"


7 «αθόρυβα» συμπτώματα για την θρόμβωση


Ένας θρόμβος σχηματίζεται όταν το αίμα, το οποίο φυσιολογικά ρέει στο σώμα, πήζει και γίνεται σαν ζελατίνη.


 Αυτό είναι χρήσιμο σε περίπτωση τραυματισμού, κάποιοι θρόμβοι όμως είναι επικίνδυνοι ως θανατηφόροι.

Εάν κάνετε πολύωρα ταξίδια με αεροπλάνο ή αυτοκίνητο έχετε ιστορικό θρόμβων ή ανησυχείτε ότι αντιμετωπίζετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα που αφορούν την πήξη του αίματος, ζητήστε ιατρική βοήθεια.

1. Κράμπα στο πόδι: Οι άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει θρόμβο στο πόδι, αναφέρουν ότι βίωσαν πολύ επώδυνη κράμπα. Αυτή η κράμπα μπορεί να είναι σύμπτωμα εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης, δηλαδή σχηματισμού ενός θρόμβου σε μια εν τω βάθει φλέβα στο πόδι. Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση τείνει να εμφανίζεται στις φλέβες των ποδιών, όπως οι μηριαίες ή ιγνυακές, καθώς και σε εν τω βάθει φλέβες εντός της πυέλου. Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική εμβολή, η οποία είναι απειλητική για τη ζωή του πάσχοντος.

2. Μυρμήγκιασμα: Το επίμονο μυρμήγκιασμα μόνο στο ένα άκρο αποτελεί ακόμη ένα κοινό σύμπτωμα θρόμβου. Αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, μην αμελείτε το μυρμήγκιασμα στα πόδια.

3. Χλωμό ή αποχρωματισμένο δέρμα: Ένας θρόμβος διαταράσσει τη φυσιολογική ροή του αίματος, προκαλώντας συχνά χλωμό ή αποχρωματισμένο δέρμα. Εάν κάποιο σημείο στο ένα πόδι έχει διαφορετικό χρώμα από το ίδιο σημείο στο άλλο πόδι, είναι ένδειξη θρόμβωσης και πρέπει να ελεγχθεί άμεσα από γιατρό.

4. Δέρμα ζεστό ή κρύο στο άγγιγμα: Ένα άλλο σύνηθες σύμπτωμα θρόμβωσης είναι μια διακύμανση της θερμοκρασίας, όπου υπάρχει υποψία θρόμβου. Και αυτό το σύμπτωμα οφείλεται σε διαταραχή της ροής του αίματος. Εάν η διαφορά της θερμοκρασίας συνεχίζεται και έχετε ιστορικό αυξημένου κινδύνου θρόμβωσης, συμβουλευτείτε γιατρό.

5. Πόνος στη μέση: Ίσως δεν σας περνάει από το μυαλό ότι ο πόνος στη μέση είναι πιθανό σύμπτωμα θρόμβωσης, μπορεί όμως να αποτελεί ένδειξη θρόμβου στην περιοχή της πυέλου ή στην κατώτερη κοίλη φλέβα, η οποία είναι η κύρια κοιλιακή φλέβα. Αυτοί οι τύποι θρόμβων μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη αν δεν αντιμετωπιστούν, καθώς αποκόπτουν την κυκλοφορία του αίματος στα άκρα.

6. Υπερβολική εφίδρωση: Όταν συνυπάρχει με άλλα συμπτώματα, η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να είναι ένα από τα συμπτώματα του θρόμβου στο αίμα που δεν πρέπει να αγνοήσετε, καθώς μπορεί να βρίσκεται στον πνεύμονα ή την καρδιά. Αυτοί οι θρόμβοι είναι πολύ σοβαροί και χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης.

7. Λαχάνιασμα: Το λαχάνιασμα είναι σιωπηλό σύμπτωμα πνευμονικής εμβολής, η οποία προκαλείται από θρόμβο αίματος στον πνεύμονα. Σε συνδυασμό με τα συμπτώματα του θρόμβου στο πόδι, το λαχάνιασμα είναι σοβαρό και πρέπει να αξιολογηθεί άμεσα από γιατρό, καθώς μπορεί να απειλήσει την ζωή του πάσχοντος.

Πηγή: onmed.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ