"


Ο πρώτος εορτασμός του Σισανίου και Σιατίστης Αθανασίου (ΦΩΤΟΣ)


Στις 2 Μαΐου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας πανηγυρικά τιμά την μνήμη του Μεγάλου Αθανασίου, του όντως στύλου της Ορθοδοξίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Κώδικα των Καυσοκαλυβίων

αλλά και άλλες πηγές, η κατεξοχήν μνήμη του πρέπει να τιμάται αυτήν την ημέρα και όχι στις 18 Ιανουαρίου όπου εορτάζεται η σύναξη του Μεγάλου Αθανασίου και του Αγίου Κυρίλλου. Έτσι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος θα εορτάζει την ημέρα αυτή τα ονομαστήριά του. Λόγω της πρόσφατης εκδημίας όμως του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου, αρκέστηκε στην τέλεση του μεγίστου Μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας και της εν τω Ιερώ Ναώ προσευχής και λατρείας του Θεού.

Επίκεντρο του εορτασμού αυτού ήταν η περικαλλής Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου Εράτυρας, η οποία αποτελεί κόσμημα για την ευρύτερη περιοχή. Μέσα λοιπόν σε αυτήν την αγιασμένη μάνδρα της λατρείας του Θεού, τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανασίου και συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καστορίας κ. Σεραφείμ καθώς και Ιερέων και Διακόνων των γειτονικών αυτών Μητροπόλεων.

Στην προσλαλιά του ο Μητροπολίτης Καστορίας μίλησε για την προσωπογραφία του Μεγάλου Αθανασίου κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, ενώ ευχήθηκε στον εορτάζοντα Μητροπολίτη υγεία, μακροημέρευση και καλλίκαρπη διακονία στον αμπελώντα του Κυρίου. Τέλος, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον ηγούμενο Αρχιμ. Νικηφόρο για την υποδοχή που του επιφύλαξε, για την εγκάρδια φιλοξενία αλλά και τα έργα των χειρών του για την ευπρέπεια και ανάδειξη της Ιεράς Μονής.

Μετά την ευλόγηση του κολλύβου, τελέστηκε σύντομη Λιτανεία πέριξ του Καθολικού και αφού διανεμήθηκαν πασχαλινά αυγά, ακολούθησε το παραδοσιακό γλέντι των κατοίκων της Εράτυρας, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο τίμησαν τον προστάτη Άγιό τους αλλά και ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Μητροπολίτη τους.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.flickr.com/photos/154131019@N02/sets/72157704933164042

Πηγή: imkastorias.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ