"


Πώς να μάθετε εύκολα μια ξένη γλώσσα


Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αν θέλατε να μάθετε μια νέα γλώσσα θα έπρεπε να πληρώσετε αρκετά σε δίδακτρα ή για την αγορά κάποιου συστήματος εκμάθησης.

Τα διάφορα apps που κυκλοφορούν, όπως το DuoLingo, το Memrise ή το Babbel έχουν κάνει την εκμάθηση ξένων γλωσσών πολύ πιο προσιτή. Ωστόσο, αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι και πιο εύκολη.

Πολλοί  που προσπαθούν να μάθουν αγγλικά, γαλλικά, ιαπωνικά, ισπανικά ή οποιαδήποτε άλλη γλώσσα δυσκολεύονται αρκετά.

Ο Gabriel Wyner, ειδικός στην εκμάθηση ξένων γλωσσών και ιδρυτής του fluent-forever.com μοιράζεται κάποια τιπς και συμβουλές που θα βοηθήσουν όσους προσπαθούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα και να την μιλήσουν.

Ανακαλέστε στη μνήμη σας, μην αποστηθίζετε

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε όταν μπαίνουμε στη διαδικασία να μάθουμε μια νέα γλώσσα είναι ότι προσπαθούμε να αποστηθίσουμε νέες λέξεις.

Ο Γερμανός ψυχολόγος Hermann Ebbinghaus, ο οποίος, στα τέλη του 19ου αιώνα, προσπάθησε να μάθει κάποιες λέξεις και στη συνέχεια μέτρησε πόσες θυμόταν τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες και χρόνια, διαπίστωσε ότι, αν και θυμόταν το 30% αυτών την επόμενη ημέρα, ένα χρόνο αργότερα θυμόταν μόνο το 10% αυτών. Τι πρέπει να κάνετε αντί να απομνημονεύετε; Πρέπει να εστιάσετε στην ανάκληση, να μάθετε τις λέξεις με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε όταν τις χρειάζεστε να κάνετε ανάκληση αυτών. Δηλαδή πρέπει με τις λέξεις που προσπαθείτε να μάθετε να τεστάρετε τον εαυτό σας, να παίξετε με τις λέξεις αυτές, να προσπαθήσετε να τις εντάξετε σε εκφράσεις ή ακόμη και να τις συνδέσετε με συγκεκριμένα ερεθίσματα έτσι ώστε να εμπλακούν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου και όταν χρειαστεί, να γίνει ανάκληση στη μνήμη. Ο εγκέφαλος εστιάζει στο να θυμάται σημαντικά πράγματα. Είναι καλύτερο λοιπόν να εξασκείστε στην εκμάθηση ολόκληρων εκφράσεων αντί μεμονωμένων λέξεων.

Επαναλάβετε

Αν προσπαθείτε να κάνετε ανάκληση μιας λέξης, μιας έκφρασης μια φορά το χρόνο το σίγουρο είναι ότι στο τέλος δεν θα καταφέρετε τίποτα. Οταν μάθετε για πρώτη φορά μια λέξη θα πρέπει να την επαναλάβετε την επόμενη. Αντε μετά από δυο ημέρες. Αν το κάνετε με επιτυχία, τότε μπορείτε να περιμένετε μια εβδομάδα πριν κάνετε ξανά ανάκληση της λέξης που μάθατε πρόσφατα. Και αν μετά από μια εβδομάδα θυμηθείτε κανονικά τη λέξη, αφήστε να περάσουν μερικές εβδομάδες πριν κάνετε ξανά ανάκληση της εν λόγω λέξης. Αλλά προσέξτε: εάν σε οποιοδήποτε στάδιο αποτύχετε να ανακαλέσετε τη λέξη, τότε θα έχετε ξεκινήσει ξανά από την αρχή.

Μην μεταφράζετε ποτέ

Ένα από τα συνηθέστερα λάθη στην εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι να προσπαθήσετε να μάθετε νέες λέξεις μεταφράζοντάς τες στη μητρική σας γλώσσα. Αντί αυτού θα πρέπει να μελετάτε τις νέες λέξεις χρησιμοποιώντας ένα μονόγλωσσο λεξικό. Αν θέλετε να μάθετε καλά γαλλικά θα πρέπει να πάρετε ένα γαλλο-γαλλικό λεξικό. Οχι μόνο θα μάθετε τι σημαίνει η λέξη που αναζητάτε, αλλά θα μάθετε και τις έννοιες όλων των λέξεων που χρησιμοποιούνται για να την περιγράψουν.

Πηγή: economistas.gr









Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ