"


Γνωρίζατε πως η μισή Super League... δεν μιλάει ελληνικά;

Στοιχεία για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και την αναλογία Ελλήνων και ξένων παικτών



Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης (απουσία του τραυματία Πέλκα) ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος (μάλιστα καθισμένος στον πάγκο) του πρωτοπόρου και επίδοξου πρωταθλητή ΠΑΟΚ, στις πρώτες δύο προκριματικές αναμετρήσεις της εθνικής μας στο Euro 2020, με Λιχτενστάιν (0-2) και Βοσνία (2-2).

Και στα δύο αυτά παιχνίδια, οκτώ από τους 23 παίκτες, φορούν ή έχουν φορέσει την φανέλα του Πανιωνίου: Σιόβας, Σάμαρης, Μασούρας, Κολοβός, Ρισβάνης, Ντουρμισάι, Σιώπης, Μπακασέτας.

Έξι παίκτες που παίζουν στο ελληνικό πρωτάθλημα (3 από Ολυμπιακό, 2 από ΑΕΚ και 1 από Παναθηναϊκό) ήταν μεταξύ των ένδεκα που ξεκίνησαν στο Βαντούζ, ένας λιγότερος (3 από Ολυμπιακό, 1 από ΑΕΚ και 1 από Παναθηναϊκό) τρεις ημέρες αργότερα στη Ζένιτσα. Οι υπόλοιποι, είναι «λεγεωνάριοι».

Στοιχεία που απλά... επιβεβαιώνουν ένα φαινόμενο, που και σύνηθες είναι και ούτε μονάχα ελληνικό. Άλλωστε η... παγκοσμιοποίηση του ποδοσφαίρου, δεν δημιουργεί μόνο ενδεκάδες ξένων προς τη χώρα παικτών, αλλά ακόμη και εθνικές ομάδες που εμφανίζουν ποδοσφαιριστές από άλλα κράτη.

Είναι χαρακτηριστικό, πως ο ΠΑΟΚ, έτοιμος να πανηγυρίσει τον τρίτο του τίτλο πρωταθλήματος και πρώτο μετά από 34 χρόνια, είναι η ομάδα που στην ελληνική Super League έχει το μικρότερο ποσοστό Ελλήνων στο ρόστερ του, όπως προκύπτει από την ανάλυση του ΑΠΕ ΜΠΕ μέσω των επίσημων ιστοσελίδων των 16 συλλόγων της SL.


Ο ΠΑΟΚ με δέκα Έλληνες, οι τρεις από τους οποίους τερματοφύλακες, σε σύνολο 34 παικτών, παρουσιάζει ποσοστό... ελληνικής συμμετοχής 29,4%. Η Ξάνθη έχει τον ίδιο αριθμό Ελλήνων, αλλά σε ρόστερ 27 παικτών, με ποσοστό 37,03%.
 
Η πιο «ελληνική» ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός με 25 Έλληνες παίκτες (οι τέσσερις τερματοφύλακες) σε σύνολο 32 και ποσοστό 78,1%, μπροστά από τον Αστέρα Τρίπολης με 29 Έλληνες (οι πέντε τερματοφύλακες) αλλά σε ρόστερ 42 ποδοσφαιριστών.

Η αλήθεια είναι, ότι σχεδόν η... μισή ελληνική Super League, δεν μιλάει ελληνικά. Για την ακρίβεια το 44,88% (215 παίκτες) είναι ξένοι απέναντι σε 55,12% των Ελλήνων (264 παίκτες) στο σύνολο των 479 παικτών.

Ποσοστά που διαμορφώνονται ακόμη περισσότερο προς όφελος των ξένων, αν κάποιος υπολογίσει όχι μόνο την παρουσία στο ρόστερ της ομάδας, αλλά τον χρόνο συμμετοχής των παικτών.

Ανάλογα με τους παίκτες και τα ποσοστά των προπονητών που βρίσκονται στον πάγκο των 16 ομάδων της ελληνικής Super League. Αυτή την στιγμή, εννέα από τους 16 είναι Έλληνες, παρουσιάζοντας ποσοστό 56,25%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι μόλις πριν έναν χρόνο το CIES, διεθνές κέντρο αθλητικών σπουδών που βρίσκεται στην Ελβετία και δημιουργήθηκε το 1995 ως κοινοπραξία μεταξύ της FIFA και του πανεπιστημίου του Νοσατέλ, ανέλυσε 466 ομάδες από τις 31 κορυφαίες ομοσπονδίες της Ευρώπης, σχετικά με τον χρόνο συμμετοχής από την αρχή του πρωταθλήματος, παικτών που αγωνίζονται σε διαφορετική χώρα από εκείνη της καταγωγής τους και πήγαν στο εξωτερικό, για λόγους σχετικούς με το ποδόσφαιρο.

Η πρώτη ελληνική ομάδα στην σχετική κατάταξη, ήταν ο ΠΑΟΚ, με ποσοστό 84,4%, με κορυφαία από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της ηπείρου μας, την Τσέλσι (του Αντόνιο Κόντε τότε), με ποσοστό 90,4%.

Μόνο τρεις ομάδες από τις 466 που συμπεριλήφθηκαν στην ανάλυση δεν ανέφεραν ακόμη τους «ξενιτεμένους» ποδοσφαιριστές σχετικά με την συμμετοχή τους σε εγχώρια παιχνίδια πρωταθλήματος. Πρόκειται για τις Ολεκσαντρίγια (Ουκρανία), Βέρες (Ουκρανία) και HIFK (Φινλναδία).

Ο πίνακας, όπως προκύπτει από τις επίσημες ιστοσελίδες των 16 ομάδων της Super League, με τον αριθμό παικτών και τους Έλληνες παίκτες:

ΠΑΟΚ                 30 παίκτες 10 Έλληνες (3 τερματοφύλακες)
Ολυμπιακός         26         13         (2)
ΑΕΚ                    28         17         (4)
Ατρόμητος          27         15         (2)
Άρης                    32         18         (3)
Παναιτωλικός      27         15         (3)
Παναθηναϊκός     32         25         (4)
Λαμία                  31         17         (3)
Πανιώνιος           28         11         (1)
Ξάνθη                  27         10         (2)
Αστέρας Τρίπολης 42         29         (5)
ΑΕΛ                       32         14         (2)
ΠΑΣ Γιάννινα         27         20         (5)
ΟΦΗ                       33         22         (4)
Λεβαδειακός           29         12         (1)
Απόλλων Σμύρνης  28         16         (1)


Το γράφημα αποτυπώνει στοιχεία για το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και την αναλογία Ελλήνων και ξένων παικτών.

Πηγή: alfavhta.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ