"


Οι Ποντιακές ενδυμασίες στην έκθεση του Μονάχου

Έκθεση ποντιακών ενδυμασιών, με την ονομασία «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στον 20ό αιώνα», διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, από τις 9 έως τις 22 Φεβρουαρίου,


στο Πνευματικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων.

Η πρώτη μεγάλη μεγάλη έκθεση για τον ποντιακό ελληνισμό και τις ενδυμασίες των Ποντίων άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, ενώ πλήθος κόσμου έδωσε το παρών και περιπλανήθηκε στο χώρο, ταξιδεύοντας νοερά στη γη του Πόντου.

Την ημέρα των εγκαινίων δόθηκαν δύο ομιλίες με σκοπό οι ποντιακής καταγωγής ομογενείς της περιοχής και όχι μόνο, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις ποντιακές ενδυμασίες. Ο δρ Ιωάννης Αμαραντίδης μίλησε για τις «Ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στον 20ό αιώνα» και η κα.Ελένη Σαββίδου, ανέπτυξε τα πάντα γύρω από τη ζιπούνα, τη γυναικεία παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά μέσα από καταγραφές προσφύγων πρώτης γενιάς. Την επόμενη μέρα επαναλήφθηκαν οι εισηγήσεις στη γερμανική γλώσσα, ώστε να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν και Γερμανοί που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για τον ποντιακό ελληνισμό.

«Θα εκθέσουμε συνολικά 15 ενδυμασίες, τόσο ανδρικές όσο και γυναικείες, από διάφορες περιοχές του Πόντου. Όλες ανήκουν σε προσωπικές συλλογές των χορευτών του Συλλόγου, οι οποίοι με μεγάλη χαρά προθυμοποιήθηκαν να τις δανείσουν για το διάστημα της έκθεσης. Επικεντρωνόμαστε στις παραδοσιακές ενδυμασίες τόσο των αστικών κέντρων όσο και σε αυτές του ορεινού όγκου που φορέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τον ξεριζωμό του ’22» δήλωσε πριν από λίγες μέρες στο pontos-news.gr ο χοροδιδάσκαλος και ένας εκ των εμπνευστών της έκθεσης, κ. Σεραφείμ Βουλγαρίδης.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-12:00 και 17:00-20:00.








Πηγή: pontos-news.gr





Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ