"


Υπουργικό: Οι μπλέ φάκελοι του Μητσοτάκη στους υπουργούς


Στο πρώτο υπουργικό κάθε υπουργός πήρε σε ένα μπλε φάκελο με όλα τα "πρέπει".

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μοίρασε τις αρμοδιότητες και ξεκαθάρισε πως όλοι θα περνούν από αξιολόγηση σε βάθος εξαμήνου. "ΜΑΖΙ" θα ονομάζεται το ηλεκτρονικό... βαθμολόγιο για την υπουργική πρόοδο, ενώ έρχονται μείωση ΕΝΦΙΑ και μειώσεις φόρων σε επιχειρήσεις. Δείτε αναλυτικά τι ανέθεσε ο νέος πρωθυπουργός σε κάθε υπουργό του.

Από ένα αναλυτικό… σημείωμα βρήκαν οι υπουργοί στο ντοσιέ του υπουργικού συμβουλίου που τους περίμενε με… αγάπη από τον νέο πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Η νέα κυβέρνηση έχει σαφείς αρμοδιότητες και κάθε υπουργός τις πήρε σήμερα στα χέρια του στο υπουργικό.

Το σκούρο μπλε ντοσιέ με το έμβλημα του κράτους που περίμενε κάθε υπουργό στη θέση του στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου περιείχε αρχικά την παρουσίαση της νέας δομής της κυβέρνησης από τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη.

Είχε όμως… και κάτι άλλο: Ένα αναλυτικό σημείωμα για τις δράσεις και τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου.

Στις 29 σελίδες του εξειδικεύεται το πρόγραμμα που έχει η νέα κυβέρνηση και όσα θα πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι υπουργοί, μάλιστα, θα αξιολογούνται ανά τομέα μέσω του ηλεκτρονικού «βαθμολογίου» που θεσπίζει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ονομάζεται «ΜΑΖΙ».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο… φάκελος του νέου υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στον οποίο αναφέρονται μια σειρά από θετικά μέτρα σε ό, τι αφορά το φορολογικό, αναμένεται μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε βάθος διετίας. Επιπλέον, το 2020 θα μειωθεί στο 24% και το 2021 στο 20%, ενώ αναμένεται μείωση του φόρου μερισμάτων των μετόχων από 10% σε 5%, το 2020.

Πιο συγκεκριμένα και μεταξύ άλλων προβλέπονται:
– Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2ετίας.

– Μείωση φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από 28% στο 20% σε ορίζοντα διετίας και συγκεκριμένα: στο 24% για τα κέρδη του 2020 και 20% για τα κέρδη του 2021

– Μείωση του φόρου μερισμάτων από το 10% στο 5% από το 2020

– Έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

– Αναστολή του φόρου επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων (φόρος υπεραξίας), για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενικής βάσης τον τέταρτο χρόνο.

– Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνει ο εκάστοτε υπουργός όπως ενημερώθηκε στο υπουργικό

Σαφή τα «μηνύματα» Μητσοτάκη στη νέα κυβέρνηση

Το μήνυμα του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό ήταν ξεκάθαρα πως όλοι οι υπουργοί τελούν υπό αξιολόγηση στο χρονικό διάστημα αυτού του εξαμήνου, κατά το οποίο θα πρέπει να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Την αξιολόγηση αυτή αναλαμβάνει απευθείας το πρωθυπουργικό γραφείο και συγκεκριμένα ο υπεύθυνος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος.

«Έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση». Η φράση αυτή του πρωθυπουργού στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να γίνει όπως λένε από το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να γίνει εφιάλτης για όσους δεν ακολουθήσουν πιστά τα όσα αναφέρονται μέσα στον μεγάλο μπλε φάκελο.
Ανοίξτε τον μπλε φάκελο που δόθηκε στο υπουργικό

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ανέλυσε στο υπουργικό διεξοδικά τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης με το περίφημο «πρωθυπουργικό γραφείο» κτλ. Σε αυτή την παρουσίαση που θα δείτε παρακάτω περιλαμβάνεται και το πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που ονομάζεται MAZI.

Πηγή: newsit.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ