"


Επαναληπτικές εκλογές 2019: Σημαντικό ποσοστό κέρδισε η Νέα Δημοκρατία και η αποχή


Επικράτηση της ΝΔ στην εκλογική αναμέτρηση για τους Περιφερειάρχες, αφού ανέδειξε 11 από τους 13 και έχασε μόλις δύο,

τον ένα στο Βόρειο Αιγαίο από τον «αντάρτη» της Ν.Δ. και στην Κρήτη από τον ανεξάρτητο με στήριξη ΚΙΝΑΛ- ΣΥΡΙΖΑ. Κυρίως, όμως, διότι κατόρθωσε να ανατρέψει την νυν Περιφερειάρχη και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας.

Συντριπτική νίκη και στους δήμους με μεγαλύτερη απώλεια αυτή του εκλεκτού του Κ. Μητσοτάκη, στο δήμο Θεσσαλονίκης, από ανεξάρτητο, φίλα προσκείμενο στη ΝΔ. Η ανάδειξη του κ. Μώραλη στον Πειραιά και του κ. Μπακογιάννη στον δήμο Αθηναίων, αποτελεί και εντυπωσιακή προσωπική εσωκομματική ισχυροποίηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στον αντίποδα, στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα και της δεύτερης Κυριακής, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα ζοφερό κλίμα, εξαιρετικά δύσκολο να ανατραπεί. Τέτοιο, που να επιτρέπει στον κ. Μητσοτάκη να απευθύνεται στους νικητές περιφερειάρχες ως ήδη πρωθυπουργός.

Το μεγάλο ζητούμενο της εκλογικής αναμέτρησης της 7ης Ιουλίου για τις εθνικές εκλογές, είναι η προσέλευση των ψηφοφόρων, καθώς για πρώτη φορά δεν λαμβάνονται υπόψιν τα «μπάνια του λαού» που έλεγε και ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου ότι είναι ιερά. Το ποιο ανησυχητικό είναι ότι βαίνουμε προς μια νέα εκλογική αναμέτρηση με τεράστια ήδη αποχή από τον β΄ γύρο. Μια αποχή, που ήταν ο πραγματικός νικητής της παρούσας εκλογικής αναμέτρησης, αφού σχεδόν παντού ψήφισαν πολλοί λιγότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους! Ενδεικτικά:

Στην Περιφέρεια Αττικής η αποχή έφτασε το 58,74%.
Στο Βόρειο Αιγαίο η αποχή ήταν η μεγαλύτερη πανελλαδικά, στο 66,55%.
Στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, στο 59,64%.
Στη Δυτική Ελλάδα στο 54,19%,.
Στα Ιόνια Νησιά στο 61,26%. 
Στην Πελοπόννησο, στο 60,11%.
Στη Στερεά Ελλάδα, στο 55,72%. 
Στον Δήμο Αθηναίων απείχε το 66,66%.
Στον Δήμο Πειραιώς, η αποχή έφτασε το 65,77%
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η αποχή ήταν 47,50%.
Στον Δήμο Πατρέων, απείχε το 50,32%. 
Στον Δήμο Ηρακλείου Κρήτης απείχε το 52,09%

Πηγή:eklogika.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ