"


Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ με μουσικές του κόσμου προγραμματίζει η Σιάτιστα


Στο πλαίσιο του προγράμματος τουριστικής προβολής του για το 2019, ο Δήμος Βοΐου

προγραμματίζει τον προσεχή Αύγουστο, τη διενέργεια Καλλιτεχνικού Φεστιβάλ με μουσικές του κόσμου.

Ειδικότερα, οι χώρες της Βαλκανικής οι οποίες έχουν πολλά κοινά σημεία κι ανάμεσα σ’ αυτά τοποθετείται και η μουσική τους, είναι η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Αλβανία. Οι εν λόγω χώρες, συνοδεύουν τα γλέντια και τις γιορτές τους με τα περίφημα χάλκινα, παραπέμποντας και σε «δικά μας» ακούσματα. Είτε είναι οι μπάντες της Δυτικής Μακεδονίας, είτε είναι η μπάντα του Bregovic για παράδειγμα,  οι γάμοι, τα πανηγύρια και οι γιορτές, στην ουσία δεν υφίστανται χωρίς χάλκινα.

Με τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Βαλκανικής Μουσικής ο δήμος φιλοδοξεί να αναδείξει αυτήν την ταύτιση στη μουσική, το χορό και τη διασκέδαση, ανεξάρτητα με το ποια είναι η χώρα στην οποία ζουν.

Τα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα από τις Βαλκανικές χώρες, θα συγκεντρωθούν στη Σιάτιστα σε ένα τριήμερο αυθεντικής μουσικής παράδοσης, διαγράφοντας μία διαδρομή που αφορά στις μουσικές καταβολές, στην κουλτούρα και στον τρόπο ζωής.

Παράλληλα, το Φεστιβάλ θα τονίσει περεταίρω την αναβίωση του εθίμου του Δεκαπενταύγουστου που αποτελεί κορυφαία εκδήλωση στη Σιάτιστα. Πρόκειται για το έθιμο των καβαλάρηδων προσκυνητών της Παναγιάς, με περίπου τριακοσίους αναβάτες πάνω στολισμένα άλογα να μεταβαίνουν από τη Σιάτιστα στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο, ενώ για τρεις μέρες ολόκληρη η πόλη δονείται από τους ήχους των χάλκινων και όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στο γλέντι παρασύροντας και το πλήθος των επισκεπτών.

Το μοναδικό αυτό έθιμο, δείχνει την ιδιαίτερη σχέση των Σιατιστινών με τα άλογα από την εποχή που ανέπτυξαν εμπορική δραστηριότητα με άλλες χώρες. Η μουσική, από την άλλη, που δίνει τον τόνο του γλεντιού, με χάλκινα όργανα που συναντώνται σε όλη τη Βαλκανική, υπογραμμίζει τα κοινά πολιτισμικά στοιχεία των λαών της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, στόχος της ανωτέρω δράσης, είναι η τόνωση της τουριστικής κίνησης, μέσα από την ανάδειξη των τοπικών εορτασμών.

Πηγή: tornosnews.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ