"


Εγκεφαλικό: Με τι το μπερδεύουν σε περιπτώσεις γυναικών ασθενών

Οι γυναίκες που παθαίνουν ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο είναι λιγότερο πιθανό να διαγνωστούν σωστά συγκριτικά με τους άνδρες παρότι όταν φτάνουν στα επείγοντα


του νοσοκομείου περιγράφουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά που αναφέρουν και οι άνδρες.

Παρ’ολα αυτά έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Neurology έδειξε ότι οι γυναίκες είχαν 10% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο συγκριτικά με τους άνδρες στους οποίους γίνεται η σωστή διάγνωση.

Σημειώνεται ότι παροδικό ισχαιµικό επεισόδιο ονοµάζεται η προσωρινή διακοπή της αιµατικής ροής σε ένα σηµείο του εγκεφάλου. Μπορεί να έχει διάρκεια µερικών δευτερολέπτων, ή µερικών ωρών, συνήθως όµως διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες.

Θεωρείται προειδοποιητικό σηµείο ενός µελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου στις επόµενες ώρες, ή µέρες. Είναι ένδειξη ότι η αιµατική ροή προς τον εγκέφαλο είναι διαταραγµένη και πρέπει να αξιολογείται µε τον ίδιο επείγοντα χαρακτήρα, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ. Amy Yu, νευρολόγο στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Sunnybrook και αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, παρότι τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν άτυπα συμπτώματα εγκεφαλικού όπως η ζάλη και η σύγχυση, εντούτοις στους άνδρες αυτά συσχετίζονται συνηθέστερα με ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στις γυναίκες αποδίδοντας συχνότερα σε ίλιγγο ή ημικρανία.

Οι ερευνητές στην παρούσα μελέτη συμπεριέλαβαν 1.648 ασθενείς με υποψία παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου οι οποίοι παραπέμφθηκαν σε νευρολόγο μετά από επείγουσα περίθαλψη από το 2013-2017, ανεξάρτητα από την τελική τους διάγνωση.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι πιθανότητες ενός νέου εγκεφαλικού επεισοδίου μέσα στις επόμενες 90 μέρες ήταν εξίσου αυξημένες στους άνδρες και τις γυναίκες πρόσθεσε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Shelagh Coutts αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Cumming του Πανεπιστημίου Calgary.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης επισύρουν την προσοχή στην πιθανότητα να χάνονται οι ευκαιρίες πρόληψης των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων ανεπιθύμητων αγγειακών συμβάντων όπως το έμφραγμα, ακόμη και ο θάνατος στις γυναίκες

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ενώ είναι απαραίτητη η περαιτέρω έρευνα, εικάζεται ότι η αναφορά των συμπτωμάτων από τους ασθενείς, η ερμηνεία των συμπτωμάτων από τους κλινικούς ιατρούς ή ένας συνδυασμός αυτών των δυο πρακτικών θα μπορούσε να εξηγήσει την απόκλιση στη διάγνωση μεταξύ ανδρών και γυναικών.

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ο εγκέφαλος έχει τόσες διαφορετικές λειτουργίες και όταν συμβαίνει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, οι άνθρωποι μπορούν να έχουν διαφορετικά συμπτώματα πέρα από τα τυπικά συμπτώματα», λέει ο Δρ. Yu και συμπληρώνει ότι η σωστή διάγνωση του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου «θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη ενός δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου».

Πηγή: ygeiamou.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ