"


ΔΙΑΔΥΜΑ: Ικανοποίηση για τους Δυτικομακεδόνες από την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων

Ικανοποιημένος για την κατάργηση του τέλους ταφής απορριμμάτων, με την ταυτόχρονη καθιέρωση εισφοράς κυκλικής οικονομίας που ψηφίστηκε στην Βουλή, είναι ο δήμαρχος Κοζάνης


κ. Λευτέρης Ιωαννίδης. Ο κ. Ιωαννίδης τόνισε: «ήμασταν από αυτούς που κάθε χρόνο ζητούσαμε την εφαρμογή του μέτρου και πολλές φορές σταθήκαμε απέναντι στο Υπουργείο αλλά και στην ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) για το συγκεκριμένο θέμα».

Το τέλος ταφής καθιερώθηκε ως μέτρο το 2012, προκειμένου να λειτουργήσει ως αντικίνητρο για τους δήμους και τους οργανισμούς διαχείρισης απορριμμάτων, με στόχο να στέλνουν στους ΧΥΤΑ για ταφή λιγότερα απορρίμματα και να προχωρήσουν σε σύγχρονες μορφές επεξεργασίας και διαλογής. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ιωαννίδη, παρότι το τέλος ταφής δεν λειτούργησε ποτέ, η Δυτική Μακεδονία προχώρησε εδώ και πολύ καιρό στην κατασκευή και λειτουργία σύγχρονης Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων (ΜΕΑ), ικανοποιώντας τις υψηλότερες προδιαγραφές που έχει θέσει η πολιτεία αλλά και οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ωστόσο, όπως έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει δήμαρχοι και φορείς της περιοχής, παρότι η δυτική Μακεδονία είναι η μοναδική περιφέρεια που εφαρμόζει όλες τις αυστηρές προδιαγραφές διαχείρισης απορριμμάτων, οι κάτοικοι της μέσω των εισφορών τους στους δήμους πληρώνουν παραπάνω χρήματα για τη διαχείριση τους από άλλους δήμους, που απλώς τα έθαβαν ανεπεξέργαστα σε ΧΥΤΑ.

Την παραπάνω αδικία -όπως την έχουν χαρακτηρίσει- επεσήμαναν κατ' επανάληψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος όλοι οι δήμαρχοι της δυτικής Μακεδονίας αλλά και η "ΔΙΑΔΥΜΑ", που είναι ο συλλογικός φορέας των δήμων που εφαρμόζει το Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ), με αποτέλεσμα, σημειώνουν, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Σωκράτης Φάμελλος σε παλιότερη επίσκεψη του στην Κοζάνη όχι μόνο να αναγνωρίσει την αδικία, αλλά και να προαναγγείλει την κατάργηση του τέλους ταφής και τη δημιουργία άλλου θεσμικού πλαισίου.

«Χαιρετίζουμε την τροπολογία της κυβέρνησης, με την οποία καταργείται το τέλος ταφής απορριμμάτων και αντικαθίσταται από την εισφορά κυκλικής οικονομίας» σημείωσε ο δήμαρχος Κοζάνης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης, αν και έρχεται κάπως αργά, «δικαιώνει τις επιλογές που έκανε η περιοχή σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων» ενώ μίλησε για ένα σημαντικό βήμα που γίνεται στη διαχείρισή τους «ελπίζοντας στην πλήρη εφαρμογή του».

«Όπως και με τα πρόστιμα που υπεβλήθησαν για τις χωματερές σε άλλες περιφέρειες της χώρας, έτσι και τώρα η Δυτική Μακεδονία δεν θα αναγκαστεί να πληρώσει καμιά περιβαλλοντική εισφορά, γιατί έχει κάνει έγκαιρα αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος» τόνισε ο γενικός διευθυντής της "ΔΙΑΔΥΜΑ", κ. Δημοσθένης Μαυρίδης. Εξήγησε ότι σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων «έχουμε επιτύχει τον στόχο μας» και πρόσθεσε ότι η περιοχή βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη και του στόχου της ανακύκλωσης «καθώς το 2018 ανακυκλώσαμε περίπου 16.000 τόνους υλικών συσκευασίας».

Με την ψήφιση της τροπολογίας που συμπεριλήφθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο "Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις", προβλέπεται η καταβολή από τους ΦοΔΣΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στο Πράσινο Ταμείο μιας εισφοράς, η οποία ανέρχεται σε 10 ευρώ ανά τόνο, αρχής γενομένης από την 1.1.2020, για τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή χωρίς επεξεργασία. Το ποσό αυτό θα αυξάνεται κατά 5 ευρώ κάθε έτος, για τους δήμους που συνεχίζουν να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διάθεση αποβλήτων. Αυτό το τέλος θα διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων κυκλικής οικονομίας και την ενίσχυση εξοπλισμού ανακύκλωσης των δήμων, που συνεχίζουν να διαθέτουν τα απορρίμματά τους αποκλειστικά στην ταφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ