"


Χρέη σε Ταμεία και Δήμους: Πώς να κάνετε ρύθμιση

Η ρύθμιση δεν θα αφορά σε εργοδότες που έχουν χρέη στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία μισθωτών.Αυτά είναι τα βήματα που προβλέπει το τελικό σχέδιο για την εφαρμογή της ρύθμισης χρεών


προς τα ασφαλιστικά ταμεία με επανυπολογισμό του συνόλου των οφειλών και των προσαυξήσεων σε χαμηλότερο «χρέος» και εξόφληση με όριο μέχρι τις 120 δόσεις.

Η ρύθμιση, αποσκοπεί στο να διευκολυνθούν εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες αλλά και αυταπασχολούμενοι (γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι), που έχουν σωρεύσει χρέη από τις παλιές τους εισφορές στο διάστημα από το 2002 μέχρι και 31/12/2016.

Η ρύθμιση δεν θα αφορά σε εργοδότες που έχουν χρέη στο ΙΚΑ ή σε άλλα Ταμεία μισθωτών. Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν θα εξαιρεθούν οι εργοδοτικές εισφορές από τη ρύθμιση ή αν θα συμπεριληφθούν, μια που πρόκειται για ρύθμιση «σκούπα» για χρέη άνω των 33 δισ. ευρώ στα Ταμεία!

Για τους μη μισθωτούς πάντως το τελικό σχέδιο έχει κλείσει και αναμένεται να προωθηθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή ενδεχομένως μαζί με άλλες διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου που ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας για να τις καταθέσει στη Βουλή μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Η όλη διαδικασία από τη στιγμή που ανοίξουν οι αιτήσεις, θα είναι μόνον ηλεκτρονική και θα συντονίζεται μέσα από μια ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία θα διασταυρώνονται στοιχεία των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, του ΚΕΑΟ και της εφορίας (μέσω της ΑΑΔΕ).

Αυτά είναι τα βήματα για την εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων για χρέη στα Ταμεία

1ο βήμα: Ενημέρωση για το σύνολο των οφειλών. Οι ενδιαφερόμενοι για να μπουν στη ρύθμιση εισέρχονται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα ρύθμισης χρεών και αναγράφουν τον ΑΜΚΑ, ή και τον ΑΦΜ τους, ζητώντας ενημέρωση για το τι χρωστούν σε σύνολο οφειλών από κεφάλαιο και προσαυξήσεις στα Ταμεία μη μισθωτών, δηλαδή σε ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΟΓΑ ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών.

Το ηλεκτρονικό σύστημα θα εμφανίζει όλες τις οφειλές που τυχόν έχει ο κάθε οφειλέτης, είτε ασφαλίστηκε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά σε περισσότερους (π.χ. ΤΕΒΕ και μετά ΟΓΑ).

2ο βήμα: Αίτηση ρύθμισης με επανυπολογισμό χρεών. Στο δεύτερο βήμα και αφού οι οφειλέτες έχουν ενημερωθεί για το τι χρωστούν, θα πρέπει να κάνουν αίτηση για τον επανυπολογισμό των χρεών τους με βάση τις εισφορές που αντιστοιχούν σήμερα στα εισοδήματα που είχαν όταν δημιούργησαν τα χρέη τους.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο δεύτερο βήμα δεν μπαίνουν οι αγρότες γιατί δεν θα έχουν επανυπολογισμό χρεών, διότι αποφασίστηκε στο υπουργείο Εργασίας ότι επειδή είχαν μικρότερες εισφορές, δεν τους συμφέρει να μπουν σε επανυπολογισμό χρεών.

Οπότε θα ρυθμίσουν τα παλιά χρέη χωρίς επανυπολογισμό. Για τις άλλες κατηγορίες επαγγελματιών, τα παλιά χρέη θα «τιμολογηθούν» εκ νέου με την κατώτατη βάση για τις νέες εισφορές που ισχύουν από το 2019 και είναι 26,95%.

Ως κατώτατο εισόδημα επανυπολογισμού των παλιών χρεών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους θα ληφθούν οι 7.800 ευρώ.

Τα όρια αυτά εισοδήματος είναι με βάση το νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ, που δίνει κατώτατο ετήσιο εισόδημα 7.800 ευρώ για τις κατώτατες εισφορές των επαγγελματιών (650×12=7.800)

3ο βήμα: Ρύθμιση και επιλογή αριθμού δόσεων

Μετά τον επανυπολογισμό της οφειλής βάσει πραγματικού εισοδήματος που δηλώθηκε από τον οφειλέτη τις χρονιές που δημιούργησε τα χρέη, θα επανυπολογιστούν και οι προσαυξήσεις και θα πέσουν σε μικρότερο ποσό. Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, οι νέες προσαυξήσεις θα κουρεύονται έως και 85%.

Ακολούθως, στο τρίτο βήμα θα βγαίνει ένα αυτοματοποιημένο σχήμα δόσεων ως και 120 τον αριθμό και ο οφειλέτης θα καλείται να επιλέγει ποια μπορεί να πληρώνει. Οι τόκοι της ρύθμισης θα είναι περισσότεροι όσο αυξάνονται οι δόσεις και θα μειώνονται όσια κατεβαίνουν.

Οι τόκοι ρύθμισης θα πιάνουν μόνο το χρέος και όχι τις προσαυξήσεις. Επιλέγοντας τη ρύθμιση που συμφέρει, οι ενδιαφερόμενοι θα παίρνουν αποδεικτικό ρύθμισης με τις λεπτομέρειες καταβολής της πρώτης και των επόμενων δόσεων.

Η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις οφειλές προς τους Δήμους

Σε έως 100 δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν χρέη από τέλη, φόρους, κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.α. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή έως και 100% των προσαυξήσεων, των τόκων και των προστίμων.

Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις. Ειδικότερα, η διαγραφή των προσαυξήσεων θα υπολογίζεται ως εξής:
-100% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της οφειλής- 80% για εξόφληση σε 2-24 δόσεις
-70% για εξόφληση σε 25-48 δόσεις
-60% για εξόφληση σε 49-72 δόσεις
-50% εάν εξοφληθεί η οφειλή σε 73-100 δόσεις

Οι οφειλέτες θα έχουν περιθώριο 4 μηνών για να καταθέσουν αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση. Η πρώτη δόση ή εφάπαξ πληρωμή θα πρέπει να γίνει εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης, ενώ η ελάχιστη δόση θα ανέρχεται σε 20 ευρώ.

Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη μέρα που όφειλε να καταβληθεί, Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης όσοι χρωστούν στους δήμους θα μπορούν να λαμβάνουν φορολογική ενημερότητα εφόσον καταβάλλουν το 5% της ρυθμιζόμενης οφειλής για χρέη έως 5.000 ευρώ, 10% για οφειλή από 5.001- 10.000 ευρώ και 20% για χρέη άνω των 10.001 ευρώ.

Πηγή: iPaideia.gr
Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ