίλησε σύντομα αλλά περιεκτικά για την παρουσία της Παναγίας μέσα στην ιστορία του κόσμου και πώς η τιμητική προσκύνηση και επίκλησή της μάς εξασφαλίζει την πολυπόθητη σωτηρία της ψυχής μας.

Εν συνεχεία, πραγματοποιήθηκε Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος πέριξ της Μονής, η ευλόγηση των άρτων και άρχισε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, η οποία περατώθηκε περί τη μία βραδινή.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε προ της απολύσεως τον Ηγούμενο π. Νεκτάριο και τους αδελφούς της Μονής για την άρτια διεξαγωγή της αγρυπνίας, τους συμπροσευχομένους Ιερείς, τον πιστό λαό που έμεινε έως αργά, αλλά και τον π. Βασίλειο Μπογιατζή, ο οποίος επιμελήθηκε για μία ακόμη φορά τον στολισμό των κολλύβων προς τιμήν της Παναγίας μας.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο ακόλουθο σύνδεσμο:
https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/albums/72157710517481238

Πηγή: imkastorias.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ