Πάνω από 500 τα καταγεγραμμένα κρούσματα. Σε εξέλιξη η επιδημιολογική μελέτη για να ανακαλυφθεί η «αφετηρία» του ιού.
Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Άργος Ορεστικό, αναζητώντας τα ίχνη του νοροϊού που έστειλε στο νοσοκομείο πάνω από 500 άτομα, ανάμεσά τους περί τα 60 παιδιά.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον μια εβδομάδα για να ανακαλυφθεί το πώς και από πού ξεκίνησε η επιδημία.
Ο αριθμός των κρουσμάτων - και μάλιστα σε λιγότερο από 6 μέρες - θεωρείται μεγάλος για τα πληθυσμιακά δεδομένα της περιοχής, αλλά το παρήγορο για τους ειδικούς είναι οτι η επιδημία δείχνει σημεία ύφεσης. Όπως εξηγούν οι επιδημιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την Τρίτη έχει μειωθεί αισθητά ο αριθμός των ατόμων που αναζητούν ιατρική βοήθεια με συμπτώματα γαστρεντερίτδας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη πως το ξέσπασμα τείνει να εκτονώνεται.
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει βρεθεί η αφετηρία από την οποία ξεκίνησε να εξαπλώνεται τόσο ραγδαία ο ιός. Η επιδημιολογική μελέτη επικεντρώνεται στα δεδομένα που συλλεγονται από τους ίδιους τους ασθενείς, ώστε βρεθεί η «άκρη του επιδημιολογικού νήματος».
Μέχρι στιγμής, έχει αποκλειστέι η επιμόλνυση του νερού της περιοχής, ενώ οι γιατροί δεν έκριναν σκόπιμο να κλείσουν σχολεία ή παιδικοί σταθμοί στην περιοχή. Απλώς δόθηκαν εκ νέου συστάσεις στα σχολεία για πιο σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Ο νοροϊός αποτελεί το συχνότερο αίτιο επιδημιών ιογενούς γαστρεντερίτιδας σε παιδιά και ενήλικες. Έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα γι' αυτό και είναι αναγκαίος ο περιορισμός των ασθενών και η αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, ώστε να αποτραπεί η περεταίρω εξάπλωση της επιδημίας.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται 24 - 48 ώρες μετά την έκθεση στον ιό και διαρκούν περίπου 2 - 3 μέρες. Περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, ναυτία, εμετό και διάρροια. Περίπου 10% των ασθενών θα χρειαστούν ιατρική παρακολούθηση, πιθανώς και εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Πηγή: kentrikh.blogspot.com/