"

Φυλακές: Σταματάνε οι άδειες και τα «σχέδια» αποφυλακίσεων


Ορατός είναι ο κίνδυνος να κοπούν οι άδειες των κρατουμένων για τρομοκρατία, όπως επίσης και να ανασταλούν τα σχέδια όσων επιδίωκαν να αποφυλακιστούν με ευεργετικές διατάξεις

του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία είναι η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για το αδίκημα της στάσης κρατουμένων σε βάρος του Δημήτρη Κουφοντίνα και ακόμα 19 αναρχικών, που εξέτισαν ή συνεχίζουν να εκτίουν ποινές φυλάκισης για τρομοκρατία. Η υπόθεση αφορά κινητοποίηση που είχε γίνει εντός των φυλακών Κορυδαλλού τον Φεβρουάριο του 2018 σε ένδειξη υποστήριξης στον –τότε– απεργό πείνας Κωνσταντίνο Γιαγτζόγλου.

Ο Γιαγτζόγλου, που κατηγορείται για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και την αποστολή του δέματος-βόμβα στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ζητούσε τη μεταγωγή του από τις φυλακές Λάρισας, όπου κρατείτο, σε αυτές του Κορυδαλλού, και για την ικανοποίηση του αιτήματός του είχε προχωρήσει σε απεργία πείνας και δίψας. Αναρχικοί, κρατούμενοι για τρομοκρατία είχαν εκφράσει δημόσια την υποστήριξή τους στον Γιαγτζόγλου και ως ένδειξη συμπαράστασης είχαν προχωρήσει σε στάση εντός των φυλακών. «Ως μια πρώτη αντίδραση στην πρωτοφανή απαγωγή του συγκρατούμενου και απεργού πείνας Ντίνου Γιαγτζόγλου από τα ΕΚΑΜ, σήμερα το πρωί, κρατάμε το προαύλιο ανοιχτό τις μεσημεριανές ώρες. Συμπαραστεκόμαστε στη διαμαρτυρία των κρατουμένων στις ανδρικές φυλακές.

Ο αυταρχισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης δεν θα περάσει», ανέφεραν σε ανακοίνωση, την 28η Φεβρουαρίου 2018, οι Δημήτρης Κουφοντίνας, Κώστας Γουρνάς, Γιώργος Πετρακάκος και Γιώργος Πολύδωρος. Ανάλογα κείμενα είχαν υπογράψει οι Γιάννης Μιχαηλίδης, Κώστας Σακκάς, Μάριος Σεϊσίδης, Αντώνης Σταμπούλος, Παναγιώτης Ασπιώτης κ.ά. Με αφορμή τα γεγονότα εκείνης της περιόδου εντός των φυλακών, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, είχε παραγγείλει τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης για το αδίκημα της στάσης. Η έρευνα ανετέθη σε εισαγγελέα πρωτοδικών, που απέστειλε κλήσεις για παροχή ανωμοτί εξηγήσεων σε συνολικά 20 άτομα που είχαν συμμετάσχει ή υποστηρίξει τις κινητοποιήσεις στις φυλακές.

Σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες, η προκαταρκτική ολοκληρώθηκε και σε βάρος των 20 ασκήθηκε νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για στάση, ηθική αυτουργία σε στάση, απλή συνέργεια στη συγκεκριμένη πράξη και διακεκριμένες φθορές. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να κληθούν σε απολογία, με ορατό τον κίνδυνο να κριθούν εκ νέου προφυλακιστέοι. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η άσκηση της ποινικής δίωξης στερεί αυτομάτως το δικαίωμα άδειας σε όσους παραμένουν κρατούμενοι, όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Επιπλέον, βάζει φρένο –προσωρινά τουλάχιστον– στα σχέδια κάποιων να αποφυλακιστούν το επόμενο διάστημα κάνοντας χρήση ευεργετικών διατάξεων της νομοθεσίας. Για την άσκηση της ποινικής δίωξης, εξάλλου, έχουν ήδη ενημερωθεί οι διοικήσεις των σωφρονιστικών καταστημάτων στα οποία κρατούνται οι 20 κατηγορούμενοι.

Πηγή: topontiki.gr
 


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ