"


Η απίστευτη προϊστορία στον θεσμό του Τελικού Κυπέλλου ΕΠΣ με ζευγάρια διαφορετικών κατηγοριών


Η μεγάλη μέρα της γιορτής ποδοσφαίρου της ΕΠΣ Καστοριάς πλησιάζει. Ο 41ος Τελικός Κυπέλλου, διεξάγεται αύριο Κυριακή και ώρα 5 μ.μ. στο γήπεδο της Μεσοποταμίας.



Αντίπαλες ομάδες ο Μέγας Αλέξανδρος Καλλιθέας Καστοριάς και η «Δόξα» Αμπελοκήπων. Ένα ζευγάρι που φέτος αγωνιζόταν σε διαφορετικές κατηγορίες στο πρωτάθλημα. Η μεν Καλλιθέα για πρώτη φορά στην Γ’ Εθνική (πρώην Δ’  ή Περιφερειακό Πρωτάθλημα) και η δε «Δόξα» στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Καστοριάς.

Η εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ και η ιστοσελίδα sentranews.gr  διαθέτοντας αποκλειστικά ένα μοναδικό αρχείο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, σας παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό στατιστικό στοιχείο στην 40χρονη ιστορία του θεσμού του Κυπέλλου.

Ποιο είναι αυτό?
Από τους 20 Τελικούς Κυπέλλου που διεξήχθησαν από το 1978 μέχρι και σήμερα έχουν προκύψει 19 ζευγάρια φιναλίστ, τα οποία είχαν διαφορά κατηγορίας στο πρωτάθλημα, δηλαδή η μία ομάδα την ίδια περίοδο αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική και η άλλη στην Α’ κατηγορία ΕΠΣ Καστοριάς.

Όπως ήταν φυσιολογικό, η ομάδα ανώτερης κατηγορίας αποτελούσε το φαβορί, κυρίως λόγω εμπειρίας και διαφοράς δυναμικότητας. Κάτι που οι ομάδες αυτές, κατάφεραν, πότε εύκολα και πότε δύσκολα να επιβεβαιώσουν τον τίτλο του φαβορί.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στους 19 Τελικούς που διεξήχθησαν με αυτήν την μορφή ζευγαριού, Κυπελλούχος ομάδα αναδείχθηκε εκείνη που συμμετείχε στην Δ’ Εθνική. Δηλαδή ποτέ στην ιστορία, ομάδα που συμμετείχε στην Α’ κατηγορία, δεν κατάφερε να κερδίσει σε Τελικό Κυπέλλου, ομάδα Δ’ Εθνικής.
Έτσι, λοιπόν οι ομάδες της Δ’ Εθνικής έχουν χτίσει μια εξαιρετική προϊστορία στον θεσμό έχοντας το απόλυτο, 19 στα 19.

Το φετινό ζευγάρι του Τελικού,  θα είναι το 20ο στην ιστορία αυτής της περίπτωσης ζευγαριού και θα δούμε, αν η Καλλιθέα στην προκειμένη περίπτωση, διατηρήσει αυτήν την παράδοση, ή αν η Δόξα Αμπελοκήπων, που σημειωτέον, συμμετέχει για πρώτη φορά σε Τελικό,  γίνει η πρώτη ομάδα Α’ κατηγορίας που θα καταφέρει να στεφθεί  Κυπελλούχος με αντίπαλο ομάδα της νεοσύστατης Γ’ Εθνικής κατηγορίας.

Παρακάτω παραθέτουμε και τον συγκεκριμένο πίνακα με τους 19  τελικούς Κυπέλλου αυτής της μορφής ζευγαριών.
Η πρώτη περίπτωση τέτοιου ζευγαριού παρουσιάστηκε στο τρίτο κατά σειρά Κύπελλο της ΕΠΣ, την περίοδο 1980-81 με την Αστραπή Μεσοποταμίας να κάνει το… ποδαρικό επικρατώντας τότε του Γράμμου Νέας Ζούζουλης με σκορ 3-1, ενώ πριν πέντε χρόνια, το 2012,  ο Παναργειακός ήταν η τελευταία ομάδα που το κατάφερε επικρατώντας με το επιβλητικό σκορ 7-0 της ΑΕ Γραμμοχωρίων, που αποτελεί και το σκορ-ρεκόρ στην 40χρονη ιστορία του θεσμού.

Αρχειακό Υλικό : ΔημήτρηςΚουτσής








Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ