"


Πάνω από 60 Διετή προγράμματα σπουδών θα λειτουργήσουν στα ΑΕΙ από το 2019-20


Με 60 και πλέον προγράμματα σπουδών σε 11 Πανεπιστήμια της χώρας ξεκινά από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος 2019 – 2020 η πρώτη φάση υλοποίησης του θεσμού


των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών.

Στα προγράμματα θα μπορούν να φοιτήσουν περίπου 1.500 απόφοιτοι των ΕΠΑ.Λ.  οι οποίοι θα επιλεγούν χωρίς εξετάσεις, με βάση τον βαθμό απολυτηρίου ή τον βαθμό του πτυχίου ειδικότητας του ΕΠΑ.Λ. Η φοίτηση είναι δωρεάν και διαρκεί τέσσερα ακαδημαϊκά εξάμηνα, περιλαμβανομένων και των εργαστηρίων και της πρακτικής άσκησης.

Σημειώνεται ότι στους αποφοίτους των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών των Πανεπιστημίων θα απονέμονται διπλώματα επιπέδου 5 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Στο μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κώστας Γαβρόγλου σημειώνει:

«Τα διετή προγράμματα σπουδών στα πανεπιστήμια, αποτελούν έναν διεθνώς καταξιωμένο ακαδημαϊκό θεσμό, που υλοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας και απευθύνεται αποκλειστικά σε αποφοίτους των Επαγγελματικών Λυκείων, παρέχοντας μια ακόμη προοπτική για δωρεάν, υψηλού επιπέδου επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι σύγχρονες τάσεις στην οικονομία και στην αγορά εργασίας απαιτούν τη δημιουργία νέων κλάδων και ειδικεύσεων. Ο εναλλακτικός τουρισμός, η βιώσιμη γεωργία, η ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων, η βιομηχανία του θεάματος, αλλά και πιο παραδοσιακοί κλάδοι, όπως η ναυτιλία, η ενέργεια, οι μεταφορές, οι επιστήμες αποκατάστασης υγείας, δημιουργούν νέες απαιτήσεις στο πεδίο της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Προσκαλώ τους μαθητές και τις μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ να μελετήσουν τα διαθέσιμα διετή προγράμματα σπουδών με κριτήριο τα ενδιαφέροντά τους, ως μια ακόμη επιλογή για τη συνέχιση της ποιοτικής τους εκπαίδευσης.

Παρακαλώ τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Λ να συμβάλλουν στην ενημέρωση για τον νέο αυτό θεσμό με όποιον τρόπο θεωρούν κατάλληλο (facebook, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, έντυπο υλικό), έτσι ώστε να ενημερωθούν έγκαιρα οι μαθητές και οι μαθήτριες των ΕΠΑ.Λ. Εύχομαι στις μαθήτριες και τους μαθητές δημιουργική συνέχεια στις σπουδές σας».

Έντυπο διετών προγραμμάτων ΕΠΑ.Λ.


https://www.minedu.gov.gr/publications/docs2019/2019.06_%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9B_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%9A%CE%95%CE%95_%CE%88%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF_%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%84%CF%8E%CE%BD_%CE%A0%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD_%CE%B3%CE%B9%CE%B1_%CE%95%CE%A0%CE%91%CE%9B.pdf

Πηγή: iPaideia.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ