"


Άργος Ορεστικό: Το αφιέρωμα που έγινε στη Λογοτεχνία

"Το αφιέρωμα στην Ελληνική Λογοτεχνία"

Μία εξαιρετική εκδήλωση διοργάνωσαν, ο Μορφωτικός Σύλλογος «Η ΟΡΕΣΤΙΣ» Άργους Ορεστικού και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Καστοριάς. Το «ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο Αργους Ορεστικού.

Η προσέλευση του κοινού ήταν τέτοια ώστε να δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα εκτός των ορθίων θεατών, να υπάρχουν και άλλοι πολλοί που παρακολουθούσαν την εκδήλωση από τις ανοικτές πόρτες της αίθουσας.

Πρόκειται για ένα σημαντικό μουσικοφιλολογικό αφιέρωμα στην ελληνική λογοτεχνία με ιδιαίτερη αναφορά στον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη. Ένα αφιέρωμα που αναδεικνύει την διαχρονία της Ελληνίδος φωνής, από τον Όμηρο τους Λυρικούς και Τραγικούς ποιητές, στον Ρωμανό τον Μελωδό, και από κει στα σύγχρονα λογοτεχνικά μεγέθη του Παπαδιαμάντη, του Καζαντζάκη, του Σολωμού, του Παλαμά, και των βραβευμένων με νόμπελ λογοτεχνίας ποιητών μας Σεφέρη και Ελύτη, για να περιοριστώ μόνο σε αυτούς.

Η εκδήλωση περιλάμβανε με τις ακόλουθες σημαντικές εισηγήσεις:

Η κα. Βασιλική Μπούκλα Παπαγεωργίου, Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, πραγματοποίησε με την γνωστή ευφράδεια του λόγου της και από στήθους μία «Γενική προσέγγιση στη Λογοτεχνία», αναφέροντας τους κυριότερους σταθμούς της διαχρονικά στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, εισπάτοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Η Φιλόλογος κα. Ελένη Τσιπλάκη με επιστημονική ενδελέχεια έκανε μία αναλυτική αναφορά στον Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη και στο γόνιμο ποιητικό του έργο, παρουσιάζοντας χρονολογικά όλους τους σημαντικούς σταθμούς του πνευματικού έργου, τονίζοντας την σημασία , την ποιότητα και σπουδαιότητα του έργου που άφησε ως παρακαταθήκη όχι μόνο στον ελληνισμό , αλλά και στην παγκόσμια λογοτεχνία, καλύπτοντας με επάρκεια το θέμα. Η εισήγησή της διανθίστηκε με ανάγνωση ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη, από τους Παναγιωτίδη Νίκο, Στεργίου Κων/να και Σταθοπούλου Βασιλική & και με απόδοση μελοποιημένων του έργων από τους μαθητές Δημήτριο Παπασταύρο & Ελευθερία Κατσέλα.

Η υπέροχη αυτή βραδιά έκλεισε με μελοποιημένη ποίηση του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, σε μουσική επιμέλεια του κ. Ντίνου Ταμβάκη

Συμμετείχαν: Η Μεικτή Πολυφωνική Χορωδία της «Ορεστίδος» με σολίστ τον κ. Γιάννη Πλίτση, ο οποίος παρουσίασε και την εκδήλωση, και η Χορωδία του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς.
Τις χορωδίες δίδαξε και διηύθυνε ο Καθηγητής Μουσικής και Μαέστρος ο κ. Ντίνος Ταμβάκης, ο οποίος είχε και όλη την μουσική επιμέλεια της εκδήλωσης.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και ευχαριστίες στους συντελεστές αυτής της υπέροχης εκδήλωσης, την κα. Ελένη Τσιπλάκη Φιλόλογο και την κα. Μπούκλα Παπαγεωργίου Βασιλική, συντ. εκπαιδευτικό που είχαν και την πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της, τον συνάδελφο ικανότατο Μουσικό και Μαέστρο κ. Ντίνο Ταμβάκη, ο οποίος είχε όλη την επιμέλεια του μουσικού μέρους της εκδήλωσης, τα μέλη των Χορωδιών του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς και της «Ορεστίδος»,και επίσης στους μικρούς αλλά ταλαντούχους μαθητές του Μουσικού Γυμνασίου Καστοριάς. Τέλος στον Δήμο μας για την διάθεση της αίθουσας και την τεχνική βοήθεια του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής κα. Μαρία Αντωνίου, ο πρ. Βουλευτής κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ο Αντιδήμαρχος Αργους Ορεστικού κ. Στέργιος Φιλιάδης, οι Πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων Καστοριάς κ. Ιωάννης Τόμου και Αργους Ορεστικού κ. Αναστάσιος Ξανθόπουλος και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς κα. Ανδρομάχη Σκρέκα.


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ