"


5 τρόποι για να προστατεύσετε από χάκερς τα προσωπικά δεδομένα στο κινητό σας

Το γεγονός ότι τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα πλέον περιέχουν μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων του κάθε χρήστη έχει ανοίξει την… όρεξη στους χάκερ.


Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι προστασίας των smartphone από επιθέσεις χάκερ. Μεταξύ αυτών είναι η χρήση δυνατών κωδικών με ειδικές εφαρμογές, η επίδειξη προσοχής στις άδειες που παραχωρεί ο χρήστης σε κάθε εφαρμογή αλλά και η αναβάθμιση του λογισμικού του κινητού τηλεφώνου.

Σύμφωνα με το Business Insider, οι χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, καθώς σήμερα τα smartphones χρησιμοποιούνται για τραπεζικές συναλλαγές, για φωτογραφίες -ακόμα και προσωπικές, ακόμη και για να καλέσει κάποιος ένα ταξί, δίνοντας στη συγκεκριμένη εφαρμογή τη διεύθυνσή του.

Οι πέντε τρόποι «θωράκισης» των smartphones απέναντι σε χάκερ

Το Business Insider δημιούργησε μια λίστα με τις πέντε βασικές οδηγίες για διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων που διατηρούνται στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα απέναντι σε μια ενδεχόμενη επίθεση χάκερ.

1.Χρησιμοποιήστε ασφαλείς εφαρμογές για επικοινωνία

Οι χάκερ μπορούν να εκμεταλλεύονται κενά ασφαλείας σε εφαρμογές. Γι’ αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι χρήστες πρέπει να επιλέγουν εγνωσμένης αξίας εφαρμογές επικοινωνίας και δικτύωσης που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση για να προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα.

Σύμφωνα με το Business Insider, για τα κινητά (Android και iPhones) υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται Signal, η οποία υποστηρίζει άρτια κρυπτογράφηση. Κατά το ίδιο δημοσίευμα, υψηλό επίπεδο ασφαλείας έχουν τόσο το Facebook, όσο και το WhatsApp και το iMessage της Apple.

Για τους περιηγητές (browsers) οι ειδικοί προτείνουν και το DuckDuckGo το οποίο, επιπλέον, δεσμεύεται πως δεν καταγράφει κανένα από τα δεδομένα περιήγησης των χρηστών.

2.Κρατήστε το κινητό σας ενημερωμένο (updated)

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι χάκερ «εκπαιδεύονται» σταδιακά σε κάθε διαθέσιμο λογισμικό. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναβαθμίζεται τακτικά το λογισμικό του κινητού τηλεφώνου, ώστε να πιάνονται… αδιάβαστοι.

Το Business Insider τονίζει ότι με τις αναβαθμίσεις του λογισμικού επιδιορθώνονται τρωτά σημεία ασφαλείας που μπορούν να δώσουν πρόσβαση στους χάκερ. Για να δείτε αν το smartphone σας είναι ενημερωμένο μπορείτε να πάτε στις ρυθμίσεις και να επιλέξετε την κατηγορία Software Update.

Σε περίπτωση που το λογισμικό (iOS ή Android) έχει… παλιώσει, το smartphone θα σας δώσει επί τόπου την επιλογή να προβείτε σε αναβάθμιση.

3.Περιορίστε τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα περιέχουν πληροφορίες όπως τοποθεσίες, επαφές τηλεφώνων, διευθύνσεις, τραπεζικούς κωδικούς και άλλα ευαίσθητα δεδομένα. Ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ώστε να μειώσετε την πρόσβαση εταιρειών σε αυτά τα δεδομένα είναι να διαγράψετε εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείτε.

Μπορείτε επίσης να περιορίσετε την πρόσβαση που έχουν οι εφαρμογές σε συγκεκριμένα δεδομένα που καταγράφει το κινητό όπως η τοποθεσία (location access), οι φωτογραφίες και ο τηλεφωνικός κατάλογος.

Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν τόσο το iOS όσο και το Android, σε ειδικό tab των ρυθμίσεων που τιτλοφορείται ως App Permissions (Αδειες εφαρμογών).

4.Χρησιμοποιήστε ένα password manager για τους κωδικούς σας

Για τους περισσότερους χρήστες «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων μπορεί να είναι δύσκολο το να απομνημονεύουν μεμονωμένους κωδικούς για κάθε υπηρεσία που χρησιμοποιούν στο διαδίκτυο. Παρά ταύτα, η χρήση του ίδιου κωδικού για πολλές υπηρεσίες δεν θεωρείται καλή ιδέα καθώς αποτελεί.. «ψωμοτύρι» για τους χάκερ.

Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν δημιουργηθεί ειδικές εφαρμογές που λέγονται password managers, δηλαδή διαχειριστές κωδικών. Κάποιες από αυτές είναι το Keeper, το 1Password και το LastPass. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να δημιουργήσουν περίπλοκους και ισχυρούς κωδικούς, οι οποίοι στη συνέχεια καταχωρίζονται αυτόματα στην κάθε υπηρεσία, δίχως να χρειάζεται ο χρήστης να πληκτρολογεί τον κωδικό κάθε φορά. Το μόνο που απαιτείται είναι να θυμάστε τον έναν κωδικό της εφαρμογής password manager.

5.Προσοχή στα δημόσια δίκτυα WiFi -Χρησιμοποιήστε VPN

Καθημερινά, κάθε smartphone μπορεί να συνδέεται σε πλήθος δικτύων, κλειστών και ανοικτών. Οταν πρόκειται για χρήση δημόσιου (ανοικτού) WiFi τότε χρειάζεται προσοχή, καθώς από εκεί «περνούν» τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του χρήστη.

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση VPN (Virtual Private Network/Εικονικό Ιδιωτικό Δίκτυο) για τις περιπτώσεις που ο χρήστης συνδέεται σε δημόσιο WiFi. Ενα VPN προσφέρει ασφαλή σύνδεση σε κάθε WiFi, καθώς «μεταμφιέζει» την διεύθυνση IP κάθε κινητού τηλεφώνου, αποκρύπτοντας την ταυτότητα του χρήστη και την τοποθεσία της συσκευής.

Σύμφωνα με το Business Insider, αυτό το έξτρα στάδιο προστασίας καθιστά ακόμη πιο απίθανο το ενδεχόμενο ένας χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια σύνδεσης σε δημόσιο WiFi. Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες υπηρεσίες VPN δεν είναι δωρεάν. Παρά ταύτα, ο browser Opera προσφέρει δωρεάν μια βασική υπηρεσία VPN.

Πηγή: economistas.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ