"


Σύστημα ελέγχου κυκλοφορίας drones από την Alphabet

Το πρώτο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας για μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) παρουσίασε προχθες η  Wing LLC, η οποία ανήκει στην Alphabet όπως και η Google.


Η νέα εφαρμογή της Wing ονομάζεται ΟpenSky και έχει ήδη εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της Αυστραλίας, ενώ η χρήση της είναι δωρεάν. Παράλληλα, η Wing βρίσκεται σε επαφές με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) αλλά και με τις αρμόδιες αρχές άλλων χωρών για να πάρει άδεια λειτουργίας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Τζέιμς Μπέργκες. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg, ο Μπέργκες δήλωσε πως «στόχος της Wing είναι να διευκολυνθούν και να γίνουν ασφαλέστερες οι πτήσεις των drones».

Η Wing δεν είναι η μοναδική εταιρεία που προσπαθεί να δημιουργήσει ένα σύστημα για τη ασφαλή εναέρια κυκλοφορία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών ώστε να μην προκαλούνται συγκρούσεις και να πραγματοποιούνται χαμηλές πτήσεις ανάλογα με το κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει σε κάθε χώρα. Μεταξύ των εταιρειών που ασχολούνται με την ανάπτυξη ανάλογων εφαρμογών, σε συνεργασία με την FAA, είναι οι AirMap και Iris Automation. Στο μεταξύ, η NASA σχεδιάζει το ρυθμιστικό πλαίσιο για την παρακολούθηση της εναέριας κυκλοφορίας των drones.

Το πλεονέκτημα της Wing είναι ότι ανήκει στον ίδιο όμιλο με την Google, η οποία διαχειρίζεται πληθώρα δεδομένων και έχει τη δική της εφαρμογή χαρτών, διαδρομών και πλοήγησης, δηλαδή την Google Maps. Σε κάθε περίπτωση, μια εφαρμογή όπως η OpenSky θα έχει μεγάλη απήχηση καθώς η χρήση των drones αρχίζει να διαδίδεται ταχέως και εκτενώς.

H Amazon ανακοίνωσε πρόσφατα πως ξεκινάει τις παραδόσεις παραγγελιών μικρών φορτίων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε μικρές διαδρομές, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες χώρες. Πέραν τούτου, η  Αmazon δρομολογεί τη δημιουργία συστημάτων παρακολούθησης κατοικιών από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να διευκολύνεται ο εντοπισμός ενός σπασμένου παραθύρου ή μιας γκαραζόπορτας που έμεινε ανοικτή, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη οριστικοποιήσει τα σχέδιά τους για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για τα drones, αλλά ακολουθούν τα βήματα της Αυστραλίας, σύμφωνα με το Bloomberg. Η Αρχή Ασφαλείας της Πολιτικής Αεροπορίας στην Αυστραλία έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή που επιτρέπει σε διάφορες εταιρείες να παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες με αυτές της Wing. Προς το παρόν, η εφαρμογή της Wing είναι διαθέσιμη στους Αυστραλούς χρήστες της Apple, του λειτουργικού συστήματος Android και είναι επίσης προσβάσιμη μέσω προσωπικών υπολογιστών. Παράλληλα, η Wing έχει πραγματοποιήσει 80.000 δοκιμαστικές πτήσεις με την εφαρμογή OpenSky σε τρεις ηπείρους.

Πηγή: kathimerini.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ