"


Φανουρόπιτα: Η συνταγή και το μυστικό της



Η φανουρόπιτα είναι η παραδοσιακή γλυκιά νηστίσιμη πίτα της ελληνικής κουζίνας και προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.


Οι πιστοί φτιάχνουν φανουρόπιτες, τις οποίες μοιράζουν στη γειτονιά αφού ευλογηθούν πρώτα από την εκκλησία. Με το πέρασμα των χρόνων, καθιερώθηκε να φτιάχνουμε φανουρόπιτα για να βρούμε κάτι που χάσαμε. Πολλοί, εξάλλου, συνδέουν αυτή την ιδιότητα του Αγίου Φανουρίου και της πίτας με το όνομα του Αγίου, που προκύπτει από το ρήμα «φαίνω» που σημαίνει αποκαλύπτω.

Τι το ιδιαίτερο έχει η φανουρόπιτα ως προς την παρασκευή της; Αρχικά, πρόκειται για ένα κέικ λαδιού το οποίο δεν περιέχει καθόλου βούτυρο και αυγά. Ένας έμπειρος μάγειρας γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να αφρατέψει ένα γλυκό χωρίς αυτά τα υλικά. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι το βούτυρο χαρίζει μοναδικά αρώματα και υπέροχη υφή σε κάθε κέικ. Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό για τέλεια φανουρόπιτα;

Αφού μάθετε το μυστικό υλικό για την τέλεια φανουρόπιτα, φτιάξτε τη συνταγή για τέλεια φανουρόπιτα με 9 υλικά!

Το υλικό που κάνει τη διαφορά στην φανουρόπιτα

Το υλικό που κάνει τη διαφορά στην φανουρόπιτα είναι το λάδι! Κι όμως, τα κέικ με βάση το λάδι δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν τα κέικ με βούτυρο. Αντίθετα, η υφή των κέικ με βάση το λάδι είναι συνήθως ανώτερη από αυτή των κέικ με βούτυρο. Τα κέικ λαδιού συνήθως φουσκώνουν περισσότερο, σχηματίζουν καλύτερη κρούστα και παραμένουν αφράτα και ζουμερά για αρκετά μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα βουτυρένια κέικ. Όταν μάλιστα πρόκειται για γλυκά όπως η φανουρόπιτα, που εμπλουτίζουμε με μπαχαρικά, σταφίδες και ξηρούς καρπούς, κανείς δεν πρόκειται να καταλάβει τη γευστική διαφορά από το κλασικό κέικ της μαμάς.

Καθώς το λάδι είναι πιο ελαφρύ από το βούτυρο (1 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ζυγίζει 227 γραμμάρια, ενώ 1 φλιτζάνι σπορέλαιο ζυγίζει 218 γραμμάρια), η υφή των κέικ λαδιού είναι πιο ανάλαφρη. Επίσης το λάδι αποτελείται από 100% λιπαρά. Τα περισσότερα βούτυρα που κυκλοφορούν στην αγορά αποτελούνται από 82% λιπαρά. Το υπόλοιπο 8% αποτελεί γάλα σε σκόνη και νερό. Το νερό αυτό ενισχύει τη γλουτένη στο αλεύρι και δίνει πιο σφιχτή κρούστα. Το κέικ λαδιού σχηματίζει μαλακή κρούστα που μασιέται εύκολα.

Μάλιστα, σε μερικά κέικ ταιριάζει περισσότερο το λάδι από το βούτυρο. Στα σοκολατένια κέικ, η κουβερτούρα συχνά στεγνώνει μέσα στο μείγμα. Χρησιμοποιώντας μόνο λάδι ή αναμειγνύοντας το με το βούτυρο,η υφή του κέικ γίνεται πιο ζουμερή και η γεύση της σοκολάτας γίνεται πιο αισθητή.

Φανουρόπιτα 

Υλικά:

4 φλυτζάνια τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κουταλάκι κανέλλα
1 μπέικιν
1 φλυτζάνι τσαγιού λάδι
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι τσαγιού νερό
3/4 φλυτζάνι τσαγιού πορτοκαλάδα
ελάχιστη σόδα, ξύσμα λεμονιού-πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Κτυπάμε όλα τα υλικά στο μούλτι για λίγα λεπτά και μετά βάζουμε το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά.

Ύστερα βάζουμε : 1 φλυτζάνι σταφίδα ξανθή 1 φλυτζάνι χοντρά κομμένα καρύδια και βάζουμε το μίγμα σε βουτυρωμένο ταψί νούμερο 32 και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45΄ λεπτά.

Όταν ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη.

Πηγή: iPaidia.gr, vimaorthodoxias.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ