"


Ένα σπάνιο κειμήλιο για την τοπική ιστορία της Καστοριάς

Χθες Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019 το Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης" εμπλουτίστηκε με ένα ακόμα σπάνιο και σημαντικό για την τοπική ιστορία της Καστοριάς τεκμήριο,


το οποίο αν και έλκει την ύπαρξή του από το μακρινό παρελθόν ξυπνά αναμνήσεις για την φιλοπατρία των παλαιών Καστοριανών και της συνεισφοράς τους για σημαντικά έργα υποδομής στη πόλη της Καστοριάς τη περίοδο του Μεσοπολέμου αλλά και προγενέστερα.

Το κειμήλιο το οποίο με περισσή φροντίδα ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε γραφικά, αφορά έναν έπαινο ευεργεσίας του Καστοριανού γουνέμπορου κ. Κωνσταντίνου Λιάνου, ο οποίος δώρησε ένα σημαντικό ποσό για το έργο της υδροδότησης της Καστοριάς, το οποίο έλαβε χώρα την περίοδο 1926-1929 και αποτέλεσε κομβικής σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του αστικού κέντρου εκσυγχρονίζοντας ουσιαστικά τις υποδομές παροχής πόσιμου νερού. Η καστοριανή οικογένεια Λιάνου, υπήρξε παραδοσιακά μια οικογένεια δωρητών της πόλης με σημαντικό έργο, άλλωστε και από τον γραφιστικό-αισθητικό σχεδιασμό του επαίνου "Η Καστοριά Ευγνωμονούσα..." λέει πολλά για την βαρύτητα και σημαντικότητα επιβράβευσης αυτής της χειρονομίας.

Το Μανδακάσειο Ιστορικό Αρχείο, ευχαριστεί εγκάρδια το συμπολίτη μας κ. Σωκράτη Λιάνο, Δημοτικό Σύμβουλο-Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου του Δήμου Καστοριάς αλλά και ρέκτη της τοπικής μας ιστορίας, ο οποίος εμπιστεύθηκε το αξιόλογο αυτό κειμήλιο της οικογένειάς του για να γίνει η καταγραφή του.

Ιωάννης-Κωνσταντίνος Μ. Τσακιρίδης
Πρόεδρος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών Καστοριάς "Θωμάς Μανδακάσης".


Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ