"


Έκθεση ποντιακών παραδοσιακών ενδυμασιών για πρώτη φορά στο Μόναχο

Με σκοπό οι Πόντιοι Μονάχου να έρθουν πιο κοντά στις παραδοσιακές ενδυμασίες, αλλά και οι Γερμανοί κάτοικοι της περιοχής να γνωρίσουν τον πολιτισμό του Πόντου,


ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου διοργανώνει από τις 9 έως τις 22 Φεβρουαρίου, στο Πνευματικό Κέντρο «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» του Ιερού Ναού των Αγίων Πάντων, έκθεση με θέμα: «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στον 20ό αιώνα». Για την ιδέα και το περιεχόμενο της έκθεσης μίλησε ένας εκ των εμπνευστών της, ο χοροδιδάσκαλος του σωματείου Σεραφείμ Βουλγαρίδης.

Θα εκτεθούν συνολικά 15 ενδυμασίες, ανδρικές και γυναικείες, ενώ την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθούν ομιλίες.

«Η έκθεση παραδοσιακών ποντιακών φορεσιών ήταν ιδέα του χοροδιδάσκαλου του Συλλόγου και της Κυριακής Κράουζε που με τα χρόνια ωρίμασε και σήμερα πια θεωρούμε πως ήρθε η ώρα να δούμε μια έκθεση αυτού του είδους για πρώτη φορά στη Γερμανία» ανέφερε ο κ. Σεραφείμ Βουλγαρίδης. Στο εγχείρημα αυτό βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις η κα. Ευστρατία Σουιτσμές από την εταιρία ES Smart Grafic Design, καθώς και ο δρ Ιωάννης Αμαραντίδης και η Ελένη Σαββίδου, οι οποίοι θα ταξιδέψουν από την Ελλάδα προκειμένου να πλαισιώσουν με ομιλίες την τελετή εγκαινίων.

«Θα εκθέσουμε συνολικά 15 ενδυμασίες, τόσο ανδρικές όσο και γυναικείες, από διάφορες περιοχές του Πόντου. Όλες ανήκουν σε προσωπικές συλλογές των χορευτών του Συλλόγου, οι οποίοι με μεγάλη χαρά προθυμοποιήθηκαν να τις δανείσουν για το διάστημα της έκθεσης. Επικεντρωνόμαστε στις παραδοσιακές ενδυμασίες τόσο των αστικών κέντρων όσο και σε αυτές του ορεινού όγκου που φορέθηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα μέχρι και τον ξεριζωμό του ‘22» τονίζει ο χοροδιδάσκαλος.

Την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου (ώρα 18:00), ο δρ Ιωάννης Αμαραντίδης θα αναπτύξει το θέμα «Οι ενδυμασίες των Ελλήνων του Πόντου στον 20ό αιώνα», και η κα. Ελένη Σαββίδου θα μιλήσει για τη ζιπούνα, τη γυναικεία παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά μέσα από καταγραφές προσφύγων πρώτης γενιάς. Την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου (ώρα 15:00) θα επαναληφθούν οι εισηγήσεις στη γερμανική γλώσσα (τις μεταφράσεις θα κάνει ο κ. Σεραφείμ Βουλγαρίδης).


Πηγή: pontos-news.gr




Created and Support by Byte1 | Copyright © 2018 ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΕΝΤΡΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ