"


Πλέον δε θα μπορούν οι ιστοσελίδες να σας εντοπίσουν μέσα από την ανώνυμη περιήγησή σας στο Chrome


Τα νέα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστα για τους μεγάλους εκδότες, οι οποίοι είχαν αρχίσει να απαγορεύουν στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις ιστοσελίδες τους μέσω του Incognito Mode,


καθώς μπορούσε να προσπεράσει τις συνδρομητικές τους υπηρεσίες.

Η Google διόρθωσε ένα σχεδιαστικό κενό στον Chrome, το οποίο επέτρεπε στις ιστοσελίδες να γνωρίζουν πότε οι χρήστες είχαν πρόσβαση σε αυτές μέσω του Incognito Mode.

Η απόφαση αυτή αποτελεί δυσάρεστα νέα για τους μεγάλους εκδότες, μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιεί ένα “Metered Paywall,” που αναγκάζει τους χρήστες να πληρώνουν κάποια συνδρομή αν θέλουν να έχουν πρόσβαση στο σύνολο του περιεχομένου.

Στην αρχή επιτρέπουν να διαβάσεις περίπου τέσσερα η πέντε άρθρα ανα μήνα δωρεάν, μόλις όμως εξαντλήσεις την δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενο, οι ιστοσελίδες σου ζητούν να πληρώσεις.
SEE ALSO: Νέο Play/Pause Button στον Google Chrome

Οι χρήστες βρήκαν διάφορους τρόπους να προσπεράσουν αυτούς τους περιορισμούς. Διάσημο κόλπο είναι η χρήση της ανώνυμης περιήγησης (Incognito Mode) που κατά βάση είναι ένα προσωρινό reset στα Cookies του διακομιστή. Το αποτέλεσμα είναι η ιστοσελίδα να νομίζει κάθε φορά ότι είσαι καινούργιος χρήστης και να σου παρέχει πρόσβαση σε άλλη μία παρτίδα δωρεάν περιεχομένου.

Ωστόσο πολλές ιστοσελίδες έχουν ξεκινήσει να απαγορεύουν την πρόσβαση σε όσους χρήστες αξιοποιούν το Incognito Mode. Οι ιστοσελίδες μπορούν κοιτώντας το FileSystem API να διακρίνουν αν ο χρήστης αξιοποιεί την ανώνυμη περιήγηση και δεν του επιτρέπουν την πρόσβαση στο περιεχόμενο μέχρι να την απενεργοποιήσει. Βέβαια το γεγονός ότι μπορούν να εντοπίσουν πότε οι χρήστες χρησιμοποιούν την ανώνυμη περιήγηση είναι αντισυμβατικό με τις αρχές της λειτουργίας.

Incognito Mode Block


Από τις 30 Ιουλίου λοιπόν η Google σκοπεύει να επιδιορθώσει το σχετικό πρόβλημα στην έκδοση 76 του Chrome. “Θέλουμε οι χρήστες να μπορούν να έχουν ιδιωτική πρόσβαση στο διαδίκτυο.” Είπε υπερασπιζόμενη την απόφαση της η εταιρεία σε Blog.

Ο τεχνολογικός γίγαντας αναγνωρίζει ότι αυτή η κίνηση θα εχει άμεσες επιπτώσεις στους εκδότες νέων που αξιοποιούν τα paywalls σε μια περίοδο που ο κλάδος των media παλεύει να παραμείνει οικονομικά βιώσιμος. Η ίδια η Google αναφέρει ότι στηρίζει τις συγκεκριμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν paywalls αλλά ότι η προσπάθεια εντοπισμού της ιδιωτικής περιήγησης είναι αντίθετη με τις αρχές του Incognito Mode.

Σε απάντηση η News Media Alliance, το κύριο lobby των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένη με την στάση της Google, που επιβάλει την θέλησή της στους εκδοτικούς οίκους.

“Αφού η ανώνυμη περιήγηση παρακάμπτει τα ήπια paywalls, και τις ευκαιρίες δωρεάν δοκιμής του περιεχομένου, οι εκδότες ίσως αναγκαστούν να φτιάξουν σκληρότερα paywalls που θα κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την ενημέρωση των χρηστών.” Δήλωσε ο πρόεδρος της News Media Alliance, David Chavern.

Βέβαια η Google τονίζει ότι υπάρχει χώρος για διάλογο αναφέροντας: “Παραμένουμε ανοιχτοί στην εξερεύνηση νέων λύσεων που είναι συμβατές με τις αρχές της ιδιωτικότητας.”

Πηγή: pcmag




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ