"


Κτηματολόγιο 2019: Πότε χάνεται ένα ακίνητο και περνά στο Δημόσιο


Για περίπου 170.000 ακίνητα είναι πραγματικός ο κίνδυνος να καταγραφούν ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου, στην περίπτωση που


δεν δηλωθούν έγκαιρα -ή δηλωθούν με σημαντικά λάθη- στο Κτηματολόγιο.

Παρά τις εκκλήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) για να δοθεί «γενναία» παράταση, με νομοθετική ρύθμιση, έως και 20 έτη για τα προγράμματα κτηματογράφησης, μέχρι σήμερα οι προθεσμίες που έχουν καθοριστεί είναι σαφείς.

Πότε χάνεται ένα ακίνητο

Η περιπέτεια για τους ιδιοκτήτες ξεκινά όταν ένα ακίνητο χαρακτηριστεί ως «αγνώστου ιδιοκτήτη».

Αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν μέχρι σήμερα για το Κτηματολόγιο, μπορεί να συμβεί στις εξής περιπτώσεις:


  •     Για τα παλιά προγράμματα κτηματογράφησης (1997 – 1999) ένα ακίνητο καταγράφεται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί σε διάστημα 15 ετών.
  •     Για τα νέα προγράμματα -από το 2008 και έπειτα, το ακίνητο χαρακτηρίζεται «αγνώστου ιδιοκτήτη» αν δεν δηλωθεί μέσα σε 7 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Κτηματολογικού Γραφείου

Τι συμβαίνει σε περίπτωση «κόντρας» με το Δημόσιο


Καθώς και το Δημόσιο έχει υποχρέωση να δηλώνει την ακίνητη περιουσία του στο Κτηματολόγιο, ελλοχεύει κίνδυνος για την περίπτωση των αμφισβητούμενων εκτάσεων.

Αν ένας ιδιοκτήτης έρθει σε αντιπαράθεση με το Δημόσιο για ένα ακίνητο, θα πρέπει να εμφανίσει τίτλους ιδιοκτησίας ακόμη και από τον... προπερασμένο αιώνα.

Αυτό συμβαίνει λόγο του τεκμηρίου κυριότητας υπέρ του κράτους, το οποίο ουσιαστικά δικαιώνει το Δημόσιο αν δεν προσκομιστούν οι κατάλληλοι τίτλοι ιδιοκτησίας.

Προσοχή στα τοπογραφικά

Το Κτηματολόγιο στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα (www.ktimatologio.gr) προσφέρει μια ιδιαίτερα φιλική εφαρμογή για τον καθορισμό των εκτάσεων.

Παρά ταύτα, ειδικοί αγρονόμοι και τοπογράφοι επισημαίνουν ότι η βέλτιστη κίνηση κάθε ιδιώτη είναι να προσκομίζει εξαρτημένο τοπογραφικό διάγραμμα.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι σε κάθε άλλη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουν λάθη στη δήλωση, τα οποία θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Μεταξύ αυτών, μπορεί να είναι η μείωση της αξίας του ακινήτου και η απώλεια δυνατότητας δόμησης.

Πηγή: iefimerida.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ